11

Øjnene med på tur…

Engang har jeg hørt historier om fuger. Masser af fuger. Hamborgfugen, Kehlerfugen og alle de andre. Jeg hørte om krydsforbandt, munkeforbandt, forvanding og kardæsk og jeg så til, når de smukkeste murværker voksede frem for øjnene af mig.

Jeg holder meget af håndværk. Inde ved Nikolaj Plads ligger et hus, som i virkeligheden kunne drukne i alle de smukke, gamle bygninger, som ligger og stråler, men det har en pudsning, som gør det interessant. For mig, altså.

Murværk

Jeg synes, at det minder mig om New England. Om træhuse og sommerdage, sol og Jonathan Havmåge. Det er jo ikke træ.

Det er mørtel, som er smurt på med imponerende præcision og med lange, vandrette fuger, som stikker ud, som en Kehlerfuge gør, men jeg tror ikke, at det er sådan en. Det er en teknik, som jeg ikke kender navnet på, for tilsyneladende er det en finpudsning og en som denne, har jeg ikke set før.

Murværk

Jeg synes huset er smukt. Jeg synes, at det sagtens kan matche alle de andre, smukt renoverede huse, som ligger inden i gaderne omkring Nikolaj Plads.

Murværk

I Dybensgade er husene også smukt renoveret. Pastelfarver er dominerende og klæder de gamle huse smukt. Man kan sagtens se, at de ligger i et område, hvor der er en vis grad af luftforurening, for væggene er hurtigt blevet skjoldede og mørke, men sådan er murværk hele tiden udsat for vejr og vind og specielt i storbyerne er det tydeligt, at det skal være af en god kvalitet, for at holde mere end et par år.

Pastelhuse

Lidt længere henne ligger Laksegade…

Laksegade

Kender du udtrykket “Så er Fanden løs i Laksegade”?

I september i det herrens år 1826 blev der, fra et ukendt sted i gaden, råbt frygtelige skældsord efter gadens beboere og ikke alene blev der råbt, men der blev også kastet med kartofler, tørv og pindebrænde mod Laksegades beboere og deres huse. Ruder blev smadret og der var et farligt postyr i gaden, men politiet kunne ikke finde hverken gerningsmændene eller de steder, skyts og ukvemsord blev affyret fra.

Til sidst konkluderede man, at det måtte det være Fanden selv.

Jeg synes det er sjovt at stå på hjørnet af en gade, som har lagt navn til et udtryk, som stadig bruges, så mange år efter og det siges forøvrigt, at det stadig spøger i gaden, men jeg så ingenting ud over et par duer og en gammel hund, som travede forbi i adstadigt tempo.

You Might Also Like

11 Comments

 • Avatar
  Reply
  Sole
  3. marts 2008 at 09:49

  Jamen, det er jo Vingården, cyklede faktisk forbi i går, kommer så hjem og ser dine fotos. Ja, Skjalm P er en fantastisk butik, elsker selv at gå og ose og blive inspirereret dernede.

  Det er en skøn blog du har, Liselotte, nu har jeg fulgt den stort set dagligt i en måneds tid, det er så dejligt forfriskende og fantastiske fotos.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  2. marts 2008 at 22:33

  Tjo, det hedder det skisme nok, Helle :-)

 • Avatar
  Reply
  Helle K.
  2. marts 2008 at 22:06

  Forskallingsmuret – tror jeg.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  2. marts 2008 at 20:19

  Sådan en spøgelsestur gennem København lyder som en skøn idé. Det vil jeg bestemt huske :-)

  Teknikken kan sagtens være, som du beskriver den, Helle, men hvad hedder det mon…? :-)

 • Avatar
  Reply
  Valdemarsro.dk
  2. marts 2008 at 18:13

  Du har i den grad sans for den fine detalje!

 • Avatar
  Reply
  Helle K.
  2. marts 2008 at 17:43

  Jeg tror, at det er muret i forskalling… altså trævæg med mørtel bag, hvorefter man fjerner brædderne, så mønsterete er tilbage ???

 • Avatar
  Reply
  Bodil L.
  2. marts 2008 at 15:49

  Jeg må ind på Nikolaj Plads og studere den fine husfacade, næste gang jeg er i byen ;-) Kom i Laksegade i mine unge dage,idet der lå et morgenværtshus der hed Hanegal, som vi besøgte, når det gik rigtig vildt til ;-))))

 • Avatar
  Reply
  Heidi
  2. marts 2008 at 15:10

  Øv, linket kom ikke med! Det er ghosttour.dk.

 • Avatar
  Reply
  Heidi
  2. marts 2008 at 13:56

  Næste gang du skal til København, skulle du overveje at bruge en fredag eller lørdag aften på Ghost-tour:

  Det er en meget (u)hyggelig måde at opleve den gamle stad på. Jeg er helt sikker på at Oline også vil synes at det er rigtig spændende.

  Man hører både om Fanden i Laksegade, møller-fruen i Nyhavn og den ukendte kirkegård ved siden af Rådhuspladsen.

  Turen ender ved et af Købenahvns mange mikrobryggerier og det kan godt anbefales at tage en smagsprøve.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  2. marts 2008 at 11:47

  Ja, det er et dejligt og lidt overset område af København :-)

 • Avatar
  Reply
  anette
  2. marts 2008 at 11:31

  Jeg har arbejdet i Laksegade i mange år og kender godt udtrykket.

  Det er i øvrigt et dejligt område af København du har fotograferet :-)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)