24

Høns med tiden

Efterhånden som vi kommer gennem hjørnerne af haven trænger lysten til igen at holde høns sig på med fornyet styrke.

Det var så frygteligt hyggeligt med de dumme høns, som ikke var specielt intelligente, men alligevel bragte så meget sjov og hygge ind i familien og vi var allesammen vilde med dem.

Alexander og fru Olsen

På billedet sidder Alexander med Fru Olsen, den absolut dummeste høne vi havde. Hun kunne ikke finde ud af at hoppe ned igen, når vi placerede hende oppe ved sønnike, så han nød turene ind i hønsegården med Oline, som så fangede hønen og satte den op til ham.

Fru Olsen gav æg hver eneste dag. Hun var flittig og ikke spor følsom for udefrakommende stress. Selv Mikkel Ræv kunne komme forbi og æde hendes medsøstre og alligevel lå der æg af hendes dagen efter. Hun led dog selv samme skæbne en mørk nat og så var det slut med høns og friske æg i den omgang.

Pladsen har vi, men det kræver indendørs forhold, som er acceptable for høns også, for der er perioder, hvor de ikke må være udendørs og den slags skal respekteres. Der skal bygges hønsehus med bekvemmeligheder og der skal være plads til lidt sjov også indendøre.

Det bliver ikke lige nu, men på et senere tidspunkt kunne jeg tænke mig at genindføre høns i haven, for hyggen kan ikke diskuteres.

You Might Also Like

24 Comments

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  14. maj 2007 at 22:53

  Ja, det ville de garanteret. Jeg tror godt, at jeg forstår hvad du mener, Kim. Jeg ved ikke hvornår vi får de høns, men en skønne dag – og så kommer der selvfølgelig billeder af dem her på siden :-)

 • Avatar
  Reply
  Kim
  14. maj 2007 at 22:46

  Tja, det ville de nok uden at de fik et hjørne komplet med vægene. Man skulle gerne kunne hente ægene indenfor væksthuset–samtidig skulle hønsene få lov til at kom udenfor på den anden side af huset. Jeg har svær ved at forklare det med mit manglende sprog men ih, hvor stolt de ville være at få sådan et hus.
  Kim

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  14. maj 2007 at 20:19

  Jeg er bange for, at hønsene ville æde alt grønt indenfor rækkevidde, Kim. Jeg tror de får deres eget hjørne, hvor de kan få lov til at spise grønt uden at få skæld ud ;-)

 • Avatar
  Reply
  Kim
  14. maj 2007 at 19:56

  Jeg har hørte at hønsehus og drivhus kan have godt af at være i samme bygning. Jeg kan forstille mig at hønsene ville hygge sig i sådan et væksthus som jeres. Kan være der er et hjørne til hønsene når I alligevel er i gang med det.
  Kim

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  13. maj 2007 at 10:14

  Irene – jeg viste arrangementet til Kenneth, som blev helt vild i varmen. Vi er nok nemme at lokke, tror jeg :-)

  Birgitte, tak for din hilsen. Alexander deltog i livet herhjemme på lige fod med os andre, i den udstrækning det var muligt. Vi har altid syntes, at han sagtens kunne deltage i det meste. Måske ikke aktivt, som vi forstår aktivt, men han havde altid en “rolle” i alt, hvad vi foretog os. I nogle situationer kunne det være historiefortæller, mens vi andre sled – i andre skulle han selv være aktiv – holde bærkurven, røre i dejen eller andet. Han kunne lide, at man anså ham for en vigtig brik i familiens trivsel, hvilket han så sandelig også var :-)

 • Avatar
  Reply
  Birgitte
  13. maj 2007 at 08:25

  Hei.
  Det er så hyggelig å lese din blogg! Det som spesielt rører meg er dine bilder og innlegg av Alexander. Vi har selv en sønn med spesielle behov og det inspirerer meg å se hva dere tar ham med på av opplevelser. Rørende. Takk:)
  Birgitte i Norge

