Tror du, jeg snuppede den?

Nej, vel gjorde jeg ej. Den fik lov til at hænge, da jeg for et øjeblik siden tog en tur ned gennem haven, for at se til mit valnøddetræ. Det ser sølle ud. Mildest talt. Det trives ikke rigtigt og jeg har ingen forklaring, men endnu en gang gik jeg ned, for at trække græsset væk fra stammen. Så kan det i hvert fald ikke få skylden.

Det er jo ikke fordi tingene ellers mistrives. Det er nemt at dyrke jorden her. Den er taknemmelig og sætter straks i gang med at sende næring op gennem spæde planter. Også ukrudten, men det hører med til at have et stykke jord.

Lige nu bærer haven præg af, at vi ikke længere er derude hele tiden. Det er ikke, fordi den lukker ned. Det er kun mig, som både mentalt og praktisk gør det. Jeg luger ikke længere. Jeg sætter ikke nye planter. Jeg høster kun. Det sidste er det bedste ved haven. Den er gavmild i september.

Frugterne er plukkemodne. Der er pærer, æbler, brombær og figner lige nu. Fignerne tager jeg ind, som de bliver modne til. Måske når jeg at få et par stykker mere, inden det bliver for koldt for figentræet.

Jeg gider ikke længere haven på samme måde som for kun ganske få uger siden. Nu synes jeg, at sæsonen er slut.

Jeg er er derude, men jeg venter egentlig bare på, at jeg får taget mig sammen til at lukke ned for denne sæson. Der skal ryddes op på terrassen og de haveredskaber, som ligenu står spredt i haven, skal hentes indenfor, så de også kan anvendes næste år, men når Dahlia fortsat blomstrer både i bedet og på terrassen, er det svært at synes, at der skal lukkes helt ned – det bilder jeg mig i hvert fald ind, men måske er det bare en plausibel undskyldning for at gøre ingenting. Hvem ved…

Relaterede skriv

13 kommentarer

 • Svar
  anne f
  24. september 2008 at 18:48

  Åh… ja det er det, som er så forbandet dejligt, ved at leve under disse himmelstrøj. Årstiden skifter. Jeg går mentalt ned i et andet gear, men desværre syntes verden omkring ikke at det er nødvendigt, med gear skifte. Der mangler simpelthen noget mere leven med naturen. Det er der ikke rigtig tid til, vi kører på, som om døgnets lyse timer stadigvæk, var de fleste. Ja endnu er de, men lidt rolig tilvænning var da ikke af vejrn. Haven og lyset er vidunderligt, og der er ikke så meget mere at gøre end at høste. Glæder mig til at få plukket de sidste æble og så få lavet most og prøve med en ballon cider.

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  24. september 2008 at 10:33

  Louise, det var sikkert et egern på afveje :-)

  Jeronimus, jeg tror, at det handler om vores vejr. I år høster jeg heller ikke figner, som jeg gør andre år, hvor sommeren er varmere, så det skyldes sikkert, at vi ikke har haft tilstrækkeligt med varme.

  Anne, jeg længes ikke det mindste efter lugning, men er enig – der er meget andet i livet, som kan ordnes i en sofa og nu er tiden til sofaen vist kommet for mit vedkommende ;-)

  Lisbeth, jeg forstår godt, at du længes efter Canada i disse dage. Der må være smukt i efteråret, men en travetur ude i solen her i Norden er heller ikke det værste vi har, så rigtig god tur og god bedring :-)

 • Svar
  Lisbeth Bula
  24. september 2008 at 10:04

  Jeg hadde et gammelt, stort valnøtt tre og pæretre da vi bodde i Canada. Der var også høsten lang of full av flotte farger på grunn av lønnetrærne. Jeg savner alltid Canada på denne tiden. Men i dag skal jeg ut å gå i tørt løv i solen fordi jeg er sykemeldt og skal fokusere på min egen velvære. Nydelige bilder. Som vanlig.

 • Svar
  Anne Dyrholm Stange
  24. september 2008 at 00:03

  Jeg går også bare rundt derude og kigger og sanser, jeg laver ikke en pind, det er lige som om at have-ordnings-energien er brugt op for denne sæson.
  Og dog – jeg længes faktisk efter en ordentlig omgang lugning og trimning, så det hele kunne stå nippet og fint inden alvorligt løvfald, og så er det også en god gang mentalhygiejne for konen her.

  Jeg tuller rundt og plukker lidt hist og her, lægger planer for nyanskaffelser og omplaceringer, nyder at jeg har en have at være i, og nyder endnu mere tanken om, at jeg i den næste lange tid ikke behøver at ordne så meget derude.

  Der er jo nemlig også meget andet i livet, som kan ordnes fra en sofa ;-)

 • Svar
  Jeronimus
  23. september 2008 at 23:01

  Må en novice udi figendyrkningens ædle kunst stille et par dumme spørgsmål?

  Under ferie på Bornholm sidste år købte vi et figentræ i god vækst. Plantede det ved en sydvendt mur, og i år har det skudt som en raket samt sat i snesevis af figner. Hvilket naturligvis er meget opmuntrende.

  Men hvad modenhed og “spiseklarhed” angår synes jeg, at der oceaner af afstand mellem vores høst og de modne tyrkiske figner, som vi netop nu køber og frådser i (opskrift gives gerne). Vores er grønne fyldt med en mælkelignende saft, men langtfra søde og “spiseklare”, som dine figner, Liselotte, tilsyneladende er.

  Er det et spørgsmål om klima og varme somre? Eller gør vi noget skrupforkert? Goe tips efterlyses – manne tak!

  MVH./J.

 • Svar
  Louise
  23. september 2008 at 22:46

  Uha – nødder og frugttræer – jeg kom til at grine lidt idag, da jeg gjorde haven efterårsrent – Vi har lidt have ud til en cykelsti… På et tidspunkt så jeg en hasselnød, en hasselnød mere .. og et par stykker “smidt” ud på cykelstien – det lignede et slags spor fra en “Hans og Grete” historie…. Mon ikke det kunne være et egerns værk :)

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  23. september 2008 at 21:34

  Anni, træerne her ser altså også lidt sølle ud, så måske der er noget om snakken… :-(

  Lene, det andet lyder meget bedre ;-)

  Frederikke, vi ka’ godt bytte! ;-)

  Ella, duften er dejlig, men det er så trist…

 • Svar
  Ella
  23. september 2008 at 20:55

  Der er nu noget ved at gå og rode i en efterårshave – duften, og at putte haven til at sove vintersøvn :-)

 • Svar
  Frederikke
  23. september 2008 at 20:25

  Til gengæld har vi et valnøddetræ i vores have, der trives i sådan en grad, at jeg er ved at få spat. Skal vi bytte?

 • Svar
  Lene
  23. september 2008 at 17:54

  Liselotte, det andet lyder bedre ;-)

 • Svar
  anni
  23. september 2008 at 16:50

  Hej Liselotte.

  Min kære svigerfar, fortalte i aftes, at rigtig mange træer er gået ud, de bliver gule før tiden i år, og har fået en elleranden sygdom,orm eller larve angreb,østfra,som er luftbåret.

  Måske har han ret.

  kh anni.

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  23. september 2008 at 16:44

  Lene, den forklaring er vist bare slendrian, tror jeg ;-)

 • Svar
  Lene
  23. september 2008 at 16:35

  Uanset hvad, så er det rart at kunne finde en forklaring ;-)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)