Loading...
X

Hvordan samler man…

Jeg er jo svært kæk, når jeg lige smider en opskrift ud i æteren, for jeg strikker mere intuitivt end jeg strikker opskriftsrelateret. Jeg føler, sanser, springer over gærdet i den lave ende, eksperimenterer og stikker gerne op for bollemælk, når der er strikkepinde involveret.

Det gør alle ikke, så i en af kommentarerne til min Latte Baby Sweater blev der spurgt, hvordan i alverden man får de dersens ærmer puttet på rundpinden. Sådan skal det heller ikke være, så her kommer en – håber jeg – illustration af hvordan… og bær lige over med kvaliteten af billederne, for det er gået lidt stærkt, det her ;-)

Instruktion

Du starter naturligvis med at finde nogle garner og farver, som du kan lide. Så strikker du bolen og der er bare derud af i glat. Rundt og rundt og rundt…

Instruktion

Når bolen har nået den endelige længde, starter du med at lukke de første fire masker af, strikke videre hen over de næste 42 masker…

Instruktion

– og så lukker du 8 masker af, strikker yderligere 42 masker…

Instruktion

– og lukker de sidste 4 masker af.

Instruktion

Nu har du en bol, hvor der er 2 “huller” overfor hinanden på arbejdet. Det er her ærmerne skal tilføjes, når de er strikket.

Start på dem. Strik dem på strømpepinde, så du undgår sidesømme i ærmerne.

Instruktion

Når ærmerne er tilstrækkeligt lange, lukker du de første 4 masker af, strikker yderligere 42 masker og lukker igen de sidste 4 masker af. Arbejdet ser nu således ud…

Nu skal du have ærmet strikket over på rundpinden med bolen. Fat højre pind på rundpinden med bolen og tag dit ærme og læg det i venstre hånd, som om du skulle til at strikke videre på ærmet.

Instruktion

Strik nu ærmets masker direkte over på rundpinden med bolen med bolrundpindens højre pind. Du skifter bare strømpepind efterhånden som du når frem gennem maskerne, men sørg for, at alle masker fra strømpepinden strikkes over i den rigtige rækkefølge. Pas på ikke at sno det undervejs.

Dette her er et lille stykke tålmodighedsarbejde.

Instruktion

Nu er alle ærmets masker strikket over på bolrundpindens højre pind og du kan strikke videre over bolens masker…

Instruktion

Strik de næste 42 masker på bolen og stop ved det sidste hul – gentag proceduren fra sidst med næste ærme og opdag, at samtlige masker nu er placeret på rundpinden, helt som de skal. Du er nu klar til at begynde med ærmeindtagninger.

Hullerne, som er henholdvist på bolen og på undersiden af ærmerne syes sammen til sidst, så dem skal du ikke bekymre dig om nu, men blot begynde med de angivne raglanindtagninger.

Instruktion

Mit strikketøj ser lige nu således ud. Det første ærme er strikket over på rundpinden og jeg mangler at strikke ærme nummer to, så det også kan flyttes derover og jeg kan komme i gang med bærestykket/raglanindtagningerne.

Jeg håber du fik lidt ud af billederne. Jeg ville meget hellere sidde ved siden af dig og vise det, for det synes jeg er meget nemmere ;-)

21 kommentarer til “Hvordan samler man…
 1. Tina Larsen

  Liselotte altså… jeg sidder her og bliver rød helt langt op over ørerne over, at du har gidet besvære dig med at lave alle de fine billeder og den super-pædagogiske forklaring efter mine mindre begavede spørgsmål… Mange, mange, mange tak! Jeg kan forsikre dig for, at hvis du sad ved siden af mig og forklarede, ville du virkelig få dig en griner imens :-) Og jeg er godt klar over, at der med garanti har siddet masser af erfarne strikkere og trukket på smilebåndet over min “åndethed” – men pyt, siger jeg bare – nu har jeg jo fundet ud af, hvordan man gør takket være dig! Der gik virkelige mere end én prås op for mig dér…. Jeg kan slet ikke vente med at komme igang…. God aften til dig og alle I andre også!

   
  Svar
 2. Anne, Mandagspigen

  Tina Larsen…godt du spurgte..for husk nu på, at erfarne strikkere har altså også været nybegyndere engang ..altfor mange undlader at spørge, fordi de tror de er de eneste i verden der ikke ved,,,,, men husk på, at der sidder garanteret en til, der heller ikke ved…så du skal altså også have tak..og Liselotte selvfølgelig , at du gad :-)

   
  Svar
 3. Liselotte

  Jeg trøster mig med, at det kunne forstås, for jeg syntes, at det var svært at forklare/illustrere – og så er det naturligvis dejligt, hvis mere end én får lidt ud af det :-)

   
  Svar
 4. phenixmum

  Kjære Liselotte –
  du er den eneste jeg vet om – som kan få meg til å føle at jeg kan strikke.
  Tusen takk og en god klem til natten
  fra phenixmum

   
  Svar
 5. Rosanna

  Tusind tak for den RET så gode forklaring. Nu kan selv JEG finde ud af det… dejligt dejligtTTT
  Mange hilsner
  Rosanna

   
  Svar
 6. Pingback: Slagt en hellig ko… » Som om…

 7. Ulla

  Jeg har haft ondt i maven det meste af dagen om jeg kunne få samlet min datters trøje rigtigt, kom i tanke om du havde lavet denne billedeserie.
  Det kørte som smurt, og tog ikke mange minutter, tusinde tak for god forklaring og billeder.

   
  Svar
 8. Maria S

  Hej med jer :)
  I stedet for at lukke maskerne på bolen og ærmet af, kan man sætte dem på en sikkerhedsnål (hver for sig) og så lukke dem af sammen, når trøjen er færdigstrikket. Det gør man ved at sætte dem på en pind en maske fra ærmet og en fra bolen hver anden gang og så lukke dem af to ad gangen fra vrangen. Ved ikke om dette er forståeligt, men det er noget jeg har lært af min færøske farmor, og det sparer for lidt af det irriterende sammensyningsarbejde bagefter :)
  Mvh
  Maria

   
  Svar
 9. Mathilde

  Tak tak tak for dejlig gennemskuelig forklaring. Jeg var jo ved at blive vanvittig over at jeg ikke kunne regne ud hvordan ærmet skulle komme over på rundpinden, men det er jo så simpelt.

   
  Svar
 10. Anette

  Tusinde, tusinde tak for den rigtig fine og forståelige billedeserie.

  Jeg håber meget at du også slutter billedeserien af med at vise raglanindtagningerne.

  Mange tak og håb…
  Anette

   
  Svar
 11. Anette

  Tusind tak Liselotte ! Det hjalp. Jeg havde helt glemt, hvordan man strikker raglan. Det er en meget fin og let forståelig fremgangsmåde, som du har lavet til os.

   
  Svar
 12. Dorthe Johansen

  Så nu tror jeg sørme jeg kan komme videre med trøjen til gemalen.. Har søgt alle steder for at komme videre med det dersens raglan, det er jo faktisk slet ikk så vanskeligt. Tak Liselotte og godt Nytår herfra.

   
  Svar

Tak for at du giver dig tid til at gøre det endnu sjovere at læse med herinde :-)