21

Overflødighedglæde

Nogle gange påstår jeg, at jeg ikke ejer hverken talent for romantik eller sentimentalitet, men det er jo i virkeligheden en stor løgn, for der er altså nogle ting, som bare sådan, uden yderligere forklaring, taler til barndommens erindringer om jul.

Sådan er det med nøddeknækkeren. Jeg elsker de originale, tyske nøddeknækkere, som optræder i Disneys tegnefilm. Sådan en strunk soldat, som står til tjeneste til hver en tid. Sådan en med håndtag i ryggen og manglende betjeningsvejledning, fordi det sjove er, at få øje på den og gå på opdagelse.

Jeg har i mange år drømt om at eje sådan en, men ikke bare en kopi. Næ, det skulle være originalt, tysk håndværk, som holder resten af min tid. Sådan en, som først børnene og siden børnebørnene ville kigge efter som det første, når vi begyndte at finde juletingene frem af gemmerne.

Sådan en er ikke billig, så det er ligesom ikke rigtigt blevet til noget. Det er sjældent, at der står luksusnøddeknækker på mit decemberbudget, men i år lykkedes det mig, at digte en fantastisk historie om, hvorfor den nøddeknækker måtte under tag inden jul.

Alexander ville nemlig have elsket den. Han havde en forkærlighed for den slags tossestreger, ligesom mig. Nu er Alexander ikke mere, men til gengæld står der på mit bord den mest fantastiske nøddeknækkersoldat og gæt hvad han hedder…

Han er næsten 40 centimeter høj, så han er ikke sådan at komme udenom. Han er helt fantastisk. Måske er han lidt kitsch, men han er min. Jeg elsker, elsker, elsker ham allerede. Han er indbegrebet af jul for mig og da jeg pakkede ham ud, gjorde jeg det med Alexander i tankerne.

I ryggen sidder et håndtag, som, når det løftes, åbner munden på den drabelige soldat. Ind lægges nødden og så er det bare et spørgsmål om at trykke håndtaget i bund. Sekunder efter spytter soldaten den knækkede nød ud. Mageløst. Simpelthen.

Hos Käthe Wohlfart havde de glemt min ordre. Faktisk er han bestilt i starten af december. Jeg skrev til dem for et par dage siden, for at spørge lidt til hans ankomst og de undskyldte og undskyldte, men så skal jeg også love for, at han har trykket sømmet i bund. Han nåede det lige og der ligger ingen fartbøder i kassen.

Nu kan det godt blive jul for min skyld :-)

Du vil sikkert også kunne lide