35

Fotos og runde hjørner

Mange spørger til mine billeder. Det er et af de hyppigste spørgsmål i postkassen herhjemme og jeg svarer altid på dem, for jeg synes selv vældig godt om at tage billeder og bagefter bruge dem, så kunne andre opleve den samme glæde ved det, ville det jo være herligt.

Alene i den forløbne uge er der kommet 5 spørgsmål til billederne på min side, så jeg besluttede, at det måtte kunne besvares mere generelt og siden ville jeg så kunne henvise til det her, for det føles skørt, at svare på det samme om og om igen.

Jeg ved ingenting!

Allerførst; jeg ved ingenting om at tage billeder. Jeg gør det bare. Jeg har aldrig lært, hvordan man anvender linser og filtre og jeg er ganske enkelt det dovneste menneske du kender, når det kommer til at lære nyt om noget, som ikke er påtrængende nødvendigt og derfor ikke interesserer mig synderligt.

Jeg kan altså ikke byde ind med teknisk viden overhovedet, men jeg kan fortælle lidt om, hvordan og med hvad jeg gengiver verden, som jeg ser den, så det vil jeg gøre.

Kameraet:

Kameraet jeg anvenderMine billeder er taget med et lille lommekamera; Canon Digital IXUS 502, som for længst er overhalet af storebrødre, som sikkert kan meget mere.

Updatesiden januar 2007 har jeg anvendt et Canon IXUS 900. Forskellen er ikke stor. Overhovedet.

Endnu en update – siden maj 2008 tages nogle af billederne også med Canon EOS 400d, men jeg er stadig utrolig glad for lille IXUS :-)

Der er intet avanceret ved kameraet overhovedet. Man kan med stort udbytte læse manualen, som medfølger, men er man en doven skrædder, som mig, kaster man sig bare ud i det og overraskes så, her næsten 2 år efter det er blevet mit, af, at der er funktioner, som gør livet meget lettere om vinteren med næsten ingen lys, for bare at tage et eksempel.

Kameraet er fabelagtigt. Det er let at betjene, tager nogle fantastiske billeder og kræver ikke meget andet, end at huske, at lade batteriet op fra tid til anden.

Jeg bruger det glad og gerne i alle sammenhænge og det er blevet en del af mig, så det er altid med i tasken, for verden byder på oplevelser de mest overraskende steder, hvis bare man har øje for det.

Teknikken:

Når jeg tager billeder, er mit fokus på motivet og ikke så meget på teknikken, som kunne anvendes, for at få det optimale billede.

Jeg har ganske enkelt ikke den tekniske viden, som gør mit behov for den slags påtrængende, men jeg har også erfaret, at jeg sjældent synes, at et billede bliver vellykket, når det er taget med blitz, så det undgår jeg gerne. Også om aftenen og her kommer eksempelvis min nye opdagelse mig til gode, for det viser sig nemlig, at kameraet har en funktion, som gør det muligt, at tage rimelige aften- og indebilleder uden den blitz, som så ofte forvrænger farver og motiver.

Mange vil sikkert sige, at mine aften- og indebilleder er for mørke, men jeg kan lide dem, som de er, så jeg klager ikke det mindste over, at have fundet den funktion på kameraet, men det er meget symptomatisk for mig, at der går næsten to år, inden jeg opdager den.

Efterbehandling: Gør et billede lysere

Billederne kan med fordel efterbehandles i et program, som eksempelvis Photoshop, men jeg gør det så at sige aldrig.

Det sker enkelte gange, at jeg er så glad for et motiv, men måske har fået et resultat, som er for mørkt, at jeg smider billedet ind i Photoshop og gør det lysere, så det kan anvendes, men fordi det sker så sjældent, er jeg absolut ingen haj til billedredigering og kan derfor ikke bidrage med guldkorn på den front.

Jeg ved, at det ikke er vanskeligt, at bruge de forskellige filtre, som ligger i Photoshop og der er muligheder for et utal af effekter i programmet, som ikke kræver meget andet end et tryk på en knap, men skal sandheden frem, bryder jeg mig ikke spor om dem, så jeg bruger dem så at sige aldrig.

