32

Det tabte land

Ella, Oline og jeg havde valgt at henlægge lørdagens kulturelle føde til Randers, så vi tog af sted hjemmefra i højt humør og forventningsfulde var vi, for vi havde valgt, at vi skulle nå at se udstillingen Det tabte land med billeder af Poul Anker Bech, en hjemmefødning med solide rødder plantet i den Vendsysselske muld.

Både Ella og jeg er begejstrede for hans billeder og her var en chance for at se alle hans største værker samlet på ét sted. Største værker som i fysisk største værker. Billederne er gerne 2 x 3,5 meter. Elleve værker i alt. Nogle af dem både to- og tredelte værker og nogle af dem aldrig vist samlet før.

Nedenfor er et af mine yndlingsbilleder; Sommernat. Billedet er ét af de tre, som tilsammen danner udstillingens hovedværk, Det tabte land.

Jeg holder af det, fordi det så præcist skildrer de lyse, endeløse sommernætter, som er kulminationen på den længsel, han beskriver ovenfor. De varme, lyse nætter, hvor man kan opleve den lykkefølelse, som kun kommer forbi i glimt. Vågne sommernætter med lys og kærlighed. Sommeren er kun lige begyndt og alligevel ved man godt, at den er slut, inden man når at blinke. Livseliksir. Nydelse. Lykke. Øjeblikke af fuldkommenhed. Dét minder dette billede mig om findes, hvis man er opmærksom.

Jeg er også fuld af hans beundring over hans sublime teknik. Hans billeder er naturtro. På afstand er de imponerende præcise skildringer af noget, der i mistænkelig grad ligner virkeligheden. Han er lodden og kraftfuld, når han maler. Resultatet er imponerende.

Oline skulle se hans billeder for første gang. Hun kunne lide dem. Det er altid spændende at introducere andre for kunst, for ingen kan vide, om det dur og rykker ved noget som helst.

Efterårsmail fra en kabeltromle var også et af de billeder, som krævede fordybelse.

Poul Anker Bech døde den 7. oktober 2009. Han havde mistet sin kone nogle år forinden og en progredierende øjensygdom gjorde livet alt for svært. Han valgte selv, at livet skulle ende. Det er vel meget passende, at han selv traf beslutningen, nu hvor  han alligevel havde brugt en stor del af sit liv på at iscenesætte virkeligheden.

Jeg kan på det varmeste anbefale, at du skynder dig forbi Randers Kunstmuseum og ser Det tabte land. Udstillingen har sidste dag den 20. februar, så det er nu, hvis…

You Might Also Like

32 Comments

 • Avatar
  Reply
  Koh-I-Noor
  23. februar 2011 at 15:55

  Jeg elsker Poul Anker Bechs kunstværker, og er så heldig selv at eje en. Det ærgrer mig, at jeg ikke nåede at møde ham og måske endda arbejde sammen med ham som kunstner. Det ville have været SÅ fantastisk inspirerende. Der kommer næppe hans lige igen.

 • Avatar
  Reply
  Suzanne*~
  15. februar 2011 at 18:52

  Hej LiseLotte,
  Tusind tak for en fin skildring om Poul Anker Bech – meget, meget smukt og nærværende. Og citatet om længsel har ramt mig: ja, præcis sådan føles det…er det!
  Og lækre fotos fra din hånd – som vanligt :-)

 • Avatar
  Reply
  Sylvia
  13. februar 2011 at 23:00

  Hans bilder minner om bildene til en kunstner her i nærheten, som maler motiver på samme måten. De er også med mening, og handler om det rundt oss. (jeg husker desverre ikke navnet nå……)
  Jeg brukte også en dag i weekenden til kunstutstilling, sammen med gode venninner. det var en venn av meg som hadde utstillingen. Hun er meget dyktig!
  Ellers har vi feiret datteren som endelig har blitt tenåring!

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   14. februar 2011 at 18:02

   Det er dejligt med kunst/billeder, som vækker tankestrømmen i os, Sylvia :-)

   Hvor er det stort at have en teenagedatter nu :-)

 • Avatar
  Reply
  Sole
  13. februar 2011 at 20:45

  Åhhh, vidste ikke det med hans død, altså vidste godt at han døde for et par år siden, men kendte ikke baggrunden. Nogen beskriver ham som finurlig, og det var han, han kunne godt være lidt småbarsk som lærer, men havde det der helt specielle lune glimt i øjet og ordet, som gjorde ham til noget helt specielt for de fleste af os. Hans billeder har jeg heldigvis set flere gange gennem de sidste 20 år, men gad altså godt lige se dem i Randers også. Nu er I da sansefyldte til randen, kan jeg forestille mig :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   14. februar 2011 at 18:01

   Vi er fyldt op, Sole – det var en dejlig dag :-)

 • Avatar
  Reply
  Annette
  13. februar 2011 at 19:00

  Jeg tilslutter mig også din begejstring. Det er fantastiske billeder.

  Vi er meget glade for vores dejlige kulturhus her i Randers – det er kun når der er sådanne specielle særudstillinger at man skal betale entre – ellers er det helt gratis at komme der og om søndagen er der gratis kaffe og småkager:-))))

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   14. februar 2011 at 18:01

   Ja, det er et dejligt sted I har, Annette – jeg kunne godt se, at der normalt er gratis adgang. I er heldige :-)

 • Avatar
  Reply
  Lilli
  13. februar 2011 at 17:44

  Hovsa!
  Jeg var lidt for hurtig med at skrive en kommentar – jeg havde ikke læst din lørdagsbeskrivelse af Det kosmiske rum. Sorry!

