Fastelavnsboller

Her kommer så opskriften på vores vanillecremefyldte fastelavnsboller, som giver mavepine, hvis man er skruet sammen som os, for vi forstår ikke at stoppe, mens legen er god…

IntroduktionenFørst laver du cremen, for den skal stå og køle af, mens du forbereder dejen. Du skal til cremen bruge:

 • 1 æg, som piskes sammen med
 • 2 spsk sukker, 1 tsk vanille og 3 tsk maizena
 • 2½ dl mælk opvarmes til kogepunktet og hældes i ovenstående under omrøring.

Det hele hældes tilbage i gryden, hvor det får et hurtigt opkog, så det tykner. Rør gerne 1 dl smuttede, hakkede mandler i for den gode smag og lidt ekstra til sidebenene. Cremen stilles til side for afkøling.

Nu skal du i gang med dejen:

 • 1½ dl mælk og
 • 125 g margarine varmes i en gryde, til margarinen er smeltet
 • Når mælkeblandingen har stuetemperatur, opløser du 50 g gær heri.
 • 1 æg slås ud i blandingen og omrøres grundigt.
 • 1 knsp salt, 1 spsk sukker og 350 g mel blandes i en skål.

Hæld nu melblandingen i lidt efter lidt, mens du sørger for, at dejen ikke ender med at være alt for tør. Den skal være fugtig på grænsen til klistret, når du sætter den til side med et fugtigt klæde som låg og en god portion tålmodighed i baglommen, for den skal nu hæve til dobbelt størrelse.

Når det er sket, ruller du dejen ud til ca. 20 stk. Læg en god klat creme midt på dejen, fold dejen ind over samme og vær opmærksom på, at du får lukket helt til cremen. Sæt bollen på bagepladen med lukningen nedad.

Bollerne efterhæver et kvarters tid, hvorefter du smører dem med æg, bager dem ved ca. 200 grader i små tyve minutter – ingen ovne er ens, derfor den uldne tidsangivelse – og herefter er de klar til kreative og pyntelystne hænder og tilbage står kun, at få brygget den varme kakao eller kaffe.

Rigtig god fornøjelse :-)

Relaterede skriv

18 kommentarer

 • Svar
  Palnatokes paralleller» Blogarkiv » Rituel piskning og tøbrud
  22. februar 2009 at 16:19

  […] ved at sætte slik på fastelavnsrisene. Nu skal vi snart beslutte om vi vil benytte den ene eller den anden af Liselottes […]

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  20. februar 2007 at 10:28

  Annette, du har helt ret. Hjemmekogt creme er ikke lige så lind og løber derfor ikke så gerne ud af bollerne og forøvrigt tusinde tak, for dine meget pæne ord. Dejligt, at du lagde denne kommentar :-)

  Bodil, vi må lære at begrænse os ;-)

 • Svar
  Bodil
  20. februar 2007 at 09:43

  Prøvede opskriften i går – uhm – kan nu tilslutte mig det med ondt i maven :-).

 • Svar
  Annette
  19. februar 2007 at 10:40

  Jeg vil også lige indsparke, at “koldrørt vanillecreme” løber ud af bollerne, ligemeget hvor omhyggelig man end er med at få dem lukket. Det kæmpede jeg med i mange år, indtil jeg fandt ud af, at kogt creme løser problemet helt af sig selv… :o) Jeg synes også, den hjemmelavede har en rundere og bedre smag.

  Og så i øvrigt tak, Liselotte, for en fantastisk blog, som jeg helst frekventerer dagligt – har bare ikke rigtig kommenteret før… Men jeg nyder dine utroligt smukke billeder, og at læse både om jeres meget ærligt beskrevne kampe, og dit positive syn på rigtig mange ting. Det er lige til at blive i godt humør af!

