10

En pæleskov

På Tropenmuseum var en særudstilling med hele 58 Bisjpæle fra Ny Guinea. En regulær pæleskov hentet til Amsterdam direkte fra den tropiske regnskov og et imponerende syn, når man trådte indenfor i det højloftede rum.

Bisjpæle

De meterhøje statuer anvendes af Asmanfolket på Ny Guinea i forbindelse med århundrede gamle ritualer, når de skal hylde deres forfædre. Det er en tradition, som også holdes i hævd den dag i dag og inden vi trådte indenfor i rummet, var der film, eksempler på Asmansk poesi, billeder og lydcollager som gav et indblik i deres verdensopfattelse.

Bisjpæle

Det var som at træde ind i en skov. Nogle af pælene var op til 12 meter høje og alle er de lavet af Asmanfolket fra den indonesiske provins Papua, som tidligere var en hollandsk koloni.

Hollænderne annekterede den vestlige del af Ny Guinea i 1828 og faktisk forblev den på hollandske hænder helt frem til 1962, hvor Indonesien med støtte fra Sovjetunionen og siden J.F. Kennedy fik tvunget hollænderne til forhandlingsbordet og den århundredelange kolonisering erstattedes af indonesisk herredømme.

Bisjpæle

Hver pæl har sit eget unikke udtryk og varierende symboler og hver eneste af pælene afspejler Asmanerens syn på verden.

Bisjpæl

Detaljerigdomme var imponerende, når man gik rundt blandt de meget forskellige pæle og der var ikke to, som var ens, selvom nogle af figurerne gik igen på flere pæle. Alt er hugget med økser og andre stenredskaber, selvom kontakten med civilisationen i det 20.århundrede har gjort metalredskaber almindelige og man må imponeres over deres præcision, når de har skullet forme detaljerne.

Pælene fremstilles af særligt begavede skulptører, som kaldes wow-ipits.

Jeg er temmelig glad for, at vi tog os tiden til et kig indenfor, selvom vi på daværende tidspunkt var mere end mætte af indtryk. Der var lige plads til dette her også.

Du vil sikkert også kunne lide