12

Kodesjov

Jeg har lært koder i dag. Indenfor elektronikkens verden. Farvekoder. Knæk en modstand kunne være overskriften, men jeg er nu meget klogere på de farvekoder, som ligger som tynde streger på de små modstande, vi bl.a. finder på printkort. Jeg kan knække dem, kan jeg.

Et for mig helt ukendt system afslørede, at enhver modstand fortæller hvor mange Ohm og hvilken tolerance den er i besiddelse af, hvis bare man forstår sig på farvekoderne.

Jeg elsker den slags.

Orange – Brun – Gul – Guld giver 310 Ohm og +/-5% tolerance. Kom an!

Og sådan får jeg samlet enorme mængder viden, som viser sig anvendelig på de mest uventede tidspunkter. Skal vi spille Trivial Pursuit en aften?

You Might Also Like

12 Comments

 • Avatar
  Reply
  Ege
  1. oktober 2008 at 13:32

  øjjjjj evt emner til noget Containersmykker, disse “modstander”
  eller er de blevet så små at der skal lup til ?????

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  1. oktober 2008 at 11:58

  Lotte, det lyder som herlig beskæftigelse at klippe dem af print :-)

  stensamler, man får virkelig samlet sig en bunke “uorganiseret og kun med mellemrum anvendelig viden” og Trivial… det kunne være hyggeligt :-)

  Claus, det er de… og håbløse at håndtere…

 • Avatar
  Reply
  Claus
  1. oktober 2008 at 09:45

  De små er mindre end prikkerne på mariehønen….

 • Avatar
  Reply
  stensamler
  1. oktober 2008 at 09:18

  Ja, det er det mest utrolige, man lærer i arbejdet som tolk og ikke mindst oversætter. Jeg må dog indrømme, at jeg ikke forstod ret meget af den sidste manual, jeg oversatte, men en gang i mellem hænger der noget ved…jeg er med på en trivial. Findes der fjern-trivial?

 • Avatar
  Reply
  Lotte
  1. oktober 2008 at 08:48

  Åh ja, jeg husker også de modstande. Som barn klippede jeg dem ud af pensioneret elektronik og brugte dem som dukkeslik.
  Senere fik jeg lov at lodde nye på en printplade, da jeg var i praktik som elektronikmekaniker i 9. klasse. Det var tider…

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  1. oktober 2008 at 08:46

  Jeg så nogle af de små chipmodstande i går. De må være næsten umulige at håndtere, for de er jo mindre end en mariehøne, Claus :-)

 • Avatar
  Reply
  Claus
  1. oktober 2008 at 08:41

  Desværre er de farvekodede modstande, hvor især 4,7Kohm 5% SFR25 er flot, vigende i antal, idet at alting jo skal være mindre end småt i dag, og de derfor erstattes af chipmodstande, hvor der blot står tal på ryggen, hvis de da ikke er så små at det er meningsløst at skrive noget som helst..

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  1. oktober 2008 at 08:09

  Den slags viden er i høj kurs, når der spilles igennem herhjemme, men helt ærligt… der er altså meget unødvendig og ubrugelig viden, som også lagres. Jeg håber harddisken har plads til meget endnu ;-)

 • Avatar
  Reply
  Marianne
  1. oktober 2008 at 06:18

  Sådan noget elsker jeg – når man får knækket en kode, man bliver altså høj af det :-)

 • Avatar
  Reply
  Catarina
  1. oktober 2008 at 06:13

  Hæ hæ ja sådan noget unødvendig viden er altid godt at have når den står på Trivial. På de tidspukter elsker jeg også min “viden” :0

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  30. september 2008 at 22:48

  Jam’n… er vi ikke vilde med sådan noget, Regitze? :-)

 • Avatar
  Reply
  regitze
  30. september 2008 at 22:41

  åh nej! jeg har glemt koden. men jeg kan stadigvæk huske farvernes rækkefølge. den følger chakrasystemet. og regnbuen, forstås.

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)