31

Det rager mig en bønne…

Jeg har en forkærlighed for linser og bønner. Det er ikke fordi, jeg er opvokset i de glade 70’ere, hvor bønner var billige og biodynamiske. Det er ganske enkelt fordi, jeg elsker deres konsistens. Følelsen af en fanget bønne eller linse, som knuses forsigtigt mellem fortænderne gør mig helt blød. Jeg er tosset.

I dag har jeg en vanvittig trang til bønner og linser i en stærk grøn curry med bløde, hvide og duftende jasminris. Det skal jeg så ikke have, men derfor kan man godt drømme eller alternativt selv se af, at få fingeren ud af mørkekammeret. Jeg nøjes med det første.

Bønner og linserBønner og linser har ry for at være enormt besværlige. De skal udblødes og siden koges og det er ikke til at komme udenom, men så er det heller ikke mere besværligt og alligevel er jeg kommet helt ud af trit med at bruge dem.

Hvis man er vild med dem, som jeg er, er det bare med at komme i gang, for skidtet kan lægges i en skål natten over i køleskabet. En del bønner, tre dele vand og ind i kulden med dem, så er de klar til brug dagen efter, hvor de bare skal koge ½ times tid, for at være klar til dagens middag.

Jeg kan spise dem til og i alt. Det kan de fleste sikkert ikke, men de smager altså forrygende i en god fyldig salat, eller smidt i en solid vintergryde. De er gode at blande med det meste og en stærk karry er altså slet ikke dum til dem. Om sommeren er de forøvrigt et godt bud på en kold, men velsmagende salat, hvis man overhælder dem med en god creme fraiche krydret med friske urter og hvidløg.

Et stort sylteglas er et godt bud på opbevaring af de tørrede bønner og linser. Bland dem efter forgodtbefindende og suppler dem, når du falder over nye af slagsen. Jeg elsker mit glas, med bønner og linser i alle afskygninger. Et af mine projekter i det nye år, kunne være, at jeg fik taget hul på den gode vane igen og når man sådan rigtigt er kommet i gang, er der snart sagt ikke grænser for, hvor mange rum, man kan have for sig selv. Man udvikler nemlig sådan en god, stærk og åbenbart skræmmende vind…

Du vil sikkert også kunne lide