Æbleflæsk

Sjovt som Oline siger, “Jeg hjælper gerne. Bare kald!”, for så at forsvinde fra jordens overflade, når jeg begynder at gøre klar til noget, som kunne kræve en minimal indsats fra den unge dames side.

Nå, vi skulle jo have æbleflæsk og det er mig, som har valgt menuen. Nu ender det også med at være mig, som tilbereder. Det er fair. Bare det går…

Æbleflæsk

Det er verdens nemmeste aftensmad og det smager, så englene falder af skyerne og drysser om ørerne på os. Se bare hvor nemt:

Fremgangsmåde

 1. Steg flæsket på en pande eller i ovnen (Jeg pandesteger og det er kun fordi, jeg er åndsvag – Bacon kan steges i ovn ved 225 grader i ca. 10 minutter). Pil løgene og skær dem i tynde skiver. Skær æblernes kernehus væk. Skær dem ud i tynde både. Skær kernehuset væk.
 2. Tag flæsket af panden og læg det på fedtsugende papir – hold det varmt. Brun løgene i lidt af fedtet. De skal være smækkerlækre bløde. Tag dem af panden, drys lidt salt over.
 3. Steg æblerne i lidt af fedtet, ved ikke for kraftig varme. De skal være gyldne, men må ikke stege til mos. Æblerne smages til med salt og et drys brun farin – og for nogle af os, er det essentielt med et drys frisk timian, men det er en smagssag.
 4. Servér med groft rugbrød og sennep. Spis til du segner.

Vi spiser klokken 18. Det er vildt! Det er fordi jeg laver maden. Jeg elsker, at der er god tid til at nyde aftenen efter maden. Kenneth er vist mere sydlandsk og synes det er fint at spise mellem 21-22 om aftenen. Vi er ikke helt samkørte på trods af snart 25 år i samme husholdning. Nu tror jeg aldrig vi bliver det, men ikke om jeg gider bruge energi på andet, end at synes det er sjovt.

Uhm, hvor det dufter :-)

Relaterede skriv

34 kommentarer

 • Svar
  Ida
  26. december 2010 at 11:37

  Hej hej- La’ nu vær’ med at hakke på den fynske kone — JEG foreslår at I rister de bacontern og drysser det over æblerne (mos eller ikke mos) og læg så de sprøde flæskeskiver ved siden af –så er der julefred jeps…

 • Svar
  mor-for1gang
  25. december 2009 at 21:52

  Hejsa. Jeg fandt lige dette indlæg efter en søgning på æbleflæsk.
  Jeg har været til julefrokost hos min gamle morfar idag, hvor der blev serveret æbleflæsk. Han skrællede æblerne, kogte dem ud i noget vand, stegte bacontern til de var tørre. Han tog en smule baconfedt og rørte i æble”mosen”, tilsatte en smule sukker og til sidst bacontern. Det smager himmelsk og sådan har han altid serveret det for os.
  (Min morfar bor i Jylland men er oprindelig fra Fyns land :) )
  Mvh. og god jul

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   26. december 2009 at 09:33

   Det er nemlig lige præcis, som en fynsk æbleflæsk skal være – har jeg lært. Min er anderledes, men hvad pokker… det hele smager jo pragtfuldt :-)

 • Svar
  Peder Poulsen
  22. november 2008 at 21:39

  Som gammel nordfynbo kan jeg kun sige at den æbleflæsk Fr.Møller omtaler er for mig den rigtige, den fik jeg i min barndom i 50erne, både i mit barndomshjem på nordfyn, men også ved fastre på vestfyn og kun ved juletid. Der skal helt sikkert ikke bruges løg.

 • Svar
  Ruth Aksskjold
  10. november 2008 at 19:50

  Hej jeg giver Fr Møller ret i at der skal ja undskyld jeg bander Sku ikke løg i æbelflæsk, hvis i putter løg i hvad er så den første smag i får i munden???????, ja rigtig løg og hvad hedder den ret ??
  ja rigtig æbelflæsk og ikke løgflæsk.
  og når man har valgt at kalde det for æbelflæsk, ja så er der sku æbelen man skal smage og ikke løg.

 • Svar
  lise
  25. september 2008 at 11:13

  ÆBLEFLÆSK!!! jamen, man koger da en grød af æblerne, med så lidt vand som muligt, og smager det til med lidt sirup–ja, sirup- gerne en frugtbaseret af slagsen. de kogte æbler anbringes i et ildfast fad, og derpå lægges en god portion fintternet røget flæsk (bacon). hele herligheden sættes i en ca. 185 gr. varm ovn, indtil flæsket er sprødt og det gode fedt er smeltet ned i æblerne guf-guf.

