8

Geografisk lykkelig

De år jeg boede på Sjælland, er år jeg husker tilbage på med glæde. Jeg elskede at bo i København. Jeg elskede mylderet, diversiteten, frisindet og rummeligheden for sådan var det, at komme fra provinsbyen Aalborg til hovedstaden. En mærkbar forskel, som gjorde godt, når man havde svært ved at synes, at alle skal ligne hinanden.

Siden flyttede jeg ud i yderkvarterne i hus og oplevede, at der ikke er den store forskel på hovedstaden og provinsen. Derude skulle man også helst ligne hinanden.

Jeg endte hjemme i folden igen. Efter næsten fjorten år på Sjælland, vendte jeg hjem til Nordjylland – eller faktisk ikke Nordjylland, men Himmerland. Jeg var meget specifik omkring geografien, da jeg endelig overgav mig og indvilligede i, at vi skulle flytte retur til min barn- og ungdoms landskaber. Jeg ville bo i Himmerland.

Vi kiggede på forskellige huse, havde en drøm om at komme på landet, men måtte til sidst indse, at det ikke var specielt praktisk med Alexanders hyppige indlæggelser. Det var nemmere at bo midt i byen, så disse indlæggelser kunne foregå uden de store afbræk i hverdagen. Det lykkedes. Jeg fik min gård, men omtrent midt i byen. Nu manglede kun udsynet og landskaberne.

Jeg er meget priviligeret, for det sidste får jeg hver eneste uge, når jeg qua mit job kører rundt i en rimelig stor del af det nordlige Jylland. Jeg kører hver uge i de smukkeste landskaber, som efterlader mig i en tilstand af stille glæde og taknemmelighed over at være så heldig.

Jeg ser landskaber fra Århus til Skagen og jeg forelsker mig konstant i små steder, som er åndeløst betagende og så smukke, at jeg ønsker at bo der, for hele tiden at have udsigten. Jeg bliver så glad, når jeg så vender hjem og indser, at jeg bor lige der, hvor jeg allerhelst vil bo. I mit smørhul. Det, der inkluderer smutture ud i landskaber, som er så utroligt smukke uanset årstid, selvom lige nu er den absolutte favorit for turene rundt i landet.

Jeg har mine favoritområder. Det får man vel, når man kører så meget og ser så mange steder. Jeg elsker Hellum Herred med alle bakkerne, småbyerne, kvæget på engdragene, bølgende kornmarker og fornemmelsen af, at være kommet hjem. Det er her en stor del af min familie stammer fra. Måske er kærligheden til denne natur en konstant i mine gener. Det føles sådan.

Jeg elsker også Vester Han Herred. Jeg elsker at tage turen langs Bygholm Vejler, hvor Limfjorden glimter og jorden er flad, så langt øjet rækker. Så snart man bevæger sig på tværs af området, åbenbares bakke efter bakke, nåleskove og duften af vand. Jeg holder af, at man kan køre på tværs og ende ved Svinkløv og havet. Solen spadserer omkring Limfjorden og Vesterhavet, inden den går ned i de smukkeste landskaber.

Til sidst er der Mors, som jeg dybest set er hemmelig forelsket i. Mors er så smuk, så man skulle tro, at det er løgn. Den har fået en konkurrent i Fur, nu jeg har besøgt den, men disse øer i Limfjorden er perler, som enhver burde besøge.

Sjælen løftes i smukke landskaber. Jeg er så utroligt heldig, at jeg kommer i mange af dem og hvor jeg dog forstår de landskabsmalere, som malede køer i engdrag, små husmandssteder og bonden i marken. Man bliver jo lykkelig af det skidt.

