6

Vingesus

Jens Bangs Stenhus i Aalborg er renæssancens absolut mest ambitiøse privatejede bolig og det skorter ikke på oplevelser, når man kommer forbi. Min læge bor i huset, så jeg kommer jævnligt derinde og føler mig hver gang hensat til en helt anden tid.

Man kunne lave balustre og stolpetoppe dengang. Denne her er kun én af de mange, som pryder hele den 5 etages høje trappeopgang. Den er omtrent så stor, som en 2-årigt barn og vejer sikkert vældig meget mere.

Jens Bangs Stenhus

Jens Bang var visionær storkøbmand, men også belastende retshaverisk og ærekær, så den plads han efterstræbte i byrådet, blev aldrig hans. De gad ham ikke.

Til gengæld byggede han byens største og højeste hus, stenhuset på 5 etager, som en torn i øjet på de fleste. Stuerne er beklædt med smukke træpaneler fra gulv til loft, trappen imponerende stor og så indrettede han ellers forretning i stueetagen – lige ud til kanalen og dermed hans varer, som kom ad søvejen.

Efter sigende var det kun 1. salen, som indeholdt alle de smukke møbler og kunstgenstande. Det var her gæsterne blev vist hen. Resten af etagerne blev brugt som lager, for alle hans varer.

Jeg har siddet på 1. salen i dag og fornemmet historiens vingesus.

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Gamle sten
  13. oktober 2009 at 17:56

  […] du det et hus? Nu skal jeg vise dig, hvorledes man bygger et hus!”, hvorefter han opførte Jens Bangs Stenhus, som siden hen formentlig er blevet Aalborgs mest berømte hus. Begge brødres livsværker er gået […]

 • Avatar
  Reply
  Marina
  28. april 2006 at 21:38

  Se det var det jeg mente. Sådan et hus er bygget som et ekstravagent “fuck you”, men man tilgiver det let fordi det er så smukt.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  28. april 2006 at 19:39

  Ja for pokker Karen – de ville få ondt et vist sted ;-)

  Ella – jeg betages også af den slags. Min far var en dygtigt træskærer også, så jeg ved den slags tager lang tid.

  Donald – du har ret. Hele pladsen omkring huset er vel i grunden hyggelig. Du skulle have indtaget din frokost i Duus Vinkælder, i kælderetagen af huset. Der hersker også en helt speciel stemning og så spiser man ganske godt dernede :-)

 • Avatar
  Reply
  Donald
  28. april 2006 at 19:32

  Jeg var i Ålborg for nøjagtig to år siden, og da jeg en eftermiddag gik på sightseeing, så var det Jens Bangs Hus, som gjorde byen smuk. Det er også pladsen omkring og husets stil eller måske snarere særprægede byggemåde, som fænger fantasien.

  Jeg gik gennem de små gader og endte med at låne (for et par minutter kun) et klaver til en lille halv million hos “Klaverstemmeren” – en rar dame med sin far i butikken.

 • Avatar
  Reply
  Ella
  28. april 2006 at 16:25

  Jeg er helt vild med smukt håndværk – og hvilket træskærerarbejde, hvor er det fantastisk.

  Lækkert billede Liselotte :-)

 • Avatar
  Reply
  karen
  28. april 2006 at 15:47

  fantastisk – tenk å bo sånn! men auu så vondt det ville gjøre i baken og ryggen på de stakkars barn som blir fristet til glenderrutsj…;)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)