Kvædemarmelade

14. oktober 2009

Kvædemarmelade

Uhm, siger jeg bare…

Så er der kvædemarmelade på lager og det i rigelige mængder. Eneste bekymring er, at jeg synes, at det er lidt trægt til at tykne, men mon ikke bare det er et spørgsmål og tid og nedkøling. Det satser jeg på og ellers er flydende kvædemarmelade nu heller ikke noget helt ringe bekendtskab.

Ella kom forbi til eftermiddagste. Jeg hamstrede i går, så jeg serverede frisk Celestials gode og aromatiske te, mens jeg stak en æske med Ella hjem, sammen med et glas af kvædesylten og en stak tørklæder, som var dømt ude herhjemme. Nu kan de glæde og varme andre og det er da genialt og godt.

Kvædemarmelade

De gyldne glas kvæde får lov til at stå en tid endnu på køkkenbordet, mens jeg går i gang med forberedelserne til et farsbrød og nogle nemme timiankartofler. Kenneth er optaget, så jeg er blevet forfremmet. Jeg er køkkenchef i dag og Oline kan få lov til at agere assistent. Ha…

Kvædemarmeladen er lavet sådan lidt på mit forhåbentlig gode renommé. En times tid har ituskårne kvæder, korn fra to vanillestænger og saften fra en lime putret på komfuret. Siden fik det hele en tur med blenderen og så økologisk rørsukker i for resten af pengene. Et opkog og så blev det hele hældt på glas. Nu er der kun tilbage at krydse fingre for, at det rækker vinteren igennem.

Lidt af samme skuffe...

24 kommentarer

  • Svar Torben 3. oktober 2010 at 19:07

    Hvilken opskrift bruger du på kvædemarmelade? ;=)

  • Svar Elma Pedersen 24. januar 2010 at 16:53

    hvad er kvæder for en slags frugt.Har aldrig hørt om dem fær

    • Svar Torben 3. oktober 2010 at 19:11

      Det er en pære ligende frugt ;)

      ”Kvæde har, i flere tusinde år, været spist som frugt; men i dag er den nærmest ukendt. Den er meget hård at bide i, og de forskellige sorter har varierende indhold af garvesyre, så nogle er meget syrlige eller bitre.

      Smagen træder rigtigt frem efter tilberedning, og det menes at kvædemarmelade – pg.a. kvædens naturlige indhold af pektin – var den første marmeladetype.
      ” Kilde …wikipedia…

  • Svar Liselotte 18. oktober 2009 at 12:16

    Hov… her er da kommentarer, som jeg har overset, fordi jeg er nødsaget til at holde pauser ind imellem :-)

    Farmer, jeg ER tidligt på den, men de falder af træet og så måtte jeg i gang. Det smager forøvrigt dejligt :-)

    Carsten, jeg vil foreslå jer, at I Googler en opskrift, for jeg har ingen. Jeg improviserer undervejs :-)

    Jorunn Merete, det er da dejligt, at man kan se rækker af hjemmelavet sylt i smukke glas :-)

  • Svar Jorunn Merete 18. oktober 2009 at 11:57

    Nam, det ser godt ut! Og så nydelige glaskrukker!!! Halvparten av kosen med heimelaga syltetøy er jo å ha det i fine glas, synest eg;)

  • Svar Carsten 16. oktober 2009 at 08:59

    Det ser rigtig lækkert ud. Kunne man høre lidt mere præcist hvordan du har lavet det? Altås hvor meget kvæde, hvor meget sukker, hvor længe kogte du det? Min kone og jeg kunne rigtig godt tænke os at prøve at lave det!

  • Svar Farmer 16. oktober 2009 at 05:05

    Det er tidligt på året, at du har gang i kvæderne.
    Skulle de ikke have haft en ordentlig gang frost først?