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  19. februar 2007 at 08:20

  Kagecreme lavet med mel lige her – så nu kan du godt komme i gang ;-)

 • Svar
  Fr. Møller
  19. februar 2007 at 01:44

  Hm… Jeg blir jo mere og mere lækkersulten, for de minder i den grad om de fastelavnsboller, min farmor lærte mig at bage for så mange år siden. Jeg har alle ingredienser i huset – pånær Maizena. (Og eftersom jeg ikke længere afvikler børnefødselsdage, har jeg heller ikke “lagkagecreme” på den nemme måde). Tilføjer for god ordens skyld, at jeg ikke bare kan flintre i byen efter hverken Maizena eller “frædig creme” – her må kreativitet til.

  Jeg ved, man kan lave cremen uden Maizena – for sådan noget brugte min salig farmor simpelthen ikke. Men – hvordan? Eller er det her, jeg måske husker, det var råcreme, vi brugte? Vi var jo ikke spor bange for salmonella, dengang vi selv havde høns…

  Og hvis det nu var råcreme – så blev den jo bagt igennem sammen med bollerne. Gode ideer modtages med kyshånd – for nu vil jeg eddermame ha’ fastelavnsboller *G*.

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  18. februar 2007 at 22:49

  Jeg tror den er helt i vinkel, men faktisk tager det ingen tid lige at lave cremen selv og den kan jo ende med at smage præcis som man lyster. Vores yndling er som sagt den med EKSTRA vanille i. Uha, som den er god :-)

 • Svar
  Fr. Møller
  18. februar 2007 at 22:41

  Jamen så burde der jo slet ikke være ko på isen. Den halvfærdige – vist fra Oetker, jeg plejer at bruge, skal vist også bringes i kog. Kan sgutte huske det; der går jo år mellem, at jeg bruger den slags ;-).

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  18. februar 2007 at 22:38

  Det er det ikke, for denne her koges og skal altså efterfølgende stå og køle, mens man ælter dejen. Vi tør skam ikke andet… :-)

 • Svar
  Fr. Møller
  18. februar 2007 at 22:37

  Jo – men det pift kan man da bare give den færdige. Uden at bekymre sig om æg, salmonella m.v. Som vist kan være lidt tricky med den hjemmelavede. Ikke, at jeg er hys omkring salmonella, jeg undgår bare risikoen, hvor jeg kan. Og vanillecreme er noget af en bakteriebombe, hvis uheldet er ude.

  (Her forudsætter jeg, at det er det samme, som jeg kalder “råcreme”).

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  18. februar 2007 at 21:58

  Jeg er temmelig sikker på, at de ikke klager det mindste over traktementet. Rigtig god fornøjelse med det hele :-)

 • Svar
  kokken på blokken
  18. februar 2007 at 21:54

  Uhhm siger jeg bare – jeg skal have 22 børn hjem på torsdag for at se hvor dygtige de var på scenen til deres børneteater.

  Normalt laver jeg spyd med lidt frikadeller,tomat osv. (læs: sunde ting) i år tror jeg skisme de skal have fastelavnsboller med dejlig glasur plus lidt “Oline-pynt” .

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  18. februar 2007 at 21:39

  Ja, det kan man da sagtens Fr. Møller :-)

  Vi elsker at lave den selv, for den får altid lige et ekstra pift vanille. Noget hele familien elsker ;-)

 • Svar
  Fr. Møller
  18. februar 2007 at 21:37

  Nu kan man så også være praktisk og købe “koldrørt vanillecreme”, som der kun skal mælk i. Den smager udmærket.

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  18. februar 2007 at 21:36

  God fornøjelse, Acq. De smager af en mere… :-)

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  18. februar 2007 at 21:35

  Ja, vanille er vanillesukker, som jo egentlig ikke har meget med sukker at gøre, men du har ret – det er det samme skidt ;-)

  Ja, de var SÅ flotte og hun var behørigt stolt af dem. Det kan jeg godt forstå.

 • Svar
  Acq
  18. februar 2007 at 21:35

  Tak for opskriften – dem må jeg prøve når jeg får kløerne i mine unger igen :)

 • Svar
  Anne Lindholt Ottosen
  18. februar 2007 at 21:33

  Vanille = vanillesukker?

  Hvor er de fint pyntet. :-)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)