9

To Be or Not To Be Belyst, eller…

Kunsten havde lagt an til en vældig oplevelse, nu To Be or Not To Be var kommet til byen. Jeg var spændt, men fordi vi ikke kommer på Kunsten hver og hveranden dag, tog vi pænt turen rundt i lokaliteterne og nød også de gammelkendte indslag, inden vi nåede hovedattraktionen denne måned.

Jeg kan lide, at AC og jeg er lige nysgerrige på den undersøgende måde, så vi får øje på nogen af de samme ting og så elsker jeg, at Ella kommer ind fra højre og peger og har gjort en helt anden iagttagelse. Så tænker jeg igen helt nye tanker. Det er berigende, synes jeg og sådan nåede vi igennem “klassikerne” på museet og trådte forventningsfulde ind i Thomas Kluges univers.

Han skuffede bestemt ikke. Jeg er fuld af beundring. Det er en næsten spirituel oplevelse at sanse sig gennem verden set og oplevet gennem hans pensler.

Jeg er meget optaget af hans forståelse for og brug af mørke/lys. Hans bevidst dramatiske brug af disse enorme flader af sort som natten, gør mig begejstret. Det lyder måske tåbeligt, at jeg kan begejstres over brug af enorme mængder mørk oliemaling, for sort som i sort er det jo ikke, men dramaet det skaber og modet til at lade lige præcis mørket fylde så meget, det beundrer jeg og jeg elsker, at det gør oplevelsen så meget mere intens og dramatisk. Selv når vi snakker om motiver, som vel egentlig kunne betegnes som banale. Ingenting er banalt, når det formidles af en talentfuld kunster, som Thomas Kluge.

Hans portrætter er indiskutabelt fantastiske. Også helt tæt på.

Pjerrot nedenfor er udelukkende gengivet her, fordi Ella og jeg anes i baggrunden. Et fotografi kan på ingen måde yde fuld retfærdighed til hans malerier og slet ikke et, som viser et af de få malerier, som var bag glas og ramme. Malerierne skal sanses med næsen begravet i penselstrøg og mulighed for at lægge afstand og komme tæt på, som man lyster, men så lover jeg også, at du næsten taber pusten et øjeblik.

Fordi Thomas Kluge netop maler med fed, gammeldags oliemaling opstår en helt speciel struktur og overflade på hans lærreder. De bliver blanke og krævende, når de skal placeres. Sådan er det bare og så er det rigtigt ærgerligt, at man ikke har været i stand til at tage højde for lige præcis det, da man hjemtog udstillingen på Kunsten.

Lysindfaldene på nogle af malerierne ødelagde næsten oplevelsen for mig. Der var malerier, hvor anselige dele af dem forsvandt i en genspejling af en elektrisk pære eller dagslyset udenfor, som ramte den blanke oliemaling og åd omtrent alt i én eneste mundfuld. Det var ærgerligt, synes jeg. Rigtigt ærgerligt. Til gengæld var den 18 minutter lange film i selskab med Thomas Kluge med til at gøre min oplevelse så meget mere interessant, fordi han som kunster er lige præcis det; interessant.

Kig forbi udstillingen, hvis den kommer i nærheden af dig. Du bliver garanteret ikke skuffet.

You Might Also Like

9 Comments

 • Avatar
  Reply
  Kirsten
  30. januar 2010 at 23:43

  Jeg glæder mig; jeg skal nemlig på Kunsten i morgen sammen med min mor og tøsebørnene (og nej, de er IKKE for små, for smukke billeder er man aldrig for ung eller gammel til!).

  Jeg tror det bli´r en super dag – overbelysning eller ej. Det bliver nemlig rigtig, rigtig sjovt at se pigernes reaktion på Kunsten (og kunsten). Når man er hhv 6 og 9 år er det nogle andre ting der fokuseres på, og jeg kan slet ikke forudse hvordan dagen i morgen bliver.

  Men jeg håber den bliver hyggelig :-)

 • Avatar
  Reply
  Ella
  30. januar 2010 at 17:53

  Fedt billede og supergodt selskab – uhmmmm, jeg elsker kunstnere der kan :-)

  Næste weekend er der ART Herning – det er absolut storslået. Åhhh, det ville jeg også gerne :-)

 • Avatar
  Reply
  Sifka
  30. januar 2010 at 11:07

  Jamen, det er jo Kurt, Ella og Liselotte;)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  30. januar 2010 at 10:43

  Jeg er imponeret og fuld af beundring. Jeg ville gerne have været der, da han selv var på Kunsten og holde foredrag og nej, han virker ikke det mindste snobbet.

  Synd med lyssætningen var det altså…

 • Avatar
  Reply
  Estermarie
  30. januar 2010 at 10:34

  Jeg var så heldig at komme med da han selv var på KUNSTEN og holde foredrag om sine billeder. Det var spændende at høre baggrunden for mange af billederne.
  Han er ikke en snoppet kunstner men helt nede på jorden. Rigig god oplevelse.

 • Avatar
  Reply
  Hege
  30. januar 2010 at 10:18

  Utstillingen får jeg ikke sett, men det gjør ikke noe. Fotografiet ditt var en hel liten ustilling i seg selv. Flott bilde.

  God helg.

 • Avatar
  Reply
  Sidse
  30. januar 2010 at 09:50

  Kluge er utrolig. Og noget som virkelig får mig helt i knæ over hans malerier er, at hans teknik er bl.a. bitte, bitte små strøg, mange , mange hundrede pr. cm2…
  Næsten gang….næste gang jeg er i Aalborg har jeg tid til kaffe. Og jeg havde slet ikke tid til Kluge..:-(

 • Avatar
  Reply
  Septemberliv
  30. januar 2010 at 09:41

  Jeg så udstillingen da den var på Kronborg sidste år.
  Han maler fantastisk, men jeg havde samme problem med lyset over malerierne, der vikede for påtrængende. Jeg troede det måske var fordi det var i Riddersalen på Kronborg, at man havde måtte sætte så koncentreret lys på, men det var det så ikke!

  God weekend :)

 • Avatar
  Reply
  kirstenpauli
  30. januar 2010 at 09:21

  amazing photo..:)

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)