50

Kærlighedsbrød eller verdens bedste brød uden anstrengelse

I går lykkedes det at bage det bedste brød, jeg længe har præsteret. At bage brød er en kombination af en lang række faktorer og deres orden er slet ikke ligegyldig, men det skal ikke ophøjes til stor kunst eller noget, der er svært, for det behøver det overhovedet ikke at være og i dette tilfælde var det dét ikke. Tværtom.

Brødet er bagt i en fransk, glaseret lerpotte med låg. Sådan én, som normalt rummer gode, langtidskogte gryderetter. Du har måske ikke sådan én stående på hylden, men jeg er nødt til at sige, at jeg er helt og aldeles sikker på, at noget af kunsten er, at jeg lægger låg på og på det vis holder på fugten i starten af bageprocessen.

Brødet kan bages i hvad som helst, som tåler ovnen. Det kunne sagtens være en støbejernsgryde med låg eller noget andet, der kan lukke fugten inde, mens brødet sætter sig. Faconen på formen er fuldstændig ligegyldig. Det handler om krummen, som bliver let og luftig, hvis du finder et låg og gør følgende…

Brødet er fedtfrit, men jeg smører altså formen, inden jeg kommer dejen i, så der ER fedt i et eller andet omfang, men ikke tilsat brødet som sådan.

Tag gode fem deciliter vand og opløs gær (en god stor ært, skal det fylde som) i vandet, inden du tilsætter to teskefulde salt sammen med en god teskefuld honning af den gode, flydende slags. Rør det hele sammen til saltet er opløst og tag så 600 gram hvedemel og rør en blød og lind dej, som skal føles lidt for våd.

Læg film over skålen og stil den i et uforstyrret hjørne, hvor den får lov til at hvile i taknemmelige fem timer, mens du snupper en omgang med hulahopringen, kræser for kæresten eller luger bedene i haven.

Efter timers lediggang er du ved at være klar til at give dejen lidt kærlighed, men kun lidt. Fjerlet og forsigtig kærlighed, dét er hvad vi skal have fat i.

Dejen er nu hævet godt og solidt og er luftfyldt og så tynd, at du tænker, at det er helt umuligt at gøre noget som helst med den. Det er ikke sandt. Strø rigelig mel på bordet og hæld forsigtigt dejen ud på bordet. Forsigtigt er kodeordet. Ikke noget med at ælte. Ikke tale om og gør du det, er du selv uden om, at taget falder ned om ørerne på dig, mens Helvedes flammer slikker dig om anklerne.

Når dejen ligger der og flyder midt i melhavet, tager du og gnider rigelig mel ind i hænderne og så folder du simpelthen dej ind over dej. Tre gange. Ikke mere. Og lader den ligge. Tænd ovnen og sæt din form ind i den. Vent på, at ovnen rammer 210 grader. Når den gør de, har dejen vel hvilet en halv times tid og nu tager du forsigtigt formen ud af ovnen og smører den. Det er nemt, for den er brandvarm og smør smelter og løber selv på plads i alle hjørner og sprækker. Den slags kan vi lide.

Tag dejen med forsigtig kærlighed og placér den i formen – og dette bedst uden at brænde dig – læg låg på og sæt brødet i ovnen. Lad det bage med låg 20-25 minutter og fjern så låget og giv brødet de sidste 15-20 minutter til at etablere sprød og gylden skorpe. Tag det ud af ovnen og ud af formen og lad det køle af på en rist, men husk at det smager helt igennem fantastisk, mens det stadig er lunt.

I dag ligger den sidste halvdel at mit brød i en plastpose i min brødskuffe. Det er stadig fuldstændigt blødt og luftigt. Så er der noget ved at bage kærlighedsbrød.

