15

Sokkeopskift

Her kommer et bud på grundopskrift til sokker. Jeg yder ikke førstehjælp til opskriften, for jeg har simpelthen ikke tiden til det, men jeg garanterer, at mønstret er gennemprøvet og giver sokker med en rigtig god pasform. Sokkerne kan varieres i det uendelige med striber og mønstre – helt som du har temperament til.

Strikkefasthed 28m = 10 cm – pind 3

 • Størrelse 2 år = 32 masker
 • Størrelse 4 år = 36 masker
 • Størrelse 6 år = 40 masker
 • Størrelse 8 år = 44 masker
 • Størrelse 10 år = 48 masker
 • Størrelse 12 år = 52 masker
 • Størrelse dame = 56 masker
 • Størrelse herre lille = 60 masker
 • Størrelse herre stor = 64 masker

Strikkefasthed 30m = 10 Cm – pind 2½

 • Størrelse 2 år = 36 masker
 • Størrelse 4 år = 40 masker
 • Størrelse 6 år = 44 masker
 • Størrelse 8 år = 48 masker
 • Størrelse 10 år = 52 masker
 • Størrelse 12 år = 56 masker
 • Størrelse dame = 60 masker
 • Størrelse herre lille = 64 masker
 • Størrelse herre stor = 68 masker

Jeg prøver nu at gennemgå en opskrift i størrelse dame på pind 2½, som eksempel på strikning af sokker:

Skaft:
Slå 60 m op på pind 2½. Strik rib, 1 ret – 1 vrang eller hvad du nu måtte have lyst til og i en højde, som passer dig (et par centimeter er oftest tilstrækkeligt). Nu skifter du til glatstrikning så langt du ønsker skaftet på strømpen. De kan med fordel prøves, inden du beslutter dig for, om de er lange nok.

Kilehæl:
Strik hælen over de 2 bagerste pinde (30 m), mens de 2 andre pinde hviler (30 m). Du begynder med hællappen: Strik så mange pinde som der er masker (15 m) på en opslagspind + 4-5 masker (her 5) = der strikkes altså 20 pinde frem og tilbage i glat på to pinde. Jeg kan godt lide at lave lidt sjov lige her, så jeg strikker ofte de første og sidste tre/fire masker i ret på både ret- og vrangpinden, så der kommer et bånd af retriller ned langs hælen.

Hælindtagning:
Strik 17 ret (d.v.s. 2 masker forbi midten), 2 drejet ret sammen, 1 ret, vend – tag 1 maske løst af , 6 vrang, 2 vrang sammen, 1 vrang. (Det er altid masken før og efter det lille hul der skal strikkes sammen).
Fortsæt med at strikke 2 masker sammen på hver pind til alle masker er strikket med.

Hælkilen:
Strik herefter masker jævnt op i hællappens sider (her ca. 14 masker i hver side). Fordel maskerne fra hællappen ligeligt på de to pinde med de opsamlede masker. Strik igen rundt – idet kilemaskerne tages ind på hver 2. omgang i hælens 2 sidste masker (2 ret sammen) og hælens 2 første masker (2 drejet ret sammen) – altså du strikker masker sammen, der hvor underside og overside af sokken mødes. Fortsæt til der igen er 15 masker på hver pind. Strik nu foden indtil starten af storetåen – prøv den helst på foden, så du er sikker på, at den har fået den rette længde. Nu skal du strikke tå.

Tåen:
På slutningen af hver pind strikkes de sidste 2 masker sammen på hver 2. omgang i alt 5 gange. Herefter strikkes de sidste 2 masker sammen på hver omgang til der er 8 masker tilbage. Bryd garnet og træk igennem de 8 masker – hæft ender.

Alternativt kan du på slutningen af hver pind strikkes de sidste 2 masker sammen på hver 2. omgang indtil du synes, at du har en passende længde på tåen. Vend vrangen ud på sokken, saml maskerne på to pinde – alle masker fra oversiden af sokken på én pind og alle masker fra undersiden af sokken på en anden pind. Strik nu maskerne fra henholdsvist over- og undersiden af sokken sammen to og to og luk af, efterhånden som du får strikket maskerne sammen. På denne måde får du en usynlig samling på tåen.

Strik endnu en sok. Tag dem på og glæd dig over, at uldsokker giver varme fødder og glad sjæl. Ah :-)

You Might Also Like

15 Comments

 • Avatar
  Reply
  Panchen
  25. oktober 2010 at 11:18

  Til dem der havde problemer med strømpepinde, så kan jeg tilføje jeg lige har afsluttet at strikke to lange handsker på sådan en “strømpe rundpind”, det er bare een rundpind (25cm fra den ene ende til den anden) og det er supernemt at strikke på den i forhold til at sidde med 3 eller 4 pinde i striktøjet. Den er fra knitting pro og koster 65, hvis man googler det kan man sikkert nemt finde butikker der sælger det – men det kan ikke svare sig at købe den over nettet for så ryger der porto oveni, så jeg købte den i en butik nede i byen :)
  Har netop studeret “sokke grundopskrift” og skal igang med julegaverne på den ;)

 • Avatar
  Reply
  inge - viva italia
  13. februar 2009 at 18:45

  Super opskrift og efter jeg har fundet ud af magic-loop teknikken sprøjter sokkerne ud … Tak Liselotte..
  Men nju vil jeg gerne strikke sokker i str. nyfødt – hvad så med hælen, hvor mange masker skal man så strikke efter at jeg har strikket 2 masker længere end til midten og vendt ??? Er det stadig 6 vrang eller skal jeg bare gå ned til 4 eller 2 ????
  Jeg håber på hjælp – jeg har nemlig mange rester af strømpegarn, der kunne forvandles til baby-strømper..

