14

Villestrup Å og Ouegårds Mølle

Engang havde vi et par dejlige mennesker boende til leje, som endte med at flytte ned til drømmen om at bo et helt specielt sted. De fik mulighed for at bo i et af de ganske få huse, som ligger i tilknytning til Ouegårds Mølle. Måske bor de der stadig. Vi var i området i går, men afholdt os fra at genere de mennesker, som bor i den lille, idylliske klynge huse dernede.

De bor med direkte adgang til Mariager Fjord og med Villestrup Å som lydtapet. Det er ganske enkelt et fantastisk sted, som emmer af historie. Selv på en gråvejrsdag med regndråber faldende fra oven.

Ouegårds Mølle hører til Ouegård, en af de utallige herregårde i Himmerland. Ouegård har været en del af stedet her siden Middelalderen, hvor den i en periode hørte til Mariager Kloster og Viborg Bispestol. Ved reformationen blev den krongods og siden har den haft skiftende ejere. I 1824 overtog E. C. A. Neergaard-Petersen gården og hans efterkommere er stadig ejere af stedet. Det drives udelukkende som landbrug i dag.

Til herregården hørte engang en vandmølle, som selvfølgelig har været oplagt at placere lige her ved Villestrup Å’s udløb i Mariager Fjord.

Villestrup Å og den tilhørende ådal er udpeget som EU-habitatområde og der er mange tiltag i forhold til at reetablere en ådal uden ar i form af de mange dambrug, som i mange år har været afgørende for naturen i området.

En del af genetableringsplanen er blandt andet at genetablere åens snoede vej gennem landskabet. Man forsøger sig med at genskabe den naturlige forekomst af vådenge. Man kan f.eks. genskabe våde enge ved at genslynge åen, så oversvømmelser i vinterhalvåret sætter engene under vand. Formålet er at reducere nitritudledningen i vandløb og fjord. I den våde jord omdannes nitrat til harmløst atmosfærisk kvælstof.

Der var mudret, men ikke for alvor vådt på engdraget ned til åen i går. Vi undlod at teste bæreevnen, men lod os bare betage af det hemmelige sted, som næsten ingen ser.

You Might Also Like

14 Comments

 • Avatar
  Reply
  Svend E.
  7. september 2017 at 14:27

  Jeg var der i går for at gense stedet. Min fader og en dambrugsejer, der hed Abildgaard planlagde i 60-70’erne at lave et dambrug der. Så jeg ville se, om det stadig var der. Men der var nu lukket for offentlig adgang. Så jeg så det kun på afstand. Jeg kan huske, at de var betænkelige for, om dambruget kunne blive oversvømmet ved højvande, så alle fiskene forsvandt. Historien om møllen og godset er spændende.

 • Avatar
  Reply
  grethe oldenburg maxey
  12. maj 2014 at 05:48

  oh et vidunderligt sted hvor min mors onkel og moster ejede, var der paa ferie mange aar i traek og boede i stuehusets,ene ende min kusine alice og jeg sejlede i robaad paa aen,moster hilma og mand boede i huset ved mollen og moster musse . og nede ved mariager boede faetter med
  5 born dagny og jorgen worsoe.jeg var der fra 51 til 56 , min mor var ung pige der i 1915 til18, saa vi kender og elsker det smukkeste sted i dk

 • Avatar
  Reply
  Ole Mou Andersen
  6. januar 2013 at 20:36

  Min kone og jeg boede på Ouegårds Mølle i den helt gamle mølle bygning i 1975, det var helt utroligt dejligt, da var det gamle stemmeværk der og vi kunne til stadighed høre vandet risle. Vi boede i den vinkel med trappen, dengang var den bygning delt i to lejligheder, i den anden havde Lassen sommerbolig.Vi boede der kun i ca. et år.
  Mvh. Ole

 • Avatar
  Reply
  Gitte Winther
  28. marts 2012 at 13:04

  Nej hvor sjovt! det er jo mit hjem…

  Dejligt at læse dit indlæg om vores hjem her på Møllen. Og jeg kan kun bekræfte, at det er et dejligt sted ( især i denne forårstid,) Tak for din fine beskrivelse af Ouegårds mølle.

  Hilsen Gitte

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   28. marts 2012 at 17:46

   Det er et rigtig dejligt sted, Gitte. Vi har været der på en sommerdag, hvor der var dårende dejligt og idyl uden mage :-)

 • Avatar
  Reply
  phenixmum
  15. marts 2011 at 23:34

  Det der var spennede å lese, Liselotte – og det er et sted jeg gjerne skulle lagt turen rundt en gang.

  Takk for et godt tips – og såville jeg are si – at neste gang, legg vekk den der med å sjenere beboerene – de beste øyeblikk i livet er de vi slett ikke vet om.
  Jeg tror de hadde syntes det var herlig med deres besøk – jeg gad om ikke annet !

  Klem og tak for gode tips!

 • Avatar
  Reply
  Tante T
  14. marts 2011 at 12:18

  Betages af billeder og beretning, og glædes når drømme leves ud i livet. Må være et skønt sted at bo…

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   14. marts 2011 at 12:38

   Det virkede sådan. Et helt perfekt sted for en lille familie, hvis man har øje for, at der er vand i alle retninger, for naturen er rig på oplevelser lige der, Tante T :-)

 • Avatar
  Reply
  Helle K.
  14. marts 2011 at 11:49

  Da jeg mødte min mand, boede hans bror og svigerinde på Ouegårds Mølle – så der har jeg været mange gange – et dejligt sted :)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   14. marts 2011 at 11:58

   Nej hvor morsomt, Helle. Ja, der er virkelig dejligt dernede. Jeg har ellers kun været der om sommeren, hvor idyllen er total, men der var nu også dejligt i går :-)

 • Avatar
  Reply
  Pernille
  14. marts 2011 at 11:15

  Åh, jeg elsker dine egnsberetninger og billeder af steder i Danmark, jeg ikke engang har overvejet findes eller skulle ses.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   14. marts 2011 at 11:43

   Tak Pernille – det er dejligt at vide, at der er andre end lige mig, som holder af at læse om de forskellige egne af Danmark – og de små hjørner, som vi måske ellers ikke skænker så meget opmærksomhed :-)

 • Avatar
  Reply
  Fisker & Fernández
  14. marts 2011 at 10:39

  Aahh, det bringer barndomsminder om fisketure ved Villestrup aa frem :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   14. marts 2011 at 10:50

   Det har garanteret været hyggeligt, Pernille :-)

   Jeg tænker, sol, skygge, stilhed og madpakke. Jeg elsker også at være med på fisketur. Som det dog er godt for sjælen :-)

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)