Der skal mange forsøg til…

Jeg kigger mine billeder igennem. Jeg smider ud med hård hånd, men fordelene ved et digitalkamera er jo netop, at man kan tage et utal af billeder og bagefter rydde grundigt op i dem, så man alene gemmer de, som er blevet gode.

Jeg ser på motivet, bedømmer kvaliteten og lader ind imellem billeder smutte igennem på trods af, at de ikke kvalitativt er i orden, men så er motivet så godt, at jeg beslutter, at de måske kan anvendes på et senere tidspunkt i en eller anden forbindelse.

Billederne her på siden:

Billederne her på siden startede ud med at være med hvid kant og en slagskygge. Mit kendetegn, kaldte Rasmus det, for nogle år siden.

Det blev siden så populært, at jeg fik lyst til, at afsøge nogle andre muligheder. Jeg endte med billederne, som de tager sig ud nu. Altså billeder med afrundede hjørner og uden slagskygge.

Mange skriver og spørger, hvordan jeg laver de runde hjørner, så her kommer forklaringen.

De runde hjørner:

Jeg åbner billedet i programmet Adobe ImageReady og angiver først den endelige størrelse på billedet. Herefter bruger jeg værktøjet �?Rounded Rectangle Marquee Tool�? til at markere yderkanten af billedet (øverst til venstre i værktøjmenuen) – altså kanten, hvor billedet skal beskæres. Jeg trækker værktøjet hen over billedet, til jeg har markeret det areal, som skal beskæres.

På eksemplet nedenfor, er det hele billedet, men det kunne have været et udsnit af det.

At markere beskæringen

Når det er gjort, trykker jeg �?Control, Shift, I�? for at vende markeringen om, så det kun er hjørnerne, som er aktive. Herefter er det bare at trykke på �?Delete�? og de runde hjørner er et faktum.

Ingen stor kunst, intet trylleri, men bare godt gedigent brug af et smart værktøj.

Fik jeg det hele med?

Jeg ved ikke, om jeg er kommet omkring alt i forbindelse med mine billeder, men jeg finder i hvert fald stor glæde i at tage dem og bagefter anvende dem, som supplement til mine tekster.

Jeg håber, du blev en smule klogere og så god fornøjelse, hvis du selv vil til at forsøge dig.

You Might Also Like

35 Comments

 • Avatar
  Reply
  Camille Milk
  6. marts 2013 at 09:40

  Tak for tippet.
  Jeg kan også anbefale dette gratis program, til at lave runde hjørner. 
  http://www.picmonkey.com
   
  Du/I kan se flere lintks til design på min blog.
  camille-milk-stewart-bermann.blogspot.dk
   
  camille MILK

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. april 2011 at 13:21

  Tak :-)

 • Avatar
  Reply
  Mark Pedersen
  4. januar 2011 at 01:05

  Synes nu det hele går meget godt Liselotte. Du har i hverfal danmarks hyggeligste blog i mine øjne…. :)

  • Avatar
   Reply
   Hybel
   22. april 2011 at 13:15

   Og jeg er Så enig med Mark. Denne er absolut den mest hyggelige blog jeg kender… Især når udelivet om sommeren kommer … :)

 • Avatar
  Reply
  Nils
  18. august 2009 at 16:14

  Hej liselotte.

  Jeg kom forbi, da jeg googlede “automattale.” Efter en interessant surfen på dit site, fandt jeg ud af at søge “tankeflugt” i stedet, fordi jeg så positivt blev bragt ud ad min ellers så struktuerede søgning.

  Med henblik på at tage gode foto’s som denne side bestemt rummer flere af, har jeg haft god gavn af tre simple tricks, herunder også brug af blitz. Brug blitz i sollys, når der portrætteres, herved undgåes at den ene side af ansigtet bliver for mørk. Kom tæt på motivet. Og sidst men ikke mindst; fortæl en god historie med billedet ved at fotografere motiver i bevægelse, f. eks. legende børn, en hund med et kødben etc.

  Hvorfor skal du arbejde på at leve i nuet? Det er da en helt naturlig ting, der tilsyneladende ligger dig lige til. Der er ingen grund til at bruge manualer for at leve i nuet. Det gør vi alle sammen så fint i forvejen.