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  24. september 2008 at 10:30

  Det er skønt at se, at flere kan bruge oversigten og vejledningen. Man kan altid blive i tvivl om maskeantallet. Denne oversigt over antallet har jeg altid haft liggende, men jeg er sikker på, at jeg skylder en eller anden kredit for den, for jeg har ikke selv lavet den, men fundet den på nettet engang for mange år siden. Det bliver den jo ikke ringere af :-)

  Omkring beskrivelsen af strikkemetoden, så er jeg altså ikke specielt pædagogisk, så jeg håber, at den er til at finde ud af :-)

 • Avatar
  Reply
  Marianne
  24. september 2008 at 07:11

  Tusind tak Liselotte. Jeg har manglet en oversigt i forhold til at slå masker op i forskellige størrelser :-)

 • Avatar
  Reply
  hanneb
  24. september 2008 at 00:22

  Tak for en rigtig god opskrift. Lige hvad jeg havde brug for . Er også lige gået igang med sokke produktionen til de små i fam. men var i tvivl om maskeantallet til de forskellige str. :-)

 • Avatar
  Reply
  Annepålandet
  23. september 2008 at 22:52

  Og for de av oss som likevel liker best å strikke på 5 pinner: 15 cm pinner er mye enklere å strikke med enn 20 cm!

 • Avatar
  Reply
  Maiken
  23. september 2008 at 17:54

  Nu har jeg ellers kun brugt en hel dag på at søge nettet tyndt lige som Camilla, dog bare til mig selv. Et lille kig her inden aftensmaden – og så var der gevinst

  Så har jeg ikke længere nogen undskyldning… dem må jeg da bare prøve kræfter med :-) Det værste der kan se er jo at det går galt.

  Takker.

  Maiken

 • Avatar
  Reply
  Camilla
  23. september 2008 at 17:30

  Hej Liselotte

  Du er en perle!!

  Jeg sad i aftes og ledte nettet tyndt efter et par helt almindelige sokker til børn. Dér hvor der var en opskrift, man kunne downloade, virkede skidtet ikke, så din opskrift kommer som manna fra himlen!

  Godt trick med rundpinde, det skal jeg prøve.

  Tak, nu ved jeg, hvad jeg skal lave i aften…

  Kh Camilla

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  23. september 2008 at 16:43

  Det er lige præcis det indlæg, Sole – tusinde tak for indsatsen :-)

 • Avatar
  Reply
  Sole
  23. september 2008 at 16:22

  er det dette indlæg: http://www.slagtenhelligko.dk/.....a-2-pinde/
  Kunne huske at jeg havde set det og tænkte at det var kanonsmart :-))

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  23. september 2008 at 16:12

  Inge, hvor er det herligt at læse, at din cardigan er endt i et godt resultat :-)

  Tricket med de to rundpinde er ikke andet end to (lange) rundpinde hvorpå maskerne fordeles. Alle maskerne til oversiden på én pind, alle masker til undersiden på den anden. Nu skifter du bare mellem de to rundpinde, når du strikker sokkerne og slipper på den måde for de fem pinde, som kan være lidt af en motorisk udfordring.

  På et tidligere tidspunkt har jeg haft billeder af teknikken her på bloggen, men jeg kan simpelthen ikke finde det indlæg længere. Øv :-(

 • Avatar
  Reply
  Anne
  23. september 2008 at 15:50

  Tusind tak!
  Printer ud og gemmer.
  Du er en skat!

 • Avatar
  Reply
  Eva
  23. september 2008 at 15:40

  To rundpinde… Jaaaa Liselotte… show us HOW TO… :-)

 • Avatar
  Reply
  Anne, Mandagspigen
  23. september 2008 at 15:03

  og til Inge..få Liselotte til at vise tricket med to rundpinde :-) det er genialt

 • Avatar
  Reply
  Inge - bernercairn
  23. september 2008 at 14:56

  Åhh, sokker – de er dejlige…..Men at strikke på fire pinde, det har jeg altså ikke motorik til. Jeg kan slet ikke få vendt mine hænder og det ender altid i banden og svovlen…
  Men min hæklede stribe-cardigan er blevet så god – den hænger faktisk på mig hele tiden…og en meget kvalitets-bedvist kollega beundrede den og sagde: “Den har du da vist købt i en dyr butik….” Nope, jeg har selv lavet den…

  Nå, det kan være jeg skal give sokkerne en chance til …

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)