31

Knap(t) nok nok eller…

Som lovet kommer her lige en stak billeder af de sidste udvidelser på knappefronten. Knapperne er købt på ebay og sendt fra Kina til Danmark på en god uges tid. De kom sammen med andre småting såsom en stak hæklenåle, en masse maskemarkører, bambusstrømpepinde i alle tænkelige størrelser, målebånd og lidt andet sjov.

Nogle knapper er dejlige og akkurat, som jeg synes, at de skal være. Andre skulle jeg lige se an, men lagt på strik forandrede de sig og blev vidunderlige accenter til små børnetrøjer, voksne cardigans med trang til spræl og det der er værre. De er indkøbt i størrelser der varierer fra 8 op til 30 mm. Jeg ville så gerne have købt blandede poser med lidt af hvert, men det er ikke lykkes mig endnu, så jeg køber posevis af de samme, men til gengæld til ingen penge.

Nogle spørger om det er sikkert at handle med Kina og hvordan med eBay? Andre vil gerne vide, om det ikke er frygteligt dyrt med told og nogle helt tredje vil bare gerne vide, hvor lang tid man skal vente på pakker fra Kina.

Der er vel flere svar på det hele, men jeg handler både med Kina og på eBay og gør det hele uden at blinke. Jeg har oprettet en PayPal-konto til samme formål, for i den ligger en indbygget beskyttelse, som kan være rar at have, hvis der er svindel involveret, ligesom eBay er stærke på kundeservice-siden. Faktisk er de langt mere kunde- end sælgervenlige, så de går rigtig langt, for at hjælpe dig, hvis du kommer i klemme. PayPal anvender jeg udelukkende til handler, hvor jeg ikke er på hjemmebane. Ved jeg, at veninder handler uden problemer et sted, har jeg ingen skrupler ved at bruge mit kreditkort. Kun når det er første gang hos en ny sælger, anvender jeg PayPal og det udelukkende for ikke at udlevere kreditkortsoplysninger.

Sikkerheden med PayPal er, at det er mig der vælger at sende et beløb til sælgeren. Sælger kan altså aldrig nogensinde trække penge fra min PayPal-konto. Det er mig og udelukkende mig, der vælger at sende pengene af sted. Sådan fungerer PayPal og jeg ved, at der er mange, som ikke er klar over, at det er sådan, fordi Kenneth ind imellem har nogle eksempler på kunder, som mener, at han har hævet penge på deres PayPal-konto. Det sker aldrig. Det kan ikke ske. Det er altid kontoindehaveren, som selv sender pengene. De bliver ikke hævet. Altså er jeg sikker på, at det er mig, der bestemmer, hvor mange penge sælgeren skal have og det er egentlig trygt og godt at vide.

Tolden på en pakke fra Kina kan være astronomisk og den kan være forvindende lille. Den kan også bare være rimelig og den kan – og det sker ind imellem – være ingenting, fordi pakken er røget lige igennem tolden, uden de har syntes, at den var værd at opkræve told for. Jeg har stadig ikke fundet ud af systemet, men du skal naturligvis altid beregne told på de køb, du gør ude i den del af verden, som ikke er med i EU. Nogle gange er det en knaldgod forretning du gør dig, når pakken stryger lige igennem tolden eller kun pålægges en mindre afgift. Andre gange bliver din gode forretning mindre god, men med de små priser i Kina, er du stort set altid sikker på at spare en del kroner uanset.

Man skal ikke være blind for, at der findes svindlere i denne verden. Nogle af dem sidder kun og venter på, at vi kommer forbi. Sådan er det bare. Man skal være risikovillig, når man handler i cyberspace. Livet er alt for kort til ærgrelser, synes jeg, så mit motto i den forbindelse er “skid, eller stå af potten” på bramfrit fra havnen og jeg mener det. Ingen klynk, for enten er du villig til at satse og formentlig vinde stort, eller også må du droppe at handle på denne måde. Der er intet her i livet, som er sikkert, med undtagelse af, at vi alle er født og en dag ude i fremtiden skal dø. Det der ligger mellem de to yderpunkter er en lang række valg, som enten kan bringe os sikkert og helskindet fra A til B eller en bunke chancer, vi turde gribe, og som efterlader os med både ar og skatte. Jeg hører til den sidste type vejfarer, som slæber rundt på både ar og skattekister så tunge, som huse.

Når alt det er sagt, er jeg ikke blevet snydt én eneste gang og jeg er ikke novice, når det kommer til internet-handel, men jeg køber heller aldrig større, end jeg kan sove om natten for risikoen for at miste. Man skal kunne sove om natten. Også i overført betydning. Giver det dig sure opstød af bare ærgrelse, når du bliver snydt, så lad være med at handle på denne måde, men ellers vil jeg bare sige, at du skal kaste dig ud i det. Det er sjovt og tidskonsumerende at finde vej ind i Kinas Knappeland :-)

Du vil sikkert også kunne lide