 • Avatar
  Reply
  Irene
  13. maj 2007 at 00:53

  Kender nogen der kan skaffe det der tubberware …

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. maj 2007 at 21:34

  Irene, det er altså ret genialt med sådan et lille, flytbart hønseri :-)

  Nej, jeg bliver heller aldrig træt af at se på ham livsnyderen. Han var en skøn unge, som jeg stadig savner helt vildt :-)

 • Avatar
  Reply
  Irene
  12. maj 2007 at 21:29

  Og så vil jeg sige at jeg aldrig nogensinde bliver træt af at se billeder af Alexander Livsnyder!

 • Avatar
  Reply
  Irene
  12. maj 2007 at 21:26

  Hva’ mæ nogle Tubberware høns? Smaddersmart og ingen byggeri og helt efter fugleinfluenzaloven … ;-)
  http://www.omlet.co.uk/product.....glu%20Cube

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. maj 2007 at 19:57

  Heidi, jeg sætter i gang! :-)

  Tak for en skøn historie :-)

 • Avatar
  Reply
  heidi
  12. maj 2007 at 19:31

  Mange fornuftige og morsomme kommentarer om høns jeg slutter meg til men bare en liten tilføyelse.. Vi hadde to brune høner i haven som la fine digre egg hver dag i noen år. Vi var ikke noen særlige bønder men likte godt å ha dem i hagen.. Hele sommeren og høsten tippet de ute på plenen og de kom likegodt inn på kjøkkent til meg når jeg lagde mat og det luktet godt .. dumme?? Så kom vinteren og det ble kaldt. Jeg visste nok at de måtte ha det litt lunt så vi bygde en liten campingvogn til dem der det bare var plass til de to. Hullet ble saget til dør og etter å ha dyttet de i rompa inn der et par ganger forstod de hva dør var.. dumme?? SÅ skulle vi til Thailand i 14 dager og hønene måtte reise på høneferie. Campingvogna ble flytta til naboens hønsehus og en annen hønefamilie.. 2.juledag lavet snøen ned!!! Da naboen kom ut neste dag var hele haven dekket av 1,5m snø og ingen høner eller campingvogn var å se.. Det ble grav og søkt inni snøhaugene og tilslutt dukket taket av campingvogna opp. Det ble børstet snø av og løftet opp. Naboen var sikker på at han skulle få hønsefrikassè til middag men den gang ei.. Nede under snøen inni campingvogna lå våre to brune tupper og tittet opp på naboen i like god form som før!
  De overlevde både en og to vintre ute uten varme eller spesielle tiltak av noe slag. Kanskje en myte at de trenger sååå veldig mye stell eller?? Det er nok best! Men her gikk det i alle fall bra. Vi skal nok ha høner en gang igjen for det var riktig så hyggelig.. Bare sett i gang Liselotte!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. maj 2007 at 18:40

  Hvor er de landhøns smukke, Farmer. Dem vil jeg absolut overveje :-)

  Omkring hanegal så havde vi faktisk en smuk hane, som spankulerede stolt rundt i gården. Ind imellem galede han på livet løs, for det er jo hvad han er sat på jorden til, men så kom naboen og ringede på døren. Hanen vækkede angiveligt hendes lille dreng hver morgen med sine hanegal. Der blev gjort kort proces, for uvenskab over hækken gider vi ikke.

  Siden har hendes lille dreng så forpestet ethvert forsøg på ophold ude i haven med hans konstante skrig (nej, ikke bare almindelige hyggelige børnelyde), men jeg har på fornemmelsen, at hun ikke tager det lige så pænt, hvis jeg går over og ringer på hendes dør og beder hende gøre kort proces… ;-)

  Lene, tak for ordene om Alexander. De varmede mit hjerte, men jo da… han var med alle steder, hvor vi var :-)