  Tak for nu, jeg vender helt sikkert tilbage.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. maj 2008 at 22:35

  Helle, jeg anvender IXUS 900 :-)

 • Avatar
  Reply
  Helle Christiansen
  12. maj 2008 at 21:21

  Hm.. Må bare spørge…. Bruger du mest canon Ixus 502 eller 900 til at tage billeder ved diverse omgivelser?

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  4. maj 2008 at 09:43

  Selv tak, Kira og mange tak for de smukke ord om mine fotos. Jeg er ikke fotograf, men jeg elsker at tage billeder. Jeg er til gengæld gammel reklametegner/grafiker, så jeg befinder mig meget i samme verden, som du og din mand gør :-)

  Omkring din blog, så er den bedste reklame for den formentlig, at tage på rundtur i Blogland og lægge kommentarer, så andre får øje på den :-)

 • Avatar
  Reply
  Kira
  3. maj 2008 at 23:23

  Jeg er vild med dine billeder Liselotte…. de er intense og ærlige, og det er jo det jeg mener fotografering dybest set handler om :o)
  Jeg er selv fotograf, og arbejder selv ud fra den overbevisning, og det kommer der de fedeste og dejligste billeder ud af, som mine kunder roser meget :o)

  Du kan ikke lide at bruge blitz… heller ikke jeg!!! Jo selvfølgelig flashanlægget i mit studie, men ellers: NOPE! ;o) Det er igen intensiteten der kommer frem i billederne, når billederne står flotte og naturlige :o)

  Men det er jo en smagssag, ik?

  Har nu fulgt din blog i længere tid, og jeg synes den er HELT KANON, og jeg elsker dine underfundige livsbetragtninger, og din interesse for haven, som jeg også selv elsker højt.
  Din blog har rent faktisk inspireret mig til at blive blogger…. eller det vil egentlig sige: At blive blogger på min hunds vegne!
  Ja, det er sandt: http://www.alfred-hunden.blogspot.com det er en blog der er blevet oprettet i forbindelse med et designprojekt jeg har kastet mig ud i, og han er mit varemærke/reklamehund ;o) (fniiiiiis jeg er gift med en reklamemand, så det skorter ikke på markedsføringsideer)
  Det eneste jeg er lidt ked af, det er at der ikke er nogen som efterlader kommentarer, så jeg ANER ikke om der overhovedet er nogen som læser den? :oD

  Nå, det blev en længere kommentar end planlagt… håber det er ok med dig :o)

  Tak for den fedeste blog.

  KH KIra

 • Avatar
  Reply
  Rasmus
  26. januar 2008 at 02:56

  Måske manger der alligevel en linie i beskrivelsen af runde hjørner ;-)

  Man bør være opmærksom på, at Adobe Image Ready som standard har “Marquee Tool” der hver Liselotte peger i skærmbilledet ovenfor. For at skifte til ROUNDED Marquee Tool klikker man på værktøjet og holder knappen inde et øjeblik, hvorefter man har mulighed for at vælge det famøse værktøj.

  Mange hilsner :)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  30. september 2007 at 15:38

  Ulrik, jeg tror du skal prøve igen, for alle linier er her – der mangler ikke noget i beskrivelsen af runde hjørner :-)

 • Avatar
  Reply
  Ulrik
  30. september 2007 at 15:17

  Hej
  Har siddet og prøvet at lave runde hjørner!
  Jeg kan ud fra din beskrivelse kun beskære billeder desværre. Er der et par linier der er faldet ud
  Gode
  Hilsner
  Ulrik

 • Avatar
  Reply
  Helle Christiansen
  3. september 2007 at 22:32

  Hej. Tusind tak for tipset ved mailen, skulle måske rode mere i din HP end at “skrige” efter dig. :) Har en lillebror Canon Ixus 4.0. Skal købe en ny, måske 7.1. Jamen så må jeg jo lege med kameraen. God aften :)

 • Avatar
  Reply
  Thomas
  30. juni 2007 at 08:43

  Super laekre billeder af virkelig hoej kvalitet. Til dine kommentarer omkring indendoers fotografering kan jeg kun tilslutte mig. Blitz paa et kompakt kamera er ikke til meget anvendelighed. Proev eventuelt at investere i en tripod, som vil tillade dig at tage aften og natbilleder med endnu laengere lukker tid.
  Hvad angaar dine runde hjoerner, som ikke lige er min kop te, saa passer de dog rigtig fint til denne side, med sit bloede farvevalg. Alt i alt en flot gennemarbejdet side.

