6

Rebellen Marie…

Marie Grubbe er født i 1643 som datter af herremanden Erik Grubbe til Tjele og det halve midtjylland. Hun vokser op på Tjele og bliver allerede som 8-årig gift med Hans Excellence Ulrik Frederik Gyldenløve, hvis far Kong Frederik den 3. holder et ganske og aldeles overdådigt bryllup for det meget unge par på Kronborg Slot.
Desværre går der ikke lang tid før den unge Marie keder sig gudsjammerligt i selskab med kongesønnen og efter 7 år sender Ulrik Frederik Marie retur til Tjele med beskyldninger om at hun har været ham utro. Formentlig har disse påstande været sande og i1670 ender ægteskabet med en skilsmisse. Marie får i samme åndedrag udbetalt sin medgift på 12.000 rigsdaler. Noget der vel svarer til 2-2,5 mio. kr. i dag.

Marie er stadig ung og lyst til tant og fjas har hun, så hun vælger at tage på rejse rundt i Europa sammen med sin svoger Stygge Høg og inden 2 år er gået, har de brugt rub og stub.
Marie bliver nødt til at vende hjem til Tjele igen og selvom hun ved, at det bliver vanskeligt og ikke spor morsomt, vender hun næsen hjemad.
Da hun banker på døren hjemme ved far Erik skælder han hende huden fuld og er ved at smide hende på porten, men det lykkes Marie, mod at love bod og bedring, at få overtalt ham til endnu en gang at tilgive hendes lidt usædvanlige opførsel og Erik Grubbe ender med at tage Marie til nåde igen.

At Marie ikke er nem at afsætte er ingen i kongeriget Danmark i tvivl om, men ved at love en kæmpestor medgift lykkes det Erik Grubbe, at overtale Herremanden Palle Dyhre til at gifte sig med Marie.
I mange år lever de to i et ægteskab, som ikke skriver danmarkshistorie. Marie og Palle flytter oven i købet tilbage til Tjele som forpagtere af herregården efter 12 år, så umiddelbart lader alt til at være idel lykke, men under overfladen lurer katastrofen.

image Evindelige skænderier om drift og arv er dagligdag, men snart blegner det ved siden af, at Marie forelsker sig dybt og inderligt. Så intens er kærligheden, at Marie snart glemmer alt om diskretion og åbenlyst dyrker kusken Søren Ladefoged, hvilket Palle naturligt nok ikke kan sidde overhørig. Hanrej vil han ikke være, så inden længe er han i gang med at føre proces mod Marie. Året er nu 1691 og Marie har været så indiskret, at sagens aktier ikke lader nogen tvivl. Dommen lyder på skilsmisse.

Vred over endnu en gang at skulle undskylde sin egenrådige datters opførsel, beslutter Erik Grubbe sig nu for, at lade sin anden og yngste datter Anne Marie arve Tjele. Anne Marie er forøvrigt gift med Danmarks mest berygtede heksejæger Jørgen Arenfeldt til Rugård.

Marie Grubbe flygter i nattens mulm og mørke med Søren Ladefoged og de gifter sig i Holsten. Efter i mange år at have flakket omkring i Tyskland som løsarbejdere og gøglere ender de med at slå sig ned i Borrehuset ved Grønsund på Falster, hvor de ernærer ved færgedrift og smugkro. Søren, som alt for ofte er fuld, kommer i 1711 til at dræbe en skipper, som er gæst på smugkroen og bliver efterfølgende dømt til fængsel på livstid helt ovre på Bremerholmen.

Marie kan ikke andet end fortsætte som smugkro- og færgekone og da hun dør i 1718 er det som en af rigets allerfattigste. Hun kommer end ikke i en kiste, men bliver bare smidt i et hul i jorden, gravet til formålet.

Marie når, inden sin død, at fortælle sin fantastiske livshistorie til Ludvig Holberg, som i 1711 er flygtet fra København, hvor pesten tager livet af borgere uden at skele til rig eller fattig. Han ender nede ved Grønsund Færgeleje, hvor han møder Marie og hun fastholder til det sidste, at hun har levet et lykkeligt liv, som hun ikke for noget ville gøre om trods jordisk armod og fornedrelse.

Gid jeg kan sige det samme, når jeg engang skal herfra…

På Tjele Herregård ligger i dag Restaurant Marie Grubbe. Til min fødselsdag, vil jeg ikke blive skuffet over en invitation dertil. ;-)

Du vil sikkert også kunne lide