 • Svar
  Inge
  13. december 2007 at 00:50

  Det var nu dejligt at der var et par fynboer der kom til mælet…da jeg savnede en opskrift på æbleflæsk med terninger som min far lavede den ( han var fynbo). For mig vil det altid være rigtig æbleflæsk,så længe leve barndommens minder og pirren af smagløgene.
  Go Jul!

 • Svar
  Edut
  7. december 2007 at 22:58

  Jeg er født og opvokset i Odense, med en mor der er født og opvokset på Fyn – ligesom hendes mor, osv.

  Jeg har altid kun fået æbleflæsk på den måde, som Fr. Møller foreskriver den. For mig er det den eneste form for æbleflæsk der findes :)

 • Svar
  E.N.I.M. » Blog Archive » Næsten ‘gratis’ aftensmad
  24. oktober 2007 at 20:39

  […] ved at andre bloggere har diskuteret hvordan man laver æbleflæsk! Her i huset er gøres det som følger æblerne […]

 • Svar
  Ulla
  17. august 2007 at 21:49

  Fr Møller – Syrlige æbler skæres i både og kærnehuset fjernes. Dampes med meget lidt vand til æblerne er bløde med ikke mosede. Kan smages til med en bitte smule sukker. Original versionen (mor) involvere vist at en del af fedtet ender i æblerne. Det har jeg ikke brugt, da jeg har serveret retten til dansk julefrokost med adskillige vegetarer og jøder blandt gæsterne.
  Vi bruger flæsk helst ovnstegt. Bacon bliver ikke sprødt nok og er for tyndt, men kan dog bruges i en snæver vending. Opskriften er fra Østfyn

 • Svar
  Fr. Møller
  17. august 2007 at 16:47

  Ulla – hvordan laver den fynske del af familien så æbleflæsket?

 • Svar
  Ulla
  17. august 2007 at 16:38

  Flødeskum er vist nok nordenfjords fra. Jeg erindre en diskussion til en fødselsdag mellem en lige syd for fjorden og så en fra Hjørring. Den sidste insisterede på nødvendigheden af flødeskum på kagemanden…Århusianeren rystede på hovedet og ville hellere have haft en af wienerbrød. Så var der en anden, der begyndte at snakke om kagecreme og brunsviger, hvorfra det stammer ved jeg ikke.

  På Fyn serveres brunsvigeren uden flødskum desværre istedet for wienerbrød æææææææææææævvvvv.

  Æbleflæsk serveres aldrig af den midtjydske del af familien, men er fast tradition i den fynske.

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  17. august 2007 at 16:14

  Det smager frygteligt godt med flødeskum på, men hvor det koncept stammer fra ved jeg faktisk ikke. Jeg har en idé om, at det er nordenfjords fra og bare er blevet hilst velkommen her i Aalborg, men jeg er ikke sikker.

  Gad vide om andre kan en historie om det? :-)

 • Svar
  Fr. Møller
  17. august 2007 at 15:38

  P.S. Til gengæld har jeg aldrig hørt om flødeskum på brunsviger – men det lyder sgu lækkert *G*.

 • Svar
  Fr. Møller
  17. august 2007 at 15:37

  Ja, egnsforskelle er sjove – inspirerede mig faktisk til et helt blog-indlæg.

  Og jovist er æbleflæsk fynsk :-). Ligesom det f.eks. også er nordjysk – I laver det jo så bare heeelt forkert *G*. Nej, din variant lyder bestemt også lækker – især med timian – den skal afprøves ved lejlighed.

  Brunsviger er jo nærmest nationalkagen på Fyn – var det i hvert fald i min barndom. Så til børnefødselsdage var “kagemanden” naturligvis lavet af brunsviger. Så kom jeg til Als – der brugte man wienerbrødsdej til kagemændene…

  Til gengæld har jeg nok fået de bedste brunsvigere, jeg har smagt, her i Horsens :-).

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  17. august 2007 at 15:18

  Egnsforskelle, de er sjove :-)

  Æbleflæsk tror jeg nu aldrig har været fynsk, som Fru Møller påstår, men helt sikkert er det, at det findes i en masse varianter, som sikkert har baggrund i hver egns adgang til de forskellige ingredienser :-)

  Brunsviger og flødeskum – ja, fandeme ja da! Ikke hver gang, men det er vidunderligt og en rigtig kagemand har naturligvis flødeskumspynt, men faktisk tror jeg ikke, at den variant er specielt udbredt i Aalborg. Jeg tror vi er ude i noget med delte vande her i byen ;-)

 • Svar
  Fr. Møller
  17. august 2007 at 14:18

  Hønsemor – og min farmor voksede op i Roerslev, der jo ikke ligger særlig langt fra Skamby – men åbenbart langt nok, til at der er lokale variationer – løgene har vi aldrig brugt. Til gengæld kom min farmor farin i – jeg synes ikke, det er nødvendigt med et temmelig sødt æble som Ingrid Marie.