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   13. februar 2011 at 17:53

   Det gør da ingenting, Lilli – og begejstringen for det deler vi bestemt :-)

 • Avatar
  Reply
  Lilli
  13. februar 2011 at 17:40

  Hej Liselotte

  Jeg tilslutter mig fuldt ud din begejstring for Poul Anker Bech. Jeg var også på Randers kunstmuseum i går og nød igen malerens skarpe og finurlige beskrivelser af det tabte land.
  Jeg håber også, du så:
  Blandt RANDERS KUNSTMUSEUMS store attraktioner er Trondur Paturssons installation “Kosmisk Rum.” Her går den besøgende ind i rummet og føler suset ved fornemmelsen af de uendelige dybder.
  Hvis du ikke oplevede dette kosmiske rum, må du snart af sted igen (det er placeret i højre side i billetlokalet).

 • Avatar
  Reply
  Anne de Vos
  13. februar 2011 at 16:28

  Smuttede lige omkring, tak for tippet.
  Poul Anker Bech har en fantastisk måde at gengive livet på både i ord og billeder.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   13. februar 2011 at 16:48

   Han var et enestående og finurligt menneske :-)

 • Avatar
  Reply
  Signe
  13. februar 2011 at 14:41

  Ham Poul Anker har jeg været på tværs af før i en eller anden sammenhæng. Er vild med hans billeder, fordi de er så syrede og samtidig så ned-i-detaljen naturtro. De minder mig om drømme, fordi konstellationerne ofte er lige så skøre og skæve. Det længe siden, jeg har set hans billeder, så tak for gensynet :)

 • Avatar
  Reply
  Ege
  13. februar 2011 at 13:50

  Han høre osse til min farvorit maler.
  Så hans udstilling i Hjørring for fler år siden og var betaget af hans dybde/horizont i billederne samt at kunne gå tæt på og det er bare gnidder og med afstand blir det superdygtig lavet.
  Hans billeder vil jeg MEGET gerne se igen , så tak for gensynet og tipset

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   13. februar 2011 at 16:27

   Ege, du må skynde dig at få vendt bilen mod Randers. Virkelig! Det er turen værd! :-)

 • Avatar
  Reply
  Dorte
  13. februar 2011 at 12:58

  Meget flotte billeder. – Udstillingen har været et rent tilløbstykke for Randers kunstmuseum, – nu må jeg vist hellere få kridtet skoene og se udstillingen inden det er for sent – jeg bor jo lige om hjørnet ( næsten )…….

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   13. februar 2011 at 16:27

   Ja, der har virkelig været en overvældende stor interesse for udstillingen, Dorte – jeg kan anbefale dig, at du smutter en tur forbi, inden det er for sent :-)

 • Avatar
  Reply
  Anne Dyrholm Stange
  13. februar 2011 at 11:01

  Fantastiske billeder!
  Jeg har ikke svært ved at rejse ind i dem…

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   13. februar 2011 at 16:25

   Du ville elske dem, Anne :-)

 • Avatar
  Reply
  berit
  13. februar 2011 at 10:35

  vakker beskrivelse og vakre billeder.. jeg skulle gerne sett udstillingen…

 • Avatar
  Reply
  Jane D.
  13. februar 2011 at 10:07

  Fantastiske billeder. Med vinteferie og 10 min transport fra Randers Kunstmuseum, må jeg da vist ind og opleve dem selv…

  God søndag til dig!

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   13. februar 2011 at 10:16

   Rigtig god tur, Jane :-)

   – og god søndag :-)

 • Avatar
  Reply
  Bente
  13. februar 2011 at 09:53

  Så fantastisk opplevelse dette må ha vært. Dette var en kunstner som var ny for meg. Tusen takk for at du deler din opplevelse og bilder av kunsten. Det er synd jeg bor så langt unna hvis ikke hadde dette vært et sted jeg gjerne besøkte.
  Ha en flott søndag

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   13. februar 2011 at 10:00

   Og en dejlig søndag til dig, Bente – og ja, udstillingen er bestemt et besøg værd, men nok en anelse for langt væk for dig ;-)

 • Avatar
  Reply
  Helle
  13. februar 2011 at 09:34

  wow nogle flotte billeder de ser helt “levende ud” :) tak for en godt billede kik :)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   13. februar 2011 at 09:40

   De er fantastiske og får du nogensinde muligheden, skal du opleve dem tæt på, Helle :-)

 • Avatar
  Reply
  Sidse
  13. februar 2011 at 09:32

  Nu giver dit “Kosmiske rum” pludselig mening. Jeg manglede “The missing link” i at kunne forstå det der med Ella og fordybelse i hovedtelefonerne.
  Poul Anker Bech var så dygtig, og brugte sit øje for detaljen. Ærgligt at han ikke lever længere, men ….

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   13. februar 2011 at 09:39

   Ja ærlig talt, så var jeg da et fjols, for gårsdagens indlæg gav jo kun mening, hvis man vidste, at vi var taget til PAB-udstilling i Randers ,-)

   Sikke en oplevelse vi fik, Sidse :-)

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)