10

Frendrup Nihøje

For enden af Alfarvej ligger Frendrup Nihøje. På toppen af verden. Der, hvor næsten ingen kommer.

Her lå engang en af Himmerlands første bosættelser. Vi snakker jernalder. Før vores tidsregning, var her bosættelser og siden er der fundet gamle hulveje i det uopdyrkede område og der er rester fra svundne og forlængst omtrent glemte tider allevegne, hvor de er usynlige for det utrænede øje, men udsigten fejler ingenting…

Ude i horisonten kan man ane Limfjorden og kigger man lidt den anden vej, kan man se, hvorfor området hedder Nihøje. Der er gravhøje i tæt formation. Ikke ni, men mange og for øvrig er der vist slet ikke ni, men spor efter mange, mange flere her i området.

En populær kirkegård har det været, men udsigten fejler jo heller ingenting…

Lige her ligger indgangen til det fredede område. Hvis man orker, kan man trave i den smukke natur, mens man kan prøve at forestille sig, hvordan landskabet så ud i stenalderen. Uden tvivl helt anderledes end i dag.

Lige ved lågen ind til det fredede område ligger en skåltegnsten fra bronzealderen. Stenen har en samling skåltegn på den synlige flade. Tegnene er 2 – 4 cm i diameter og i dybden vel en 2 – 6 mm. De er svære at få øje på, men man kan føle dem tydeligt med fingerspidserne. Jeg véd det, kan du se…

Skåltegn er en slags helleristning fra bronzealderen, der er tiden mellem ca. 1800 og 500 f.v.t.

Det er forunderligt og underligt at sætte fingrene til den slags og forestille sig, at de er lavet for måske næsten firetusinde år siden. Af hvem mon? Og hvorfor?

Udsigten modsat fjorden er også smuk og langstrakt. Det er ikke underligt, at man har bosat sig på toppen af verden. Man kunne have øje på sine fjender og vildt var sikkert nemt at se.

Frendrup Nihøje er en del af den geologiske cykelrute gennem Himmerland (pdf). Gid jeg en skønne dag har stamina til den slags. Det kunne vel blive en slags personligt mål. Måske.

Du vil sikkert også kunne lide