You Might Also Like

8 Comments

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  30. juni 2008 at 21:32

  unikarina, det må jeg gøre, når jeg engang får chancen :-)

 • Avatar
  Reply
  unikarina
  30. juni 2008 at 21:18

  I din række af perler i Limfjorden, glemte du én – nemlig Thyholm. Dette er en skøn lille halvø forbundet af en dæmning mod Thy og en bro mod syd. Her er jeg vokset op… Et skønt sted med en smuk og barsk natur – en vind som altid blæser. Et trygt og godt sted at vokse op – og til trods for at jeg ikke har boet der længe, og min familie er flyttet derfra – ja så er det her mit hjerte har hjem og finder ro – specielt ved lyden af Limfjordens bølgersvulp. Et sted hvor man er stolt af sin hjemstavn, hvor man sågar har sin egen “nationalsang” – Skønne Thyholm! Besøg den på din rejse rundt…

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  30. juni 2008 at 15:54

  Vi er heldige at bo i et land, som er så smukt, for virkeligheden er jo, at der er skønne pletter overalt i Danmark :-)

  et cetera – måske vi skal flytte i OlleKolle i Amsterdam engang? :-)

 • Avatar
  Reply
  Sylvia
  30. juni 2008 at 15:53

  Liselotte, du sier det fint med dine ord………Jeg elsker simpelthen Danmark! Det flate landskapet og engene og den åpne himmelen! ja, for himmelen virker alltid større i DK enn i Norge, hvor vi har våre fjell og tinder, og tretopper.
  Du glemte å nevne menneskene………Dere Dansker er et hyggelig folkeslag!!!
  “Det er dejlig å være Norsk, i Danmark” ;)

 • Avatar
  Reply
  Louise
  30. juni 2008 at 14:11

  Et af de ting jeg godt kan li’ ved vores land er netop de mange forskellige udseende landet har… Og så synes jeg også, det er en finurlig tanke, at hvis du sætter dig ind i en bil og kører mellem 2-3 timer kan du nå temmelig langt… Navnlig når man kører fra vestjylland mod fx Viborg – og kan begynde at se de tydelige bakker… Vi taler om dem hver gang, vi sætter turen nordpå :) I sommer kommer vi også til at opleve lidt af hvert – vi skal bo en uge i albertslund og kører rundt og se en masse, men jeg vil også gerne en tur til Jespers hus… Det skal nok blive godt

 • Avatar
  Reply
  et cetera
  30. juni 2008 at 13:07

  Åh ja – sådan er dét – og vi har de smukkeste landskaber indenfor umiddelbar “køre-vidde” …
  Jeg bytter heller ikke – synes også, at jeg har det bedste af to verdener (bortset fra de små, trykkende sko nogle af de umiddelbart omgivende naboer ynder at gå i) – i en landsby med 10 min kørsel til en pænt stor by. Altså, det vil jo så liige sige, at hvis nogen kom og tilbød en lejlighed i Amsterdam – for slet ikke at tale om en husbåd – så flytter jeg alligevel nok – og dét meget, meget hurtigt ;-D

 • Avatar
  Reply
  Gabi
  30. juni 2008 at 13:05

  Oh yes, Liselotte, Danmark is vidunderligt!!! I know the small towns you mentioned, know Limfjorden, Vesterhavet, Svinklov-Hotel (I hope, it still exists), the wonderful Islands – I love the special light over Jütland, the Flowers making up the field – borders, the small but unbelievable nice woods with lots of mushrooms; love the museums especially in Aalborg and Kolding, love danish food and the way danish people love their very good produkts, I love pelargonium Dronnig Ingrid – nobody knows her in Germany. I even love it when it’s rainy and cold, because in wintertime the camera shows pictures like sort of embroidery…
  I hope, I will have two weeks in october in Jütland, making my soul quiet.

  Happy hollidays to you, wherever you will be!

  Gabi

 • Avatar
  Reply
  Valdemarsro.dk
  30. juni 2008 at 11:26

  Det er en dejlig og smuk beskrivelse af mange af mine ynglingssteder.
  Jeg elsker at bo i København, lige som du gjorde. Men mit hjerte er til luft, landskaber og natur omkring mig. Vi flytter engang tilbage til det jyske, til familien og vennerne der. Men indtil vi gør, vil jeg stornyde myldret i storbyen.

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)