5

Det var dengang (2)

Det er en lørdag eftermiddag i maj 1971. Solen skinner og vi unger er i gang med at lege “Vi tager på sommerferie i Spanien”. Vi cykler rundt i gården med alle vores dukker, tæpper, madpakker og saftevandsdunke monteret på bagagebæreren. Karin cykler forrest, bagefter cykler jeg, så kommer Annemette og allerbagest kommer lille Gitte på sin røde trehjulede. Leif og nogle af de andre drenge står ude ved væggen og snakker om hvor åndsvage vi er, når vi gider cykle rundt og rundt, men det er en leg vi gentager i det uendelige hele sommeren igennem.

Legen er i fuld gang, da mor pludselig åbner vinduet oppe på 2. sal og råber ned til os i gården, “Kom op nu, med det samme”! Vi spørger selvfølgelig hvorfor, men mor er ubøjelig og gentager at det skal være NU og uden diskussion. Vi er noget misfornøjede for legen er godt i gang, men beslutter omsider at det er bedst at gøre som hun siger. Hun kan blive temmelig gal i skralden…

Da vi kommer op, forklarer mor, at der er sluppet en sort panter ud fra Zoologisk Have. Den er ikke fundet endnu, men vi bor lige nede i Helgolandsgade, ikke langt fra Zoo, så mor synes det er bedst, at vi er oppe og ikke leger udenfor mere. Wauw, hvor er det bare spændende… Resten af eftermiddagen sidder Annemette og jeg i vinduet og holder skarpt øje med gården, for tænk om panteren pludselig viser sig.

Om aftenen da vi skal i seng, er panteren endnu ikke fundet, men til gengæld er den set næsten overalt i Ålborg. Vi falder i søvn mens vi snakker om hvor farlig den mon er og om den når at æde nogen inden de fanger den.

Næste morgen er den stadig ikke fanget. Det er det første vi spørger mor om, men hun kan fortælle, at den er set en masse steder. I løbet af morgenen kommer der flere meldinger om at den er set forskellige steder i byen, men sidst på formiddagen vil en ældre mand nede i Absalonsgade gå ud på det fælles toilet, da han på bagtrappen pludselig står ansigt til ansigt med panteren. Han får snart ringet til politiet og inden længe er panteren skudt og vi får igen lov til at gå i gården for at lege, mens vi med gys tænker på, at panteren blev fanget lige henne for enden af vores gade.

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply
  Tilbage til barndommens gade af Slagt en hellig ko
  7. februar 2019 at 21:29

  […] gensyn med en stor del af min barndom. Jeg var i Vestbyen, hvor jeg boede fra 1970 indtil 1976. Mange af mine barndomsminder er rundet af gader og hjørner, kroge og afkroge i den ende af byen og min krop genkender, før jeg […]

 • Avatar
  Reply
  Ole N
  15. november 2010 at 18:11

  En lille rettelse til “Den Sorte Panter”
  Den blev skudt i Valdemarsgade 32 og ikke i Absalonsgade, oppe på bagtrappen på 1. sal

  MVH
  Ole

 • Reply
  Slagt en hellig ko… » Den (knapt så) sorte panter
  5. august 2006 at 09:48

  […] I indlægget nedenunder, nævner Henriette den sommer, hvor den sorte panter stak af fra Aalborg Zoo og i en kort tid, gjorde Aalborgs gader usikre. De fangede den allerede morgenen efter flugten, så det var ikke megen frihed den fik smagt, men episoden gjorde også stort indtryk på mig. Jeg har skrevet lidt om det her. Siden er den udstoppet og nu står den falmet og mølædt og fortæller om dengang, men den er altså hverken specielt imponerende eller for den sags skyld specielt sort, som du kan se. Tidens tand er ved at gøre det af med uhyret og børn i dag, synes alligevel panteren og den tilhørende historie er lidt latterlig og slet ikke skræmmende nok. […]

 • Avatar
  Reply
  Liselotte
  13. januar 2004 at 10:58

  Ja, det var ?rgerligt, men de var bange for at den ville undslippe, hvis de bare bed?vede den. Der g?r nogle sekunder inden den slags virker…
  For?vrigt var den sluppet ud fordi tremmerne inde i Zoo var s? bl?de, at den havde kunnet vride dem fra hinanden – som jeg husker det, var de lavet i et materiale som blev temmelig bl?dt ved endda ikke s?rligt h?je temperaturer – sp?ndende, ikke… ;-)

 • Avatar
  Reply
  splejsen
  13. januar 2004 at 10:49

  Jeg husker godt panter-skr?kken!
  ?rgeligt at de ikke bare kunne bed?ve den, at de beh?vede dr?be den…

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)