21

Hvordan samler man…

Jeg er jo svært kæk, når jeg lige smider en opskrift ud i æteren, for jeg strikker mere intuitivt end jeg strikker opskriftsrelateret. Jeg føler, sanser, springer over gærdet i den lave ende, eksperimenterer og stikker gerne op for bollemælk, når der er strikkepinde involveret.

Det gør alle ikke, så i en af kommentarerne til min Latte Baby Sweater blev der spurgt, hvordan i alverden man får de dersens ærmer puttet på rundpinden. Sådan skal det heller ikke være, så her kommer en – håber jeg – illustration af hvordan… og bær lige over med kvaliteten af billederne, for det er gået lidt stærkt, det her ;-)

Instruktion

Du starter naturligvis med at finde nogle garner og farver, som du kan lide. Så strikker du bolen og der er bare derud af i glat. Rundt og rundt og rundt…

Instruktion

Når bolen har nået den endelige længde, starter du med at lukke de første fire masker af, strikke videre hen over de næste 42 masker…

Instruktion

– og så lukker du 8 masker af, strikker yderligere 42 masker…

Instruktion

– og lukker de sidste 4 masker af.

Instruktion

Nu har du en bol, hvor der er 2 “huller” overfor hinanden på arbejdet. Det er her ærmerne skal tilføjes, når de er strikket.

Start på dem. Strik dem på strømpepinde, så du undgår sidesømme i ærmerne.

Instruktion

Når ærmerne er tilstrækkeligt lange, lukker du de første 4 masker af, strikker yderligere 42 masker og lukker igen de sidste 4 masker af. Arbejdet ser nu således ud…

Nu skal du have ærmet strikket over på rundpinden med bolen. Fat højre pind på rundpinden med bolen og tag dit ærme og læg det i venstre hånd, som om du skulle til at strikke videre på ærmet.

Instruktion

Strik nu ærmets masker direkte over på rundpinden med bolen med bolrundpindens højre pind. Du skifter bare strømpepind efterhånden som du når frem gennem maskerne, men sørg for, at alle masker fra strømpepinden strikkes over i den rigtige rækkefølge. Pas på ikke at sno det undervejs.

Dette her er et lille stykke tålmodighedsarbejde.

Instruktion

Nu er alle ærmets masker strikket over på bolrundpindens højre pind og du kan strikke videre over bolens masker…

Instruktion

Strik de næste 42 masker på bolen og stop ved det sidste hul – gentag proceduren fra sidst med næste ærme og opdag, at samtlige masker nu er placeret på rundpinden, helt som de skal. Du er nu klar til at begynde med ærmeindtagninger.

Hullerne, som er henholdvist på bolen og på undersiden af ærmerne syes sammen til sidst, så dem skal du ikke bekymre dig om nu, men blot begynde med de angivne raglanindtagninger.

Instruktion

Mit strikketøj ser lige nu således ud. Det første ærme er strikket over på rundpinden og jeg mangler at strikke ærme nummer to, så det også kan flyttes derover og jeg kan komme i gang med bærestykket/raglanindtagningerne.

Jeg håber du fik lidt ud af billederne. Jeg ville meget hellere sidde ved siden af dig og vise det, for det synes jeg er meget nemmere ;-)

You Might Also Like

21 Comments

 • Avatar
  Reply
  Dorthe Johansen
  1. januar 2013 at 11:13

  Så nu tror jeg sørme jeg kan komme videre med trøjen til gemalen.. Har søgt alle steder for at komme videre med det dersens raglan, det er jo faktisk slet ikk så vanskeligt. Tak Liselotte og godt Nytår herfra.

 • Avatar
  Reply
  Anette
  18. november 2012 at 20:32

  Tusind tak Liselotte ! Det hjalp. Jeg havde helt glemt, hvordan man strikker raglan. Det er en meget fin og let forståelig fremgangsmåde, som du har lavet til os.

 • Avatar
  Reply
  Anette
  15. oktober 2012 at 22:41

  Tusinde, tusinde tak for den rigtig fine og forståelige billedeserie.

  Jeg håber meget at du også slutter billedeserien af med at vise raglanindtagningerne.

  Mange tak og håb…
  Anette

 • Avatar
  Reply
  Mathilde
  6. oktober 2012 at 23:51

  Tak tak tak for dejlig gennemskuelig forklaring. Jeg var jo ved at blive vanvittig over at jeg ikke kunne regne ud hvordan ærmet skulle komme over på rundpinden, men det er jo så simpelt.

