28

Ellas hemmelighedsfulde Anemone

I dag har jeg sovet længe. Jeg trængte, så sådan blev det. Ella var på visit i går, så det blev lidt sent, inden jeg fandt sengen. Når det sker, er det skønt at være herre over egen tid om onsdagen. Jeg kan være langsom. Det nyder jeg.

Med Ella kom også den blå Anemone. Min absolutte yndling…

Ellas Anemone

Ella forærede mig den smukkeste buket, fordi hun ved, at jeg elsker den Anemone.

Med jævne mellemrum forsøger vi os med at løsne nogle fra Ellas have, for at flytte dem til min, men de er ikke specielt villige til at slipper deres grosted, så det er ikke lykkedes os endnu, men vi opgiver ikke så let.

Ella mente, at det var en Balkan Anemone, men jeg kan konstatere, at det ikke er korrekt. Balkan Anemonen ser anderledes ud, så sikke et held, at de ikke havde den hjemme på planteskolen sidst jeg spurgte. Jeg var blevet lidt overrasket ved synet af denne her…

Balkan Anemone

Billede af Balkan Anemone lånt her.

Ikke fordi den ikke er smuk, men fordi den slet ikke ligner min yndling. Den har mange flere kronblade, men velkommen i haven skulle den nu være alligevel :-)

Ellas Anemone ligner mere en variant af den hvide Anemone,  Anemone nemorosa ‘Robinsoniana’, som netop har et lilla skær og store blomster, som den på mit bord også må siges at have.

Hvid Anemone med blåt skær

Billede af Anemone nemorosa ‘Robinsoniana’ lånt her.

Jagten er gået ind, for det er præcis Ellas Anemone, jeg er så frygteligt forelsket i. Den har store, smukke blomster og langstilket er den også, så den kan stå i smukke vaser og pynte, som den buket jeg passerer oppe i køkkenet, men som sagt er den svært uvillig til at slippe Ellas jord, så et supplement fra en planteskole ville gøre underværker.

You Might Also Like

28 Comments

 • Avatar
  Reply
  Susanne
  5. maj 2009 at 22:36

  Jeg så et helt tæppe af anemoner i en have i farverne blå, lys lilla og lyserød som jeg bestemt troede var Balkan Anemoner og var præcis i samme facon som på dit billede- men i skriver allesammen kun blå Balkan Anemone så nu er jeg i tvivl? Jeg vil rigitg gerne have mit staudebed fyldt til næste forår af denne blomst og i alle farverne hvis nogen ved hvor jeg finder dem.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  23. april 2009 at 16:19

  Elsebeth, selv tak da – og dejligt at du har fundet dit eget sted med den blå anemone :-)

  Irene, det lyder da lovende, for så kan den også leve her :-)

 • Avatar
  Reply
  Irene
  23. april 2009 at 15:57

  Fra yderst Robinsoniana-kyndig har jeg fået at vide at de netop IKKE kan lide lerjord, siger det bare, ing? Det stemmer også overens med det med spredning via myrer, man ser sjældent myrer i lerjord, de holder til i noget der er meget løserer og lettere. Ella nævnede vist noget om noget sandet jord, der hvor hendes står …

 • Avatar
  Reply
  Elsebeth Severinsen
  23. april 2009 at 14:26

  Hej Liselotte
  Tak for en skøn blog!!
  Min favoritblomst er også blå anemone, måske fordi jeg kender den så godt fra Sydsjælland, her i Nordjylland (hvor jeg er blevet omplantet til) er den ikke så almindelig. Jeg har dog fundet en enkel i vores plantage,men siger ikke hvor ;o).
  Som vild kræver den mange års bøgeskov og helst jord med ler og kalk. Den formere sig ikke med udløbere som den hvide, men ved at skovbundens beboere, myrene, sår dens frugter ;o)
  Derfor plukker jeg den aldrig men ser til den hvert år.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. april 2009 at 17:46

  Nadia, alle Anemoner er smukke. Vi er helt enige :-)

 • Avatar
  Reply
  Nadia
  22. april 2009 at 17:36

  Har ingen ide om hvad jord jeg har. Men tilgengæld er jeg helt forelsket i balkan anemone.. Mit hjerte er tabt … En anomone er heldigvis smuk uanset hvilken variant.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. april 2009 at 17:05

  Anne, den er bare SÅ yndig. Jeg ville ønske, at den groede overalt i min have, men jeg har fed muld og må vist i gang med at trylle ;-)

  Ege, jeg er vild med Anemoner, så det havde garanteret ruineret mig, hvis jeg var nået til Hamborg ;-)

 • Avatar
  Reply
  Ege
  22. april 2009 at 16:19

  Skal det bli rigtig nørdet , så er der samler til disse hepatica og priser på udstillinger i Euro 5 cifret beløb og sikken en masse man kan købe de rette steder feks har http://www.alpine-peters.de/hepatica.html ,vild mange af de fine
  og en kendt samler inden for have verden Kalle K fra thy er en af de fine danske samler.
  Var i Hamburg i weekend til plantemarkede/Kiekeberg og der skulle man sørge for at tjekke godt efter mht antal nuller på prislappen ifbm Anemoner , hvor der var dene flottere end den anden , ud over ALT det andet til haven ;-)))))

  Ellas er bare rigtig flot , under mig at den ikke vil gro i din have !

 • Avatar
  Reply
  Anne Dyrholm Stange
  22. april 2009 at 16:18

  Jeg har den samme blå anemone her mellem stauderne, og hende, som jeg fik aflæggere fra, kaldte den for svensk anemone.

  Der er tre år siden, at jeg lagde små stykke stængel i jorden og først i år er der kommet en klynge op, jeg havde opgivet for længst, så derfor er det endnu dejligere, at de nu står der.

