20

Tomatsovs uden dikkedarer

Engang for mange år siden, kom Kenneh og jeg et par gange om ugen på en lille restaurant, som bød på ualmindelig dejlig, jævn, billig og absolut italiensk kost. Alle var italienere. Ude i restauranten herskede ejeren, som gerne optrådte for sine gæster og altid havde han tiden til at sidde på hjørnet af bordet med et glas rødvin og snakke om alt mellem himmel og jord.

Han var et dejligt, hjerteligt menneske, som bl.a. mente, at jeg skulle se af at få nogle børn, for med de hofter jeg havde, var jeg som skabt til børnefødsler. Jeg var aldrig i tvivl om, at det var en kompliment, men som tyveårig gider man ikke høre, at man har italienske hofter…

Også i køkkenet var der italiensk besætning og der var ingen slinger i valsen. Gamle, gennemprøvede opskrifter var bragt med hjemmefra og det var dem, som dannede basis for alle de retter, der serveredes i restauranten.

Desserterne smagte himmelsk, men det allerbedste var, når man fik en tallerkenfuld varm pasta med bid og overhældt med den tomatsovs, som altid stod og simrede ude bagved. Det var den, som dannede basis for mange af de andre retter, men den smagte pragtfuldt i sig selv. Et drys basilikum og friskrevet parmesan og jeg var i himlen.

Opskriften fik jeg aldrig lokket ud af ham, men ingredienserne ville han dele. Hemmeligheden var, påstod han, bladselleri, som danskerne var noget bange for i de år. “Man kan ikke lave en rigtig tomatsovs uden”, påstod han og jeg fandt ud af, at han havde ret. Bladselleri giver lige præcis det sidste pift, som gør sovsen helt fantastisk.

Grundsovs

I dag laver jeg tomatsovs af 4 gulerødder, et stort rødløg og 2 stilke bladselleri. Det hele snittes fint og kommes i en gryde med god olivenolie. Jeg lader grøntsagerne stå og simre i olien i et kvarter til tyve minutter, til de bliver gennemsigtige. En flok grofthakkede blommetomater kommes i sammen med en terning grøntsagsbouillon og så lader jeg det hele simre mindst en og helst to timer. (man kan sagtens hælde en dåse flåede tomater ved, hvis man ikke bryder sig om tomatskindet eller bare ikke har friske tomater)

Bliver sovsen for bastant/tør spædes med rødvin eller alternativt vand.

Det dufter pragtfuldt i hele huset. Om et øjeblik skal vi spise. Uhm…

Du vil sikkert også kunne lide