PS – du kan sagtens drysse brødet med krydderurter og ekstra salt, hvis du skulle synes, at det er genialt. Eller hælde oliven ned på toppen af dejen, inden du bager den. Eller soltørrede tomater. Eller…

You Might Also Like

50 Comments

 • Avatar
  Reply
  Tina - omme i London
  10. september 2011 at 22:24

  Aaah Liselotte, den opskrift er bare saa god! TAK for du deler.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   11. september 2011 at 10:45

   Den er fantastisk, fordi den kræver så lidt og belønner så rigeligt :-)

 • Reply
  Liselottes kærlighedsbrød « Kammerknas
  7. august 2011 at 21:58

  […] Liselotte tager billeder og koger ord sammen til sætninger på en måde, som kun få bloggere kan præstere, og så er hun ud over at være et varmt og farverigt menneske også gavmild med lækre opskrifter i ny og næ. Hendes virtuelle skriveværksted er helt klart et besøg værd, og jeg vil opfordre til at stikke snuden forbi. Her vil jeg nu med mine egne ord præsentere jer for hendes fantastiske opskrift på kærlighedsbrød: […]

 • Avatar
  Reply
  Charlotte
  1. januar 2011 at 17:46

  Har læst med på sidelinjen gennem nogen tid, og bliver igen og igen inspireret til lidt af hvert, når jeg besøger din side. Senest dit kærlighedsbrød…jeg er viiild med det. Dejlig krumme, dejlig skorpe og dejlig, dejlig opskrift, som taler helt for sig selv lige ind i maven inden brødet overhovedet har fundet vej dertil. Har tilladt mig at lave en henvisning fra min side til din med opskriften på, hvordan man laver det. Godt nytår :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. januar 2011 at 10:07

   Hvor herligt at læse, Charlotte. Der er nemlig noget ved at bage, når resultatet bliver så godt, som det er tilfældet med dette brød. Ingen arbejde omtrent og alligevel en kærlighedsmundfuld, når det er færdigt – det kan vi lide :-)

 • Avatar
  Reply
  Susanne
  1. januar 2011 at 09:57

  Vidunderligt brød, Liselotte. Det passede fantastisk til vores nytårsmenu i går, og om lidt passer resten til årets første morgenkaffe :o)

  Så tak fordi du så gerne deler :o)

  OBS! Min stegeso er i øvrigt sådan en ucharmerende Pyrex en af slagsen. Men den er af glas og tåler sagtens opvarmning uden yderligere forberedelse :o)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. januar 2011 at 10:06

   Jeg er helt sikker på, at brødet er akkurat lige så godt om det bages i en ucharmerende pyrex-stegeso, et fransk lerfad med låg eller en solidt gryde, Susanne ;-)

   Jeg er glad for, at du også havde succes med brødet .-)

 • Avatar
  Reply
  Pernille
  29. december 2010 at 22:37

  Hej Liselotte. Jeg følger din fantastiske blog daglig, og faldt i dag over dette – ikke mindre end sublime – brød, som allerede ligger i familiens maver. Dog skal jeg lige spørge om du kan hjælpe mig med et lille fif….. Hvordan kommer jeg uden om “mel-lommer” i brødet. Er det mon foldeteknikken min der halter ?

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   29. december 2010 at 23:42

   Hmmm… jeg har endnu ikke haft mel-lommer, så… måske skal du røre dejen lidt bedre sammen i første omgang – og anvende lidt mindre mel, når du skal vende dejen sammen til sidst. Det er bare en tanke… :-)

 • Reply
  Madklub i maj… « Inde bag ligusteren
  9. maj 2010 at 17:51

  […] Kartoffelfad med mandeldressing og godt brød […]

 • Reply
  Onsdagshygge « Inde bag ligusteren
  5. maj 2010 at 15:33

  […] står bøffer med salat, bagekartofler og madagascarsauce, på menuen. Hertil et lækkert brød, som jeg satte over i morges. Det er et fantastisk brød, som jeg afprøvede sidste weekend. Mums […]

 • Avatar
  Reply
  Regitze
  4. maj 2010 at 18:51

  Lisbeth – jeg tænkte først på det med vandet, da jeg tog den opvarmede römertopf ud af ovnen – der var ikke sket noget med den.
  men næste gang mætter jeg den med vand for en sikkerheds skyld. det kan brødet ikke blive dårligere af, tænker jeg.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  4. maj 2010 at 09:03

  Lisbeth, der har desværre ikke været “kloge hoveder” forbi endnu og jeg er ikke klog på det :-)

  Mette, jeg kigger forbi :-)

  Regitze, det er et supergodt brød, som holder sig ualmindeligt godt :-)

 • Avatar
  Reply
  Regitze
  4. maj 2010 at 08:47

  hvis jeg vidste, hvordan man lavede et track-back, ville jeg lave to. et til vampyren og et til facebookgruppen hvad skal vi spise?
  det er et voldsomt lækkert brød, Liselotte. her på andendagen er det stadigvæk elastisk og lige til at spise. jeg opbevarer det i stegesoen i mangel af brødkrukke.

