18

Pirogpigen slår til…

Oline er i køkkenet. Hun er flittig, for hun elsker pirogger, så det kan nok være, at hun gider hjælpe med at lave mad…

Du får lige vores version af piroggen. De findes i utallige udformninger, men i vores tilfælde bages de i ovnen. Andre steder i verden bliver de kogt og den slags ser vi ikke på med milde øjne, men sådan er mennesker heldigvis forskellige ;-)

Pirogdej

3 dl mælk

100 g smør

– mælken varmes i en gryde og smørret smeltes heri. Når væsken er tempereret, smuldres 50 gram gær og opløses heri.

2 æg piskes i dejen og – nu tilføjes  en lille snas sukker & en knivspids salt

– til sidst tager du din foretrukne mel og laver en blød dej, som akkurat slipper.

Lad dejen hvile og hæve, mens du går i gang med fyldet til piroggerne, som i princippet kan være hvad som helst. I dag er det sprødstegte bacontern, løg, oksekød og masser af dejlige, lidt stærke krydderier toppet med groftrevet gulerod, groftrevet pastinak og frisk, umoden mango i tern. Afslutningsvis fik det et lille, behersket skvæt vand, blev saltet en smule og fik så lov til at passe sig selv, til væsken var kogt væk.

Fyldet placeres på piroggerne, som kantsmøres med sammenpisket æg, inden de lukkes, pensles på toppen med æg og sættes til side, til de er klar til at komme i ovnen. Nogle af vores pirogger fik revet ost i maven og siden på toppen, men kun nogen af dem, for Oline anser det for en forbrydelse på linje med afskaffelse af skolernes sommerferie.

Vi er så heldige, at vi har værktøjet til den slags udskejelser, men man kan sagtens klare sig med en skål til udstikning af piroggerne og en gaffel til at lukke dem med, så tøv ikke, hvis du er en af de stakler, som ikke har skabet fyldt med sjældent anvendt plastik ;-)

Piroggerne ryger i en rygende varm ovn (190 grader varmluft) og bager så i cirka 12-15 minutter afhængig af ovn og mængde.

PS – min allerbedste version af piroggerne er når vi har fået kartoffelcurry og resterne suppleres med en god creme fraiche og anvendes som fyld. Det kan anbefales. Varmt.

You Might Also Like

18 Comments

  • Avatar
    Reply
    Tina Jacobsen
    25. juni 2013 at 18:06

    Hvad hedder det “Værktøj” der bruges til at klemme dem?

  • Liselotte
    Reply
    Liselotte
    18. januar 2010 at 16:24

    Det er jo lige netop sådan én, Rune – sejt fundet :-)

  • Avatar
    Reply
    Rune Gøgsig
    18. januar 2010 at 13:21

    googlede lige lidt og fandt denne form http://dealextreme.com/details.dx/sku.22523

    /rune

  • Liselotte
    Reply
    Liselotte
    17. januar 2010 at 18:41

    Hella, god fornøjelse med piroggerne :-)

    Tina, tiden løber alt for stærkt, synes jeg også :-)

    Lotte, jeg bliver dig svar skyldig, for jeg husker faktisk ikke, hvor jeg har købt min, men Anne skriver ovenfor om en, hun har købt hos Isabella – måske er min også derfra, men jeg husker det ikke. Det er da værd lige at kigge, ikke? :-)

  • Avatar
    Reply
    Lotte
    17. januar 2010 at 18:15

    Vudden får man fingrene i sådan en fiks form???

  • Avatar
    Reply
    Tina Poulsen
    17. januar 2010 at 14:55

    NØJ jeg husker dårligt,,,det er faktisk 5 dage siden… vhor blev de andre dage lige af? :D

  • Avatar
    Reply
    Tina Poulsen
    17. januar 2010 at 14:50

    Uhmmm vi fik det dagen før eller var det to dage før :) Mums mums.
    Vores bages også i ovnen. Det andet har jeg aldrig hørt om! :) Men hold op hvor gad jeg da godt eje sådan et stykke smart værktøj til at lukke med.

  • Avatar
    Reply
    Hella
    17. januar 2010 at 14:39

    Ja tak for inspirationen, jeg tror straks jeg vil lave dej.
    Mange tak for at nude din dejlige blog med alt fra strik til livet.
    Mange hilsner
    Hella

  • Liselotte
    Reply
    Liselotte
    17. januar 2010 at 14:38

    God fornøjelse med dem, Linda :-)

  • Avatar
    Reply
    Linda
    17. januar 2010 at 13:58

    Ja tak. Det glæder jeg mig sådan til at lave. Jeg læste lige netop om selvsamme pirogger i dagens udgave af Politikens madtillæg.

  • Liselotte
    Reply
    Liselotte
    17. januar 2010 at 12:31

    Pirogger kan laves i alle afskygninger – og allerbedst så er de rigtigt gode at putte i madpakken næste dag, hvis der er overskud :-)

    Ilsebil, du må prøve at Google og se om du af den vej kan blive klogere, for jeg har delt alt, som jeg har at dele i indlægget omkring det tæppe, du snakker om :-)

  • Avatar
    Reply
    ilsebil
    17. januar 2010 at 10:51

    Heisa jeg har meget lyst til og prøve og hækle et sådant et hexagontæppe som du har lavet men vad slags hæklepinne behøver jeg m.m.. finnes det noen bok og gå efter? hilsen: ilsebil

  • Avatar
    Reply
    anni
    17. januar 2010 at 05:37

    Jeg havde da også en gang sådan nogle udstikker i tre størrelser. Gad vide hvor de er blevet af, i den nye lejlighed er jeg endnu ikke stødt på dem. I den mindste af dem, kan man komme en god klat marmelade eller frugt i.
    Kh fra Wien

  • Avatar
    Reply
    Sonnie
    17. januar 2010 at 01:01

    Det lyder lækkert, det må da helt klart prøves.

  • Avatar
    Reply
    Anne Dyrholm Stange
    16. januar 2010 at 20:12

    Pirogger er altid godt :-)
    En hurtig version kan være fyld af en god skrive skinke, strimlet rød peber, lidt friske babyspinatblade og en klat hvidløgsost, uhmmmm.

    Og så har jeg altså også sådan en hvid pirogfætter der, den er vist det mindst brugte stykke køkkentøj, jeg ejer, jeg blev bare så fristet, da jeg så den hos Isabella, men jeg er jo ved at brække håndtagene af, når jeg bruger den.
    Den er ikke til hårde kokkehænder, som mine.

    God appetit til jer ved det lange køkkenbord…

  • Avatar
    Reply
    Anette Linnea
    16. januar 2010 at 19:50

    Det både lyder – og ser – meget lækkert ud! Tak for at du delte med os…

  • Avatar
    Reply
    Koselig
    16. januar 2010 at 19:29

    Tusen takk. Dette skal jeg prøve!!! Ser du har en slags pirog-former også, men det går vel bra uten. Ser for meg gaffeltrykking???

    Kos dere

  • Avatar
    Reply
    May Britt
    16. januar 2010 at 19:19

    Det lyder rigtigt lækkert og meget inspirerende :-)

  • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)