  Henriette – bacon og løg smager pragtfuldt sammen til f.eks. “brændende kærlighed” – men æbleflæsk skal der ikke løg i – hver ting til sin tid :-).

  I øvrigt er fynsk æbleflæsk ikke spor “vandig”; dels koges de snittede æbler med et absolut minimum af vand, dels hældes det overskydende jo fra, inden den grove æblemos hældes i stegepanden.

 • Svar
  HenrietteB
  17. august 2007 at 13:42

  Nu er jeg jo nordjyde med en mormor, som i den grad var kyndig udi kogekunsten – så jeg støtter til fulde op om Liselottes forslag til opskrift på æbleflæsk!

  Bacon i tern og æbler kogt til mos og ingen løg? I må have spist søm!

  :-)

 • Svar
  Stine
  17. august 2007 at 13:02

  Frk.Møller – den opskrift du har skrevet, lyder som den min mormor laver. Hun er egentlig bornholmer men har boet i Odense i mere end 50 år. Jeg elsker hendes æbleflæsk!

  Men din variation lyder nu også god Lise-Lotte – måske man skulle forsøge sig… Mundvandet løber i hvert fald lige nu…

 • Svar
  Sisse
  17. august 2007 at 12:58

  Uhms jeg elsker også æbleflæsk, din opskrift lyder lige i skabet, men du skulle nu prøve at serverer stuvede kartofler til. Det er en fantastisk kombination, den lidt fede hvide sovs med kartolfer, som smyger sig ind i æblesnasket.
  Velbekomme!

 • Svar
  Ulla
  17. august 2007 at 12:34

  Sjovt at se hvordan små egnsforskelle slår igennem.
  Jeg er enig med Fr Møller, løg hører ikke hjemme i æbleflæsk. Æble Flæsk består af æbler og flæsk samt en lille bitte smule sukker. I den østfynske variation beholder æblerne skrællen på og koges kun næsten til mos. Nu var østfynske bønder ved muffen, så det må godt være flæsk med ky på (bacon) ;-)
  hmmm der står vist æbleflæsk på menuen denne weekend.

  Næste undersøgelse af egnsretter, kommer der flødeskum på din brunsviger?

 • Svar
  Hønsemor
  17. august 2007 at 12:28

  Jeg født og boet til mit 14. år i en lille by på nordøst fyn, som hedder Skamby.
  Der var opskrifte på æbleflæsk smørbar og hørte til 1. juledag.

  Bacon var skåret i tern, det samme var løg og Bell De Boskop.
  Så var rækkefølgen lige til, først flæsk sprøt og op fra panden
  så løgterningerne drysset med lidt farin, bløde og gode og så op.
  Derefter æblerne som stegte lige dertil, hvor der stadig var bid, men alligevel lidt udstegte, så blande man det hele meget forsigtigt og spiste groft brød til. Jeg syntes det var vidunderlig dagen efter på smurt på brødet.

 • Svar
  Mette H.
  17. august 2007 at 10:19

  Uhmmmmmmm. Hvorfor skulle jeg lige læse om det her kl. 10.17 og så i en arbejdspause. Jeg holder nu på at din opskrift er den rigtige, men jeg er jo også jyde og feinsmecker af den værste slags. Har dog før set det der æblemos med bacontern, dog kun i dårlige kantiner og delikatesser. Men de får de måske fra fyn ;-)

 • Svar
  kagekonen
  16. august 2007 at 23:25

  Uhmmm… havde helt glem den ret, men her stod den nu også på lidt rustik bondemad, dog på italiensk, vi fik minestrone.

  Hvor det i øvrigt glæder mig at det ikke kun er her i huset vi efter mange års samliv ikke har fået synkroniseret spise-tids-uret, jeg er nemlig også til sydlandske spisetider mens min søde mand helst vil spise kl. aller-senest 18 ???

 • Svar
  Pedrsn
  16. august 2007 at 20:37

  Nu er det vel ÆbleFlæsk – og ikke ÆbleMos med Bacon vi snakker om..

  For det med æblemos iblandet bacon – lyder temmelig spøjst – og en anelse vandet. Æbleflæsk skal være rustik og æblerne netop stegt tilpas bløde.