  Ler er der ikke meget af her på heden, der er sand sand og atter sand, så jeg vil ile ud og hente noget ler, så vi næste år han hilse endnu flere af de blå velkommen…

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. april 2009 at 15:26

  Ella, jeg synes nu ikke, at du skal være ked af forvekslingen :-)

  Kagekone, jeg elsker også blå anemoner og i det hele taget blå blomster :-)

 • Avatar
  Reply
  kagekonen
  22. april 2009 at 14:00

  og min franske anemone er så ikke en fransk anemone alligevel, fand jeg ud af efter en rundtur med google… om den så bare er en blå anemone eller om det er en balkan anemone er jeg ikke klar over, den er i hvert til fald magen til dem, jeg så vokse vildt i det sydlige Frankrig i påsken.

 • Avatar
  Reply
  kagekonen
  22. april 2009 at 13:55

  jeg elsker blå anemoner og har selv en enkelt blå fransk anemone… der er bare noget over de der blå blomster ikk?

 • Avatar
  Reply
  Ella
  22. april 2009 at 13:45

  Hvor er det sjovt, for den er købt som balkananemone, og så har jeg istedet fået den endnu smukkere “mrs. Robinson” :-)

  Nu har vi fire sorter i haven. Hvid, begblå, gul og blå anemoner :-)

  Jeg er mest vild med de blå!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. april 2009 at 12:26

  Helle K, den er bare bedårende :-)

  Henriette, jeg må opfinde min egen lerjord ;-)

  Anni, vi vil altid gerne have det, vi ikke har, ikke sandt? :-)

 • Avatar
  Reply
  Anni
  22. april 2009 at 12:09

  den hedder forresten Leberblümchen, mon det har noget med at drikke at gøre. man bliver ‘blau’ når man har drukket for megt???
  http://de.wikipedia.org/wiki/Leberbl%C3%BCmchen
  kh fra Wien

 • Avatar
  Reply
  Anni
  22. april 2009 at 12:04

  det er sjovt, for her er den blå anamone man ser mest, den hvide skal man lede længe efter. jeg har prøvet at ‘låne’ fra en dansk skov, men den ville desvære ikke gro her.
  Kh fra Wien

 • Avatar
  Reply
  HenrietteB
  22. april 2009 at 11:59

  Liselotte, den blå anemone vil jo helst have en lidt kalkholdig, fed lerjord – “den savner jo sit fede ler”, som Kaj Munk skriver.

  Måske kan du smide lidt lergranulat i jorden, før du forsøger at omplante eksemplarer fra Ellas have? Det er da et forsøg værd.

  Smuk er den ihvertfald!

 • Avatar
  Reply
  Helle K.
  22. april 2009 at 10:51

  Det er en fantastisk smuk anemone Ella har – og nu du en buket :)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. april 2009 at 10:47

  Hvor er den dog fin, Sanne :-)

 • Avatar
  Reply
  Sanne
  22. april 2009 at 10:40

  Den rigtige “Kaj Munk’s blå anemone” (se her; http://gartneriet.dk/leksikon/plante/17/ )
  Er en dejlig nem lille blomst, og jeg er så heldig, at den har valgt bl.a. min have til at gro i, og det gør den i noget der næsten kan betegnes som fuldstændig vildskab. Den blomster allerførst i marts og kan virkelig få vinterkulden ud af mit lille have-hjerte.
  Den er, mener jeg , iøvrigt nem af skaffe, og meget hårdfør :o)

 • Avatar
  Reply
  Pernille
  22. april 2009 at 10:28

  Blå Balkan anemone spredes i haven af myrer. Den danner nogle klistrede frø som myrerne slæber af med (og taber undervejs), så i min have kan man følge myrernes fortrukne ruter, for de lyser blåt netop nu :-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. april 2009 at 10:21

  Det her er præcis et eksempel på hvorfor jeg synes, at dette her medie er så fantastisk. Tusinde tak for at byde ind med forslag til steder, hvor jeg kan finde anemonen. Jeg tror at den, du henviser til, Henriette, er den helt rigtige :-)

 • Avatar
  Reply
  Bodil L.
  22. april 2009 at 10:18

  Den er da også fantastisk smuk. jeg går straks på jagt :-)

 • Avatar
  Reply
  Maria
  22. april 2009 at 09:54

  Du kan også købe dem hos http://www.liljeshop.dk

 • Avatar
  Reply
  HenrietteB
  22. april 2009 at 09:50

  Her er de vist: http://shop1.actinicexpress.co.....at=Anemone

 • Avatar
  Reply
  HenrietteB
  22. april 2009 at 09:48

  Jeg fandt sidste efterår løg til den rigtige blå anemone i England, husker desværre ikke sitet! De var pænt kostbare, så jeg måtte lade mig nøje med de blå fra Balkan, jeg lige havde (fejl)investeret i.

  Nuvel, nu står de blå balkan og nikker blandt smørblomster under et blomstrende mirabelletræ nede bagerst i haven – og det er også et kønt syn. Men helt rigtigt er det jo ikke, det er jo Kaj Munk land, det her…

 • Avatar
  Reply
  Pia
  22. april 2009 at 09:33

  Den omtale anemone kan du finde på lunhede.com de sælger via internettet, men har du tid og lyst er det en fantastisk planteskole at aflægge et besøg.

 • Avatar
  Reply
  Lone i marsken
  22. april 2009 at 09:29

  Tak for billederne – Balkan Anemone (det vidste jeg ikke, at den hed) gror også i min have, men i hvid. Og midt imellem de hvide anemoner, (de almindelige, som man finder i danske skove, for dem har jeg også, står der en klynge gule, som altså ligner de hvide og de blå af Ellas, men gule er de, hvad mon de så hedder?

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)