10

Det er så godt

Vi har været ude hele eftermiddagen. Jeg har læst. Slugt ord efter ord, mens jeg har nydt, at det igen er tiden for udendørslivet, når weekenden banker på. Ingen forpligtelser, men den rene og skære nydelse.

Til forskel for mange af de tidligere år, er der egentlig kun vedligehold tilbage i den have, som var en græsplæne og intet andet, da vi overtog huset her. Det er lykkedes os at få skabt en have, som rummer frugt, bær og blomster, små hyggelige hjørner, forskellige kroge med hvert deres udtryk og en terrasse, som lader os leve livet udenfor, når vejret ellers tillader det. Det er skønt og det er blevet akkurat, som jeg drømte om, da jeg så huset første gang.

Der er plads til udfoldelse

Der er ikke meget arbejde med haven. Vi er ikke havearkitekter, så der er ingen plan, men nogle løse idéer, som med tiden er blevet til vellykkede projekter, men alle er taget i ed i forhold til vores status, som forældre til et barn/ungt menneske, som krævede os en stor del af døgnet, da det var aktuelt. Det har gjort, at langt de fleste af vores projekter er blevet til over tid og er næsten vedligeholdelsesfri, men absolut ikke uden skønhed eller brugsværdi. Vi har været praktiske. Det høster vi frugterne af nu.

Vi trives med, at der ikke længere er en stor køkkenhave, som skal passes. Den køkkenhave har haft sin tid. Jeg er mæt og gider egentlig ikke mere, for en stor del af min glæde ved den køkkenhave var netop, når jeg havde Alexander ved min side. Vi elskede begge at rode med jorden, dyrke egne grøntsager og iagttage, hvordan de groede uge for uge. Nu er Alexander ikke mere og jeg køber mine grøntsager. Det er fint med mig.

Mit staudebed er anlagt, så det kan ses fra alle ender og sider af haven. Der er kun det ene, men fordi det er anlagt omkring et hjørne, er det rigeligt til at fungere, som blomsterhav i en ellers temmelig stor have og så er det overskueligt at luge, fordi der netop kun er det ene at stå med fingrene i. Det er smart. En grundig lugning i starten af sæsonen og så lidt fintuning i løbet af sommeren og så er det sådan set på et niveau, som jeg nemt kan være tilfreds med.

Stauderne

Der er andre hjørner af haven, som er temmelig meget mere vilde eller naturlige om du vil. Et godt eksempel er det, som tidligere var køkkenhave. Nu ligger det brak og danner grobund for bær, frugt, jordkokker og græs i knæhøjde. Det er der mange, som er glade for. Oskar er vild med at trave gennem græsset. Han forsvinder omtrent mens han ofte er omgivet af en sand rigdom af insekter, som også elsker den del af haven.

Oskar i yndlingshjørnet

Det er udmærket med sådan et hjørne. En brakmark. Til efteråret pakker vi den ind i sort plast, lader det ligge et år eller to og regner så med, at jorden er ved at være klar til de frugttræer, jeg drømmer om. Blommer, æbler, pærer og kirsebær. Den slags kan omtrent passe sig selv, så det er planen for det stykke jord.

Frodighed

Oppe for enden af terrassen er der endnu et stykke have. Det er ikke sådan et stykke, som er specielt anvendeligt og vi mangler ikke ligefrem plads, så det består lige nu af en plæne med kantbevoksning i form af syrener, dronningebuske, klatreroser og jasminer sammen med lidt birk og en blåregn, som er lidt langsom i optrækket.

Projekter mangler vi ikke, men vi synes nu alligevel, at der er et stykke af plænen deroppe, som ville egne sig fortrinligt til et blåbærkrat, så sådan bliver det. Der er et hjørne, som er svært at nå med havetraktoren, så det forvandler vi til noget surbund og lader blåbær få overtaget om alt går vel.

Det blev så ikke i dag, for jeg er vågnet for et øjeblik siden. Jeg havde indtaget solsengen tidligere med min gode bog. Mere husker jeg ikke…

Bjergknopurt

Oline er her. Kenneth er her ikke. Huset er stille, men der hviler den der helt specielle stemning over hjemmet, som kendetegner velvære, god tid og udsigt til weekend. Jeg elsker, når jeg vågner og opdager, at livet er sådan.

You Might Also Like

10 Comments

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. maj 2009 at 23:06

  Ella, det ville da have været lige til en skoldning, hvis man ikke søgte lidt skygge i ny og næ – men du klarer jo skoldningen uden solen ;-)

  Eva, tak skal du have – og rigtig god helg tl dig også :-)

  Mille, ja… jeg elsker den også. Meget :-)

 • Avatar
  Reply
  Mille
  29. maj 2009 at 22:45

  dejlig dejlig have!!!

 • Avatar
  Reply
  Eva
  29. maj 2009 at 22:22

  Bare en liten hilsen med ønske om god helg:) Jeg leser din blogg (mange ganger) daglig og den er en av mine favoritter! Du inspirerer meg til å strikke, havearbeide, og til å være positiv : D

  vh Eva

 • Avatar
  Reply
  Ella
  29. maj 2009 at 22:17

  Det har da også været ubeskrivelig lækkert i dag – med basis for en lettere solsvidning – klogt at søge skyggen, så I ikke blev grillede i utide ;-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. maj 2009 at 20:50

  Karin, du siger bare “åh og ah” også, mens du finder sandalerne, ik’ ;-)

 • Avatar
  Reply
  Karin
  29. maj 2009 at 20:43

  Hov – den kommentar hørte til det forrige indlæg. Her må jeg da simpelthen bare sige “åhh og ahh” til dine dejlige billeder.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. maj 2009 at 20:43

  Karin, forkølelse er foranlediget af et virus og har ikke det mindste at gøre med din påklædning, så snup du sandalerne i en fart :-)

 • Avatar
  Reply
  Karin
  29. maj 2009 at 20:27

  Tænk sig, jeg vidste slet ikke det med kulden osv. så jeg vil da kækt ignorere dem der dagligt giver mig formaninger om lukkede sko fordi jeg har lidt snue.

  Vel vil jeg da ej droppe sandalerne… solen skinner jo!!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  29. maj 2009 at 20:05

  Vita, han elsker den græshimmel – og jeg gør ligeså, for det er sommerfuglenes Paradis lige om lidt :-)

 • Avatar
  Reply
  Vita
  29. maj 2009 at 20:03

  He! Det er et sjovt billede, det der med Oscars bagende! :-D

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)