 • Avatar
  Reply
  Maria S
  8. august 2011 at 14:07

  Hej med jer :)
  I stedet for at lukke maskerne på bolen og ærmet af, kan man sætte dem på en sikkerhedsnål (hver for sig) og så lukke dem af sammen, når trøjen er færdigstrikket. Det gør man ved at sætte dem på en pind en maske fra ærmet og en fra bolen hver anden gang og så lukke dem af to ad gangen fra vrangen. Ved ikke om dette er forståeligt, men det er noget jeg har lært af min færøske farmor, og det sparer for lidt af det irriterende sammensyningsarbejde bagefter :)
  Mvh
  Maria

 • Avatar
  Reply
  Lea
  26. november 2010 at 10:15

  Tusind tak for den bedste strikke hjælp jeg nogensinde har fået!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  21. september 2008 at 00:00

  Herligt at den viste sig anvendelig, Ulla – det er dejligt, når den slags lykkes :-)

 • Avatar
  Reply
  Ulla
  20. september 2008 at 22:33

  Jeg har haft ondt i maven det meste af dagen om jeg kunne få samlet min datters trøje rigtigt, kom i tanke om du havde lavet denne billedeserie.
  Det kørte som smurt, og tog ikke mange minutter, tusinde tak for god forklaring og billeder.

 • Reply
  Slagt en hellig ko… » Som om…
  5. april 2008 at 10:06

  […] er jeg vild med, men den grønne frø, som blev resultatet af forsøget på at vise ærmepåsætning den anden dag… skal jeg vist lige montere og siden leve med udsigt til et stykke tid, førend […]

 • Avatar
  Reply
  Rosanna
  4. april 2008 at 18:15

  Tusind tak for den RET så gode forklaring. Nu kan selv JEG finde ud af det… dejligt dejligtTTT
  Mange hilsner
  Rosanna

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  2. april 2008 at 23:45

  Tak for jeres fine kommentarer. Jeg gemmer dem derinde, hvor de gør godt :-)

 • Avatar
  Reply
  phenixmum
  2. april 2008 at 23:16

  Kjære Liselotte –
  du er den eneste jeg vet om – som kan få meg til å føle at jeg kan strikke.
  Tusen takk og en god klem til natten
  fra phenixmum

 • Avatar
  Reply
  kokken på blokken
  2. april 2008 at 21:58

  Dejlige trøjer og dejligt at du gider at illustrere fremgangsmåden. Og at du har øje for farver ses så tydeligt. Krammer herfra ….

 • Avatar
  Reply
  Siggen
  2. april 2008 at 21:54

  takk for supert mønster, ser riktig fint ut i de syrlige fargene og!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  2. april 2008 at 21:40

  Jeg trøster mig med, at det kunne forstås, for jeg syntes, at det var svært at forklare/illustrere – og så er det naturligvis dejligt, hvis mere end én får lidt ud af det :-)

 • Avatar
  Reply
  Annette
  2. april 2008 at 21:39

  Hold da op, Liselotte – der er jo noget af en pædagog gemt i dig :o)
  Super gennemført indføring, som er lige til at gå til!

 • Avatar
  Reply
  Anne, Mandagspigen
  2. april 2008 at 21:05

  Tina Larsen…godt du spurgte..for husk nu på, at erfarne strikkere har altså også været nybegyndere engang ..altfor mange undlader at spørge, fordi de tror de er de eneste i verden der ikke ved,,,,, men husk på, at der sidder garanteret en til, der heller ikke ved…så du skal altså også have tak..og Liselotte selvfølgelig , at du gad :-)

 • Avatar
  Reply
  Tina Larsen
  2. april 2008 at 20:42

  Liselotte altså… jeg sidder her og bliver rød helt langt op over ørerne over, at du har gidet besvære dig med at lave alle de fine billeder og den super-pædagogiske forklaring efter mine mindre begavede spørgsmål… Mange, mange, mange tak! Jeg kan forsikre dig for, at hvis du sad ved siden af mig og forklarede, ville du virkelig få dig en griner imens :-) Og jeg er godt klar over, at der med garanti har siddet masser af erfarne strikkere og trukket på smilebåndet over min “åndethed” – men pyt, siger jeg bare – nu har jeg jo fundet ud af, hvordan man gør takket være dig! Der gik virkelige mere end én prås op for mig dér…. Jeg kan slet ikke vente med at komme igang…. God aften til dig og alle I andre også!

 • Avatar
  Reply
  Charlotte Illum Larsen
  2. april 2008 at 19:07

  Du forklarer det godt, enkelt og forståeligt – og så endda med fine billeder.. jeg får sådan lyst til at strikke en magen til – bare fordi jeg kan. Mange hilsner fra Ærø

 • Avatar
  Reply
  Ulla V.
  2. april 2008 at 19:04

  Jeg bukker ærbødigt…du er en kvinde der ræsonnerer og agerer hurtigt!!

  Det kan man vitterligt kalde omtanke…..

 • Avatar
  Reply
  Helle K.
  2. april 2008 at 18:54

  Hvor pædagogisk :) men når man er strikkevant, så springer tankerne videre helt af sig selv…. godt du fik hold i dem og fotograferet. :)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)