  • Svar Tina - omme i London 15. oktober 2009 at 10:21

    LOL – nu ved jeg pludselig hvad kvaedemarmelade smager af! QUINCE!!! LOL

  • Svar Liselotte 15. oktober 2009 at 10:03

    Det er virkelig solskin på glas, sådan noget kvædemarmelade… synes jeg. Andre elsker noget andet og heldigvis for det :-)

    Kvæder på norsk? Jeg aner det simpelthen ikke, men på engelsk hedder de Quince, så måske kan man finde ud af det den vej rundt :-)

  • Svar Qehenne 15. oktober 2009 at 08:59

    Mmmm det så jo nydelig ut! Men hva i all verden er kvæder på norsk?

  • Svar et cetera 15. oktober 2009 at 08:46

    Solskin på glas :-)

  • Svar Kirstenk 15. oktober 2009 at 06:30

    Mums det ser godt ud…må hellere gå i gang med mine egne kvæder…inden det er for sent…

  • Svar kirstenpauli 15. oktober 2009 at 00:29

    so rewarding….
    det ser saa dejlight ud.

  • Svar Lene 14. oktober 2009 at 22:57

    Heller ikke jeg har prøvet at smage kvædemarmelade, men mirabellemarmeladen efter din opskrift nyder vi :-)

  • Svar Ella 14. oktober 2009 at 22:32

    Uhmmm, jeg nød vores eftermiddag – og de lækre ting du havde fundet frem til mig, Liselotte – endnu engang tusinde tak :-)

  • Svar Dortheivalo 14. oktober 2009 at 22:23

    Jeg tror du får en utroligt kort vinter, hvis den marmelade smager ligeså lækkert som den ser ud ;-)

  • Svar Tina - omme i London 14. oktober 2009 at 21:53

    En dag bliver jeg altsaa saadan en der kan saadan noget. Jeg vil ogsaa lave kvaedemarmelade, som om det var det nemmeste i verden!

  • Svar Liselotte 14. oktober 2009 at 21:11

    Smagen af kvæde minder ikke lige om noget andet, synes jeg. Den er helt sin egen, den underlige og meget lidt samarbejdsvillige frugt med den aromatiske duft/smag, så jeg er ikke den, som vil prøve at forklare.

    Glassene her er kun en lille del af det faktiske udbytte. Der er mange flere… ;-)

  • Svar Solveig 14. oktober 2009 at 20:33

    Det ser lekkert ut! Eg har aldri smakt kvædemarmelade, men det ser og høyres godt ut.

    Vel bekomme;.)

    Sidan du er blitt kjøkkensjef, og det er skjeldnare innlegg om ein alboge som verker, håpar eg at den er betre, slik at du kan komme deg i arbeid att og sleppe komunens gode???! opplegg.

    Ha ein fin kveld!

  • Svar Jette h 14. oktober 2009 at 20:10

    Hurtig ekspidition… Det ser lækkert ud, tror der skal spares, hvis det skal holde vinteren over ;) Håber for dig, at de gode takter med din arm/albue fortsætter. :)

  • Svar Sulvis 14. oktober 2009 at 20:07

    Åh, det ser rett og slett deilig ut! Kvedemarmelade sto på menyen da vi giftet oss. Mmm…

  • Svar Sidse 14. oktober 2009 at 19:26

    Sjovt, som det er smukt. Der er noget i kvæde, som ikke vil kendes ved mig. Men duften minder mig om ingefær og citron, så jeg spiser duften istedet.

  • Svar Catarina 14. oktober 2009 at 19:13

    Umm det ser rigtig godt ud. Jeg har stadig til gode at smage kvædemarmelade. Minder der om nogen anden kendt smag, for mig kunne det ligne lidt efter abrikos/appelsin smag, men er det det?

    God aften til jer. :-)

  • Svar djohanne 14. oktober 2009 at 18:46

    Uhm hvor ser det lækkert ud. Jeg tror aldrig jeg har smagt kvædemarmelade, kun nydt synet af de fantastisk smukke frugter.
    Det med vinteren over, tror jeg godt du kan glemme.
    Vores blommemarmelade der skulle forsøde de mørke vinterdage, forsvandt sammen med den sidste rest af sensommersol;)

  • Tak for at du giver dig tid til at gøre det endnu sjovere at læse med herinde :-)