 • Avatar
  Reply
  Deborah
  6. juni 2007 at 11:21

  I først omgang, kunne jeg ikke få det med de dumme hjørner til at virke. Nu har jeg lige fundet ud af det – sjovt nok – Rom blev ikke bygget på en dag! Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan du laver dem med de hvide kanter også, når du engang får tid, og kommer hjem igen. Håber du har en god tur igen.

 • Avatar
  Reply
  Iduna
  6. juni 2007 at 10:47

  Og nu er dét så dit kendetegn, og dét vi alle stjæler med arme og ben :)
  Tak for en fantastisk side, skønne billeder, farver, tekster, og gode ideer.

 • Reply
  Kammeret » Arkiv » Tre Tips til Bedre Billeder
  13. februar 2007 at 09:26

  […] Inspireret af Liselottes post om hendes billeder og ikke mindst kommentarsporet, fik jeg lyst til at dele et tre hurtige tips med alle jer derude, som ikke nødvendigvis render rundt med et digitalt spejlreflekskamera, men som gerne vil tage gode billeder alligevel. Jeg bruger tit et lille lommekamera, hvis jeg er ude omkring, og det tager ikke de mest spændende fotografier, men med lidt fiflen kan man ret let få dem til at “poppe” lidt mere. […]

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  13. februar 2007 at 08:26

  Tak Rasmus, for de pæne ord om billederne. Jeg ved jo godt, at jeg ikke ejer skyggen af teoretisk viden om at fotografere, men jeg hygger mig med det.

  Jeg håber, at der er nogle, som finder idéer i posten, som de kan anvende. Mængden af mails tyder på det ;-)

 • Avatar
  Reply
  Rasmus
  13. februar 2007 at 06:28

  Aha! Det var denne post som forklarede alle de besøgende jeg pludselig fik herfra. Tak for linket. Men endnu mere tak for en smaddergod post, som mange helt sikkert vil have glæde af.

  Jeg synes generelt dine billeder er rigtig gode – du har et godt øje for komposition og lys, hvilket er langt vigtigere end photoshop eller runde hjørner. Du er en af de bloggere som bruger flest billeder, og det pepper virkelig indholdet op. Vi andre kunne lære noget af det.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. februar 2007 at 15:47

  Jo Inger, det er skam en fin metode og forøvrigt den jeg anvender, når jeg gemmer mine billeder :-)

  Jeg tror, at jeg overså den mulighed, så dejligt, at du er vågen, Inger :-)

 • Avatar
  Reply
  Inger
  12. februar 2007 at 14:15

  Undskyld jeg blander mig – Liselotte – men jeg kunne heller ikke finde ud af at gemme billederne i andet end i en photoshop-fil. Annette du kan bruge “save Optimized as”, så kan man gemme i jpg. Det er nok ikke den rigtige metode, men det virker.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  11. februar 2007 at 23:09

  Annette, det er ikke godt at vide, men der plejer at være flere valgmuligheder, når man gemmer sådan en fil. Jeg har ikke noget umiddelbart bud på hvad forklaringen er, desværre.

  Deborah, du har sikkert glemt at vende markeringen om med “Control, Shift, I” inden du deleter…

 • Avatar
  Reply
  Deborah
  11. februar 2007 at 22:39

  Nu har jeg forsøgt mig med de runde hjørner, og mit billede forsvinder bare??? Ikke med! Sorry!

 • Avatar
  Reply
  Ellen
  11. februar 2007 at 22:25

  Herligt med én til, der også hader blitz!
  Jeg er faktisk ret begejstret for den virkning, man kan opnå, hvis det lykkes at få motivet skarpt og omgivelserne “uldne”.

