13

Højt til himlen

I Aalborg ligger sneen fortsat i meterhøje bunker. Den smelter, men ikke stærkere end den stadig kan ses rundt omkring i byen. Her på et fabriksområde på Østerbro.

Fabrikssne

Solen skinner og der er højt til himlen heroppe i dag. I hvert fald helt bogstaveligt, for jeg er ikke sikker på, at det lille og en smule undselige, gule hus, til venstre i billedet nedenfor, er enig.

Havn og Fedtebrød

Aalborg forandres massivt i disse år. Der rives ned, fornyes og reetableres på nye steder, men det går ikke altid, som byrådet spåer.

Det lille gule hus er Fedtebrød, en af Aalborgs ældste beværtninger og måske også den mest alternative. Her er plads til alle de skæve eksistenser.

I mange år lå Fedtebrød, som vist ikke er specielt kendt udenfor bygrænsen, som en miniaturemodel af Christinia inde i midtbyen. Her var plads til skæve eksistenser, skæve meninger, skæve stimulanser og utraditionel tænkning, men i forbindelse med byfornyelsen besluttede man at rive bygningen, som husede Fedtebrød, ned.

Dette udløste naturligvis protester, som manifesterede sig som en lang række støttekoncerter af gendannede 60’er-orkestre og resultatet blev, at Fedtebrød kunne flytte ind i nye lokaler ude på Østerbro. Der ligger værtshuset så nu, klemt inde mellem resterne af Nordkraft.

Fedtebrød

Værtshusets ejer, Bent O, havde en overgang problemer med politiets rigelige fund af fjolletobak ved lejlighedsvise razziaer, men hvor de fleste andre ville have valgt at holde lav profil efter den slags episoder, valgte han en anden og mere offensiv tilgang til situationen.

Han mente ganske enkelt, at Danmark er bornert og burde løsne lidt mere op for brugen af hash. Selv nød han gerne en joint eller to og for at manifestere sin holdning, inviterede han den lokale tv-station på visit, mens han røg en af slagsen.

Det manifest var imidlertid ikke tilstrækkeligt i hans øjne, så han stillede, i april 2004, forslag i folketinget om en forsøgsordning med coffee shops i Danmark. Han foreslog, at hans eget værtshus, Fedtebrød, skulle agere flagskib som Danmarks første coffeeshop. Forslaget blev, som bekendt, ikke vedtaget.

Fedtebrød ligger fortsat i Aalborg og kæmper ind imellem med sine bevillinger, fordi det stadig er muligt at finde alskens underlige og skæve rusmidler på pletten, lige mellem Nordkraft og resten af Østerbro. Idéerne om plads til det skæve eksisterer i bedste velgående og der afholdes jævnligt alternative musikarrangementer, som giver genlyd mellem tankene på havnen.

Kontrast

Som kontrast ligger dette nyrenoverede hus omtrent overfor. Det er tydeligvis en gammel fabriksbygning, men jeg ved ikke, hvad den tidligere har huset. Måske er andre klogere. Jeg vil gerne vide mere.

Jeg fantaserer om hemmelige loger, skumle aftaler og lyssky forretninger, men historien rummer sjældent helt så dramatiske beretninger, så det vil være okay, hvis det viser sig, at her engang lå en ostefabrik.

Du vil sikkert også kunne lide