Restebagning

Julen har efterladt mig med en masse rester af alle de gode ting, som hører den tid til. Traditionen tro skal de forvandles til lidt bagværk, så jeg vil starte med at gøre kål på lidt af appelsin- og mandellageret.

Appelsinoverskud

Jeg vil bage appelsinbiscotti, som smager skønt til en kop varm te, når vinteren lige om lidt indfinder sig. Når stormen raser udenfor, er der ikke noget skønnere end et lunt sofahjørne med en god bog, teen indenfor rækkevidde og så lige en biscotti eller to.

Kagerne kan holde længe i en lufttæt dåse.

Biscotti med appelsin, orangelikør og mandler

  • Appelsinerne200 g brun farin
  • 2 æg
  • 275 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 3 spsk orangelikør
  • 3 spsk fintrevet appelsinskal
  • ½ tsk. salt
  • 100 g mandler eller alternativt chokoladestykker, for dem har du garanteret også rester af.
  1. Pisk farin og æg til en tyk masse. Fortsæt indtil den er “glat???…
  2. Tilsæt de hele mandler og appelsinskallen og fordel det grundigt i massen.
  3. Tilsæt orangelikøren.
  4. Bland hvedemel, bagepulver og salt sammen. Blandingen tilsættes massen lidt efter lidt.

Dejen er nu klistret, men ikke mere klistret end du sagtens kan forme den til 2 aflange “pølser???, som du trykker flade, hvis du sørger for at dyppe hænderne i koldt vand inden, så dejen ikke klistrer til hænderne.

Pølserne bages ved 150 grader i ca. 25 minutter. Nu skal de tages ud af ovnen og stå til afkøling i 3 minutter, hvorefter de skæres på skrå i 1½ cm. brede stykker.

Placér skiverne fladt på en bageplade med bagepapir og bag dem yderligere 10 minutter. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle før du tager dem af pladen.

Lad kagerne køle helt af og opbevar dem så i en lufttæt dåse. De holder sig langt ind i det nye år.

Resterne af dadler og figner forvandler jeg til luftige kanelsnegle, som fyldes med kanelsmør og finthakkede, tørrede frugter. Frugterne kan suppleres med finthakkede mandler, chokoladestykker eller andet fra restlageret. Sneglene kan sagtens fryses og det gør ingenting, at du skærer sneglene ud i en pæn tykkelse, inden du sætter dem på pladen, pensler dem med æg og bager dem.

Nogle af dadlerne skal dog gemmes til Kenneth, som svøber dem i bacon, sprødsteger dem og serverer dem som tilbehør til nogle af de gode kødretter, han serverer hver dag. De smager forrygende.

Om lidt er der ikke flere rester, men en fyldt fryser, men først venter en arbejdsdag, som er så kort, så jeg er flov ved at kalde den en sådan. Jeg klager alligevel ikke.

Relaterede skriv

11 kommentarer

  • Liselotte
    Svar
    Liselotte
    3. maj 2008 at 21:49

    Det var dejligt, at de var en succes, Kari :-)

  • Svar
    Kari
    3. maj 2008 at 20:38

    Ekstrem gode biscotties.
    Bagte dem til sønnens konfirmation, da jeg ikke er til kedelige butter coocies.

    Tak for opskriften :o)

  • Liselotte
    Svar
    Liselotte
    28. december 2007 at 14:34

    Karina, de dadler smager så englene synger :-)

  • Svar
    Karina
    28. december 2007 at 14:00

    Imponerende som du kan vælte opskrifter ud af ærmet og få os andre til at få gang i bageriet også. Det ser så lækkert og skønt ud alt sammen – jeg drages! De der dadler i bacon er vist heller ikka af vejen….ikke fordi vi trænger her efter jul, men….lageret skal vel lige bruges op :-)
    God weekend,
    Karina

  • Liselotte
    Svar
    Liselotte
    28. december 2007 at 13:39

    Så undlader man da bare den del, Lene – og holder lidt af melet tilbage, til man er sikker på, at dejen ikke bliver alt for fast. De smager dejligt uden likøren også :-)

    Erstat den evt. med appelsinsaft. Jeg er sikker på, at der et fint alternativ.

  • Svar
    Lene
    28. december 2007 at 13:23

    hvad gør man når man ikke har likør af nogen som helst slags :-)
    Det lyder utroligt lækkert både biscotti og kanelsnegle :-)

  • Liselotte
    Svar
    Liselotte
    28. december 2007 at 13:02

    Og i lige måde, Mette – og opskriften var netop ment til inspiration, så rigtig god fornøjelse med bagningen :-)

  • Svar
    Mette
    28. december 2007 at 13:00

    Mums ;-)
    Igen bliver jeg inspireret af dine bageværker og tillader mig at låne dagens biscotti opskrift .. appelsin og mandler det er lige mig :-)
    Ha en dejlig fredag :-)

  • Liselotte
    Svar
    Liselotte
    28. december 2007 at 12:40

    Anne, jeg har også tonsvis af marcipan liggende, men jeg ved, at det sagtens kan holde sig en tid – og så kan det forvandles til sjælssmeltende og søde horn eller noget andet godt, som kan give varmen på en kold vinterdag :-)

    Ella, det var da naturligvis også dadlerne jeg mente skulle gemmes til Kenneth. Godt du er vågen :-)

  • Svar
    Ella
    28. december 2007 at 12:37

    Uhmmm, det lyder besnærende, Liselotte – og figner i bacon….. jeg har vist smagt hans dadler i bacon – og det var smeltende godt :-)

    Jeg bliver i godt humør at at kigge på dit smukke indlæg :-)

  • Svar
    Anne Dyrholm Stange
    28. december 2007 at 12:34

    Uhmmmm :-)

    Her er der også rigeligt at ta’ af til lækkerier, for al den gode marcipan og sådan, der var indkøbt til konfekt, står stadig på hylden og venter, tiden løb vist fra os!
    Men mon ikke jeg finder noget at bruge det hele til?!

    Ha’ en hyggelig fredag med bagværk og sådan…

  • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)