 • Avatar
  Reply
  Mette/LilleLyn
  3. maj 2010 at 19:19

  Tak for det – tog mig også den frihed at låne dit billede. Håber jeg kan tilgives. Vær velkommen til at kigge forbi.

 • Avatar
  Reply
  Lisbeth Andersen
  3. maj 2010 at 18:52

  Uummm det ser lækkert ud. Har mægtig lyst til at prøve opskriften.
  Jeg har en Römertopf, men jeg har fået at vide, at den skal ligge i vand en halv time, inden den puttes i ovnen for ikke at slå revner.
  Til jer, der har benyttet en Römertopf…har I haft den i vand først?
  Kh
  Lisbeth, Odense

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  3. maj 2010 at 18:32

  Mette, du er meget velkommen til at lægge et link hertil. Det vil jeg bare blive rigtigt glad for. Tak :-)

 • Avatar
  Reply
  Mette/LilleLyn
  3. maj 2010 at 16:48

  Lækkert lækkert brød – håber det er i orden, at jeg lægger et link til din blog på min blog. Vil så gerne dele denne opskrift med andre og du skal jo have æren.

  Kh. Mette

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  3. maj 2010 at 16:28

  Anette, det bliver usædvanlig godt, det brød – og allerbedst uden andet end en minimal indsats fra vores side :-)

 • Avatar
  Reply
  Anette
  2. maj 2010 at 22:56

  hej Liselotte – fantastisk ide, man skulle jo tro at temperaturen holdes bedre i et mindre rum end ovnrummet. Bager også meget, forsøger med creuset’en! Tak, mvh anette

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  2. maj 2010 at 22:18

  Hvor er det fantastisk, at vi er flere, som kan lave gode brød :-)

  Jeg bagte endnu et i dag og det blev akkurat lige så godt, så opskriften er helt, som den skal være :-)

 • Avatar
  Reply
  Margit
  2. maj 2010 at 22:17

  Det blev et meget lækkert kærlighedsbrød – jeg supplerede med at smide et par håndfulde havregryn i dejen. 1000 tak for den gode og nemme opskrift.

 • Avatar
  Reply
  Julie
  2. maj 2010 at 10:16

  Uhmm, det lyder lækkert, og jeg er heldigvis også i besiddelse af en lerpotte med låg – dog en spansk én af slagsen ;-)

  Jeg har lært, at man IKKE må blande hverken sukker eller salt sammen med gær før melet, da der er stor risiko for, at gærcellerne sprænges, hvilket så vil gå ud over hævningen. Løsningen er at blande ca. 1 deciliter mel i, og så lige lade dejen stå i et par minutter.

  God søndag :-)

 • Avatar
  Reply
  Kisten N
  2. maj 2010 at 09:53

  Tak for en masse skønne bagetips!

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  2. maj 2010 at 08:39

  Hvor er det fedt at læse, at der er andre, som også har haft succes med brødet :-)

  Jeg overvejer at lægge dej til endnu et i dag, for det andet er forsvundet ned i glade maver :-)

 • Avatar
  Reply
  Jenny
  1. maj 2010 at 20:58

  Det blev et fabelagtigt brød.. Omend jeg synes ikke min dej blev så lind som du beskriver, men det gjorde ikke brødet ringere i sidste ende.. Skal så afgjort bages igen, det er jo det nemmeste kærlighedsbrød i verden – og det bragte kærlighed til bordet, kæresten var helt tosset :-)

 • Avatar
  Reply
  abelone
  1. maj 2010 at 19:14

  Skønt brød, men vil næste gang lade det hæve i en skål der er smurt med lidt olie, så det nemmere kommer ud af den. Men absolut et brød der skal bages igen, også i sommerhuset til sommerens grill mad. Det kan vist ikke blive nemmere og skønnere!

