5

Akelejen

Akelejen er uforudsigelig. Den er smuk og sart og alligevel så robust, at den kan vokse de mest forunderlige steder. Den findes allevegne i min have og den får lov til at brede sig lystigt og uden forbehold, for den fylder ikke for meget, blomstrer tidligt og forsvinder sidenhen for at give plads til alle de andre planter, som venter i kulissen.

Akelejen kan være meget forskellig og man kan aldrig vide, hvad man glæder sig til, når man er heldig og finde en ny af slagsen i havens gemmer.

Oskar og jeg gik på akelejejagt tidligere.

Oskar jagter akelejer

Oskar fandt den største af dem alle. Den store og rigblomstrende lilla, som står nede ved bålpladsen. Den er efterhånden blevet temmelig omfangsrig og derfor er der også mange blomster at beundre på planten.

Lilla akeleje

Akelejerne bliver sjældent mere end 5 år gamle, men heldigvis smider de masser af frø, så de breder sig stille og roligt og har man dem først i haven, vil de dukke op forskellige steder.

Lilla akeleje

Akelejen er giftig. Alle plantedele er faktisk usunde at indtage, så måske er det ikke en plante for småbørnsfamilier, men den er smuk og meget varieret, så jeg elsker den.

Akelejen er glad for lyse skove, men sjovt nok findes den slet ikke nede i vores skov, men alle andre steder i haven, så egentlig tror jeg ikke, at den er specielt krævende.

Lyserød akeleje

Det tætteste jeg kan komme på en akeleje i skov, er de akelejer, som vokser ovre under vores stynede træer langs den ene side af grunden. Her vokser den sarte lyserøde akeleje, som minder mig om en yndefuld danserinde.

Lyserødt under

Den er et lyserødt under med limegrøn kerne og tager sig fantastisk ud stående op af bark og bregner.

Lyserødt under

Akelejerne antager de mest fantastiske farver. Jeg har også tofarvede akelejer imellem alt det andet, som vokser vildt udenfor, men de er nok senere til at blomstre eller gået til, for jeg har kun fundet disse to foreløbig. Der venter dog flere forude og sikke et held, for de er helt vidunderlige.

Akelejerne kan sagtens tages indenfor. De holder længe i en vase og så elsker jeg det sarte og yndefulde, som kendetegner dem allesammen. De blomstrer i maj-juni og så er det slut. Det er med nyde, mens tid er og forøvrigt vokser de vildt allevegne, så hold øje med dem. De findes med sikkerhed masser af steder lige nu.

Du vil sikkert også kunne lide