 • Avatar
  Reply
  Lene
  12. maj 2007 at 17:33

  Som hjemmesygeplejerske(ferieafløsning) kom jeg hos to ældre damer i Aalborg, og de mente, man ikke kunne ha landbrug uden høns. Det kan man godt :-) jeg har ikke lyst og landmanden ej heller, men billedet af Alexander og den kloge høne er bare dejlig at se på. Alexander har i den grad fået lov til at sanse omverdenen takket være jer. God weekend

 • Avatar
  Reply
  Farmer
  12. maj 2007 at 15:25

  Jeg gjorde selv kort proces, da vi fik alle reglerne vedr. fugleinfluenzaen, men skal selv have høns igen.
  Jeg har en forkærlighed for danske landhøns. Smukke og rolige.
  De lægger ikke helt så store og helt så mange æg som den brune ægland-hybrider du har på billedet, men skønheden har en pris. Og man kan jo bare købe en høne extra.
  http://www.danskelandhoens.dk/

  Og selvfølgelig skal du have en hane også, med gal og det hele.

  @Bolette: Hvordan kan en skruk med hang til barne- og klapvogn dog forslå høns uden en hane?

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. maj 2007 at 12:53

  Høns er rigtigt hyggelige og de ville hygge sig i vores have :-)

 • Avatar
  Reply
  Ella
  12. maj 2007 at 12:42

  Høns er hyggelige og ville klæde jeres have helt forrygende – og man behøver ingen galende hane for at få dejlige æg til morgenbordet :-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. maj 2007 at 12:12

  Moster Tulle, høns er hyggelige. Haner galer. Vi har ingen hane, så det går vel an ;-)

  Bolette, du går linegang lige nu med skuret, kan jeg høre. God fornøjelse med gæsterne :-)

 • Avatar
  Reply
  Bolette
  12. maj 2007 at 12:07

  ja det skal vist være minus hane ..ingen støj
  håbede i den grad at jeg kunne få sumpskildpadderne til at ligge æg eller katten men nej …Høns ville frank også gerne ha men jeg holder lidt igen tilsidst har vi intet uopdyrket jord på matriklen
  igår midt i kulden røg der lige en ny indhegning op ude ved vejen og nu siger manden at der bliver cykelskur hmm..sagde jeg eller til en barnevogn eller klapvogn ..hmm han forstår at sælge idéen til en der er lidt skruk måske vi skulle nøjes med et par høns ja hvem ved
  ha en go lørdag prøver at komme igang med regøringsprojekt vi skal ha middagsgæster og vi skal lave mad sammen
  igang kommer jeg ikke lige her
  Bolette

 • Avatar
  Reply
  Moster Tulle
  12. maj 2007 at 11:45

  Høns er jo meget hyggelige….bare ikke vores nabos med en hane som galer hele tiden og jeg mener HELE tiden, holder højst mund i 20 sekunder og når den er lukket inde for natten. Og hønsene de brokker sig hele tiden (eller hvad de nu gør, når de kagler højt og meget larmende).

  Men go for it, Liselotte – jeg er ret sikker på at hvor meget de end larmer kan jeg ikke høre det helt til Sjælland :-)

  Tror i øvrigt også at den der uintelligente Fru Olsen nok slet ikke var så uintelligent endda……

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. maj 2007 at 11:36

  Nej, kaniner er vist ikke æglæggere ;-)

 • Avatar
  Reply
  Laila
  12. maj 2007 at 11:31

  Jeg holder også på, at hun nød det..
  Jeg ville selv elske, at have høns i haven, men du har ret, det kræver ordentlige forhold! Indtil videre holder vi os til kaninerne! Desværre ligger de ikke æg :o)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  12. maj 2007 at 11:20

  Måske har du ret, Karen :-)

  Hun var i hvert fald højt elsket af hele familien, for sin tålmodighed :-)

 • Avatar
  Reply
  karen
  12. maj 2007 at 11:18

  Herlig bilde! Kanskje hun ikke var så dum – kanskje hun rett og slett bare nøt å sitte på fanget hans. Ingen vits i å hoppe ned da!

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)