 • Reply
  Kjøkken-ettermiddag « LisbethBula. Again
  1. maj 2010 at 19:12

  […] Så var det middagen vi spiste istad. Men først satte jeg en brøddeig etter oppskrift hos Slagt en Hellig Ko. Den vil vel være ferdig til i nitida. (Spørs om ikke jeg  også er “helt ferdig” […]

 • Avatar
  Reply
  Claus
  1. maj 2010 at 18:32

  Brugte et alm glaseret dejfad, med stanniol over som låg…. Husk at vende den matte side af staniolen op!

  Lavede dej i morges før Liselotte stod op ;) så der er nok lidt mere honning i en specificeret ovenfor – men det smager som fuglende synger – og kommer som tilbehør til aftenens chilisuppe.

 • Avatar
  Reply
  Kirstenk
  1. maj 2010 at 17:44

  Jeg bruger min rømertopf også til brødbagning, og det er super…

 • Avatar
  Reply
  Regitze
  1. maj 2010 at 16:41

  jeg tror, at en erstatning for Liselottes franske lerpotte kan være en römertopf aka en cocotte aka en stegeso. den er ikke svær at støve op.
  (hvis man må reklamere: http://www.eriksminde-gaardbut.....category=7)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  1. maj 2010 at 15:04

  Tusinde tak for de pæne ord, Lisbet – og den dersens franske lerpotte, den er købt ved et potterie ved vejsiden i Provence for mange år siden, så der kan jeg altså ikke bidrage med meget ;-)

 • Avatar
  Reply
  Lisbet
  1. maj 2010 at 14:46

  Hej Liselotte – hvor kan man købe fransk, glaseret lerpotte med låg?? Jeg har søgt på google, men kan ikke finde noget. Sådan en må jeg da eje – så jeg kan bage et kærlighedsbrød.
  Og tusind tak for alle din indlæg – jeg følger “DIG” hver dag – du er simpelthen utrolig inspirerende.
  Mange hilsener
  Lisbet

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  1. maj 2010 at 14:36

  Hold nu op, som det brød er godt. Også på anden-dagen og direkte af posen. Blødt og velsmagende og slet ikke kedeligt. Jeg er spændt på, om I får lige så gode resultater. Det er intet mindre end et fantastisk brød :-)

  – og jo, Kenneth laver mad og jeg elsker at bage og sylte, så vi er godt dækket ind :-)

 • Avatar
  Reply
  Bolette
  1. maj 2010 at 14:25

  tænderne løber ihvft i vand .. har dog ikke bagt i lang tid , da min ovn pt er lidt storm p agtig .. men men jeg vil sende kærilge tanker til kærighedsbrødet når jeg tænder ovnen , iaften til en gang kotteletter i fad ala 70 retro dog i en lidt lettere udgave med multi meget grønt til .. den omgang kan ovnen lige klare , har jeg forstået det rigtig liselotte , at du bager og kenneth mest laver mad ( skøn mad ) lyder det til .. tænker tit på at hvis jeg boede hjemme hos jer ville jeg ca veje 300 kg .. med alle de gode sager .. så det er fint at jeg har lidt stram madplan her ..
  lyse grønne forårs tanker Bolette

 • Avatar
  Reply
  Sole
  1. maj 2010 at 14:15

  Nu skal der altså snart investeres i et eller andet bage/stegeaggregat med låg!!!

 • Avatar
  Reply
  Lene
  1. maj 2010 at 14:12

  Du er en sand madkunstner, og så kan du noget med ord, som ikke mange kan gøre dig efter. Jeg kan nærmest smage og dufte dit brød :-)

 • Avatar
  Reply
  Anna
  1. maj 2010 at 13:39

  Uhm det lyder skønt! Must try!