  Hver person vil jo mene, at lige netop dén ret de er vokset op – med er den rigtig… Jeg er vokset op med røget flæsk i tern og æbler (ikke skrællede!) – samt løg i både – har jeg så levet hele mit liv på en løwn? :o)

  Om hvorvidt man gør det på den ene måde på fyn eller sjælland – gør vel ikke retten forkert eller galt afmarcheret ;) ?

 • Svar
  Fr. Møller
  16. august 2007 at 20:08

  Ja, jeg har da vist allerede skrevet, at min variant er fynsk – jeg er sgu da fra Nordfyn *G*.

  Jeg gider ikke den store kildesøgning – har jo fået “plantet” den rigtige opskrift, som smager så uendelig meget bedre end tørt (fersk???) flæsk med æble- og løgskiver.

  Men kan da henvise til min gamle ven, slagter m.v. Svend Andersen. Nogen husker ham måske fra dengang, DR lavede udsendselser fra kød-, grønt- og fisketorvet. Svend, Steen & Heino.

  Svend, der er er ærkekøbenhavner, troede jo også, han kunne lave æbleflæsk. Men det var da kun indtil han fik sin fynske svigermor, nu salig Esther. Jowjow…

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  16. august 2007 at 19:59

  Jeg bliver ikke det mindste bedrøvet, men jeg tror ikke, at jeg er enig. Æbleflæsk er – så vidt jeg ved – en klassisk dansk bonderet, som har været serveret fra Gedser til Skagen siden tidernes morgen.

  Æbleflæsk laves med enten fersk eller saltet flæsk.

  Tror du, at din variant muligvis er fynsk? At det er opskriften på den oprindelige bonderet tvivler jeg alligevel på. De havde næppe meget røget flæsk at gøre godt med. Til gengæld er den hurtig og det er da klart en fordel.

  Måske du kan henvise til en kilde, som underbygger den fynske oprindelse, for det har jeg alligevel aldrig hørt før? Tror du ikke det er varianten, med bacon, som er af fynsk afstamning?

  Retters oprindelse er sjovt at afdække, men jeg kan ikke finde andet på Google end det jeg også skriver ovenfor, at det er en klassisk dansk bonderet lavet på flæsk.

 • Svar
  Fr. Møller
  16. august 2007 at 19:43

  Liselotte jeg må bedrøve dig med, at du er galt afmarcheret *G* Æbleflæsk er fynsk og skal laves, som jeg beskriver det. Jeg lærte det af min salig farmor – model 1901 – som havde lært det af sin mor. Som havde lært det af sin…

  I kan dog – hvis I spørger pænt – få lov at kalde jeres variant “stegt skiveflæsk med æbler og løg”. For den smager såmænd også meget godt. Men æbleflæsk bliver den aldrig *G*

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  16. august 2007 at 19:33

  Uha, som det smagte – og Fru Møller, det der har intet at gøre med æbleflæsk ;-)

 • Svar
  Fr. Møller
  16. august 2007 at 19:12

  Æbleflæsk skal laves med terninger – ikke skiver. Sagde fynboen, der vel nok kender sit hjemlands vemodige retter.

  Så her følger den rigtige opskrift :-). Den er direkte proportional.

  1 kg æbler – meget gerne Ingrid Marie
  500 gram bacontern

  – tid og vand.

  Æblerne skrælles, skæres i stykker og koges til mos med så lidt vand som muligt. Det overskydende hældes fra.

  Imens ristes baconternene sprøde på en tør pande. Overdrevent fedt hældes fra. Æblemosen hældes i panden; der røres i blandingen med en paletkniv et par minutter.

  Se, dét er nemlig æbleflæsk :-). Det kan spises lunt, men bestemt også koldt på et stykke godt rugbrød.

 • Svar
  Ella
  16. august 2007 at 19:10

  Jeg eeeeelsker æbleflæsk – heldige kartofler, Liselotte.

  Ikke at jeg klager over menuen her, tournedos med masser af hvidløgssmør. Men æbleflæsk holder hele vejen – ud på sidebenene ;-)

 • Svar
  Sifka
  16. august 2007 at 19:03

  Vi har fået fisk af en eller anden art, hver dag i en uges tid. Nu kan det måske stoppes med flæsk! God ide :)

 • Svar
  Catarina
  16. august 2007 at 18:48

  Ja det er en dejlig spise, laver den også tit på denne årstid. Velbekomme :-)

 • Svar
  Anette
  16. august 2007 at 18:06

  Åh mine tænder løber i vand når jeg læser om det – men jeg desværre ikke nå det til kl. 18 :-)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)