6

Recovery

Jeg har haft en helt igennem fantastisk arbejdsdag i godt selskab. Den viste sig at være en af dem, med indlagt flødeskum i form af hjerneføde også, så der er tænkt mange tanker, mens jeg er kørt ned gennem Nordjylland på vej mod Aalborg.

Begrebet Recovery er nyt for mig. Ligeså er tanken bag, som handler om noget så basalt, som at komme sig efter en alvorlig psykisk lidelse.

Hvad er recovery?

Recovery er det engelske ord for det at komme sig. Men det er en kompliceret og meget individuel proces, og der findes derfor ingen entydig definition på, hvad der er recovery. Men man kan tale om to former for recovery: Total recovery, hvor der slet ikke er nogle psykotiske symptomer, og man lever et liv som før sygdommen. Social recovery, hvor man økonomisk og boligmæssigt er uafhængig, hvor ens sociale liv er så godt som upåvirket, mens man godt kan have symptomer på sin sygdom.

Hjernen er en forunderlig størrelse, som er blevet dissekeret, vendt og drejet i dag – både min og så den plastikerstatning, som illuderede hjerne for alle de teorier og forklaringer, som fulgte i kølvandet på store, komplekse og meget interessante vinkler på det at være menneske med udfordringer på grund af hjerneforandringer af forskellig art.

En grundig viden om hjernens opbygning gør det pludselig muligt at arbejde med mennesker, som har været tæt på opgivet af systemet gennem mange år. Der blev givet gode og grundige eksempler på værdigt, værdifuldt og konstruktivt samarbejde med mennesker, for hvem verden er kaotisk, uhåndterbar og vanskelig at leve og overleve i.

Der blev vist en dejlig film med mennesker, som i dag fungerer på kanten af den afgrund deres psykiske lidelse er, men som er blevet udstyret med redskaber og tro på sig selv, som gør dem i stand til at fungere og reagere, når de mærker nogle af dørene ind til sindets mørkekroge åbne sig.

Jeg er et heldigt menneske, for jeg er forskånet for at opleve tæt på, hvor invaliderende en psykisk lidelse er. Forskånet for at opleve, hvor opslidende den er for både den syge og hans/hendes nærmeste, men jeg gik alligevel opløftet fra dagens oplæg, fordi det rummede håb, respekt og omsorg krydret med en tro på, at vi med forståelse og de rigtige redskaber kan redefinere det at være psykisk syg.

Det er en god følelse at slutte en arbejdsdag med.

Du vil sikkert også kunne lide