 • Avatar
  Reply
  Jenny
  1. maj 2010 at 13:15

  … der står netop nu 1 styks dej og hæver efter ovenstående opskrift :-) Så må vi se om jeg kan få det ligeså godt..

 • Avatar
  Reply
  Julie
  1. maj 2010 at 12:21

  Mmmmm det ser godt ud! Må straks skaffe mig et låg!

 • Avatar
  Reply
  Karen Sillemann
  1. maj 2010 at 12:20

  Hej, jeg kommenterer også sjældent, men vil da også sige, at din brødbagning har inspireret mig til mit brød, som sættes over om en times tid og hæver til i aften. En cocotte ( er det ikke det, det hedder) har jeg ikke prøvet, jeg ejer heller ikke en, men jeg hader at ælte og bilder mig ind at lang hævetid gør æltning overflødig! Dog er jeg ikke så vild med et meget blødt brød. Men meget interessant brødindlæg!!
  Karen.

 • Avatar
  Reply
  AnneT
  1. maj 2010 at 12:11

  Så står dejen og hviler :-) Tak for opskriften – det bli’r så godt i aften, når det er færdigt!!

 • Avatar
  Reply
  Ann-Christine
  1. maj 2010 at 11:50

  Jeg elsker at bage og gør det flere gange ugentligt.
  Den betode du beskriver her har jeg aldrig forsøgt mig på, men nu får jeg da helt lyst til at eksperimentere. Og kærlighedsbrød, det er da et skønt navn :)

 • Avatar
  Reply
  Marianne
  1. maj 2010 at 11:39

  Hej
  Jeg plejer også at ælte mit brød søn og sammen, så dit brød skal prøves. Det står allerede og venter på i aften. Jeg glæder mig.
  Kh Marianne

 • Avatar
  Reply
  madam m
  1. maj 2010 at 11:23

  et brød der næsten passer sig selv, en opskrift der på en prik passer til husets datter med laktoseintolerans, og et brød der IKKE skal æltes i timevis. YES. Det vil jeg prøve.
  Tak Liselotte

 • Avatar
  Reply
  abelone
  1. maj 2010 at 11:21

  Mange tak!

  Går straks ned og sætter gang i dette skønne brød.

 • Avatar
  Reply
  Annette
  1. maj 2010 at 11:05

  Dét må jeg prøve ;-) Jeg foretrækker også brød, der ikke skal æltes for meget; ja faktisk – kan hældes direkte i form eller på bageplade. Har en stadardopskrift, jeg i tidens løb har udviklet/udvikler efter humør.
  Jeg nyder forøvrigt at læse din blog, som jeg fik kendskab til via Claus Dalbys fantastiske hjemmeside.

 • Avatar
  Reply
  Katja
  1. maj 2010 at 11:02

  Tak fordi du delte opskriften! :D Jeg skal helt bestemt selv prøve kræfter med den på et tidspunkt – jeg glæder mig allerede. :P

 • Avatar
  Reply
  Regitze
  1. maj 2010 at 10:58

  interessant – og tusind tak for spændende opskrift!
  jeg plejer at ælte, ælte, ælte og så lige ælte i ialt 15-20 minutter for at få min dej elastisk (Camilla Plum siger, at jeg ‘omformer dejens protein – bl.a. gluten – fra relativt korte strukturer til meget lange, seje hinder som giver spændstighed, og som har en fremragende evne til at holde på luften i dejen).
  men jeg har da gået og skævet til stegesoen hele morgenen..

 • Avatar
  Reply
  Morten L.
  1. maj 2010 at 10:53

  Hej!

  Det er første gang jeg kommentere på dine skriblerier Liselotte, som jeg ofte kigger forbi, for at få et behageligt afbræk i hverdagen – tak for dem.

  Nu du giver en god opskrift på brød, kommer jeg til at tænke på Kvalimad´s brød opskrift på “Verdens bedste brød”, som jeg selv med meget stor succes har brugt flere gange.

  http://www.kvalimad.dk/opskrif.....dste-broed

  Den minder meget om din, men nogle få faktorer er anderledes blandt andet temperaturen og hæve tiden, som begge gør en hel del ved brødet.

  Venligst,
  Morten

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)