  Det hedder forresten ikke at være en knold til brugsanvisninger – nogle lærer ved at eksperimentere, andre læser sig frem.
  Siger jeg, der absolut ikke vil vedgå at være en knold – jeg eksperimenterer til gengæld en del.
  Brugsanvisninger er noget, man læser hvis man absolut ikke har andet med bogstaver at kaste sig over.
  Og endelig kan man jo synke så dybt, at man er nødt til at opsøge dem for at løse et konkret problem.

 • Avatar
  Reply
  Annette
  11. februar 2007 at 21:35

  Jeg følger jo med I hvad I skriver – det er en skøn side den her.
  Jeg kan sådan set godt finde ud af de runde hjørner – men jeg kan kun gemme det bagefter i Photoshop fil – jeg vil jo gerne gemme i jpg…?? Hvad gør jeg forkert mon??
  Hej fra Annette

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  10. februar 2007 at 16:43

  Mette, du bliver garanteret glad for det, for det kræver ikke megen teknisk indsigt og tager nogle knaldgode billeder :-)

  Inger, selv tak :-)

 • Avatar
  Reply
  Inger
  10. februar 2007 at 16:36

  Tak mht. de runde hjørner. Jeg anede ikke at jeg havde programmet, men jubiiiii det havde jeg, så jeg gik i gang. Men mine hjørner blev stort set usynlige, indtil jeg fandt ud af, at man lige skulle sætte radius.
  Tusind tak for undervisningen – godt gået.

 • Avatar
  Reply
  Mette
  10. februar 2007 at 16:29

  Spurgte noget for noget tid siden på dit kamera.
  Jeg har for en uge siden investeret i storebroren ixus 60. Jeg elsker det allerede. Både min mand og jeg har takket den tyveknægt, som huggede det andet kamera flere gange. Tænke sig at der også kunne komme noget godt ud af noget skidt….

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  10. februar 2007 at 16:25

  Selv tak da, fra en, som er en knold til manualer ;-)

 • Avatar
  Reply
  trinetrine
  10. februar 2007 at 15:25

  Heh, jeg takker for tippet.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  10. februar 2007 at 14:06

  trinetrine – det er såmænd, som Ella også skriver, den funktion/indstilling i menuen, som hedder “Indoor”. Du smutter bare ned i menuen, hvor du alligevel indstiller til macro, almindelig foto o.s.v. Den ligger der… så simpelt, så det er til at grine af ;-)

  MrsBaloui – jeg har tidligere skrevet om effekterne med blomsterne. De er lavet i Photoshop og hedder “Brushes”. Prøv at lede efter dem på siden her, for så dukker det med garanti op i en af posterne :-)

 • Avatar
  Reply
  MrsBaloui
  10. februar 2007 at 13:42

  Tak!

  Når du nu er igang med gode forklaringer ;) Kan du så ikke også komme med et par hints til effekter?
  F.eks. dit fine blomstermønster på dit banner eller effekterne på Ella’s (for jeg formoder, at du også her har haft en finger med i spillet og delt ud af din erfaring og kreativitet ;-) )

  Jeg har et supergodt kamera (Canon PowerShot G5), men jeg får det aldrig brugt, for det er ikke lommestørrelse – snarere tværtimod.

 • Avatar
  Reply
  Deborah
  10. februar 2007 at 13:39

  Det er sjovt, du nævner det med den tekniske viden. Den har jeg faktisk heller ikke, og jeg har tænkt på, om mit kamera i virkeligheden har for mange funktioner, som jeg ikke bruger. Også det, kan en masse automatisk heldigvis, for lyssætning og teknik som du siger, det er en “by i Sibirien” og fortsætter med at være det. Kan også bare godt lide at tage billeder og har da også fået taget en del i Frankrig, men som jo af ikke-digitale årsager må vente lidt ;-)

 • Avatar
  Reply
  Ella
  10. februar 2007 at 13:30

  Det er, som du har lært mig, Liselotte – og jeg bruger indoor, efter at du har fundet funktionen. Jeg er nemlig også for doven til manualer :-)

 • Avatar
  Reply
  trinetrine
  10. februar 2007 at 13:19

  Nu bliver jeg nysgerrig, Liselotte: Hvad er det for en funktion du snakker om? (jeg har kun haft mit Canon Digital IXUS 50 ca. 1 år ;))

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)