35

Amanda

Det er ikke fordi jeg har kedet mig, at denne trøje har været lidt længe undervejs. Det er vist mere fordi tiden ikke har været til at strikke, for det har været et underholdende stykke strik, denne Amanda, som blev færdig for en god uge siden, men først monteret på vej ned gennem Jylland i fredags, da vi stak af mod det Sydfynske Øhav.

Den har som sagt været sjov at strikke, men monteringsarbejdet er dog alligevel noget, jeg ikke er forelsket i og gerne minimerer meget, meget mere, end Lene Holme Samsøe gør i sine opskrifter. Hvis jeg havde gidet, kunne monteringen snildt være reduceret til en brøkdel, for der er i virkeligheden ingen grund til at strikke et rygstykke og to forstykker, som efterfølgende skal syes sammen. Hvorfor ikke strikke det hele ud i ét og siden dele arbejdet for at montere ærmerne? Jeg forstår ingenting, men jeg kan love dig, at der har været gang i en knappenål eller ti undervejs og skulle jeg fristes til en gentagelse, skal delene naturligvis samles og strikkes i samme omgang, så man slipper for sømme og montering, som slet ikke er nødvendig.

Jeg er en smule skuffet over halsudskæringen, som er lige til den løse side. Færre masker ville have efterladt en kant, som havde ligget pænt til halsen også når trøjen står åben, men det ved jeg jo så, at jeg kan pille op og lave om, engang når æbler er blå og tid noget, jeg har oceaner af. Som om…

Det kunne alt sammen lyde lidt trist, men virkeligheden er, at den hænger på mig og jeg er vild med den. Også med alle de ting, jeg synes, kunne laves anderledes. Den er faktisk en rigtig, vaskeægte hyggetrøje, som fungerer rigtig godt i de to tråde uld, jeg har valgt at strikke den i. Den er let, luftig og alligevel lun.

Fakta:

DesignAmanda fra Mere feminin strik af Lene Holme Samsøe.

Garn:  To tråde Blackhill Højlandsgarn i farven Rullesten fra Garnudsalg.dk.

Pind:  4½ og 5 – naturligvis mine elskede KnitPro hurtigstrikkere i metal.

Garnforbrug: Til størrelse L ialt 499 gram inklusive knapper og uvasket.

Ny teknik: Ingen.

Vil du se flere billeder af Amanda, kan du se den her på ravelry.

You Might Also Like

35 Comments

 • Avatar
  Reply
  Majbritt Jensen
  23. februar 2018 at 16:23

  Monteringsarbejde går hurtigt hvis man bruger hæklenål Når man syr sidesømme. Ved løs halskant er det sjældent hele kanten skal strikkes om – blot de 2 sidste rækker strikkes med mindre pind og der lukkes lidt strammere af. Og husk så for fremtiden altid mindre pind ved ribkanter.
  Angående forkanten på trøjer kan den godt strikkes med hele vejen op uden at det bliver for løst- ved rib skal man blot altid huske at tage den første maske løst af. Ellers kan man lave en kant med perlestrik, dvs over fx 7 masker strikke 1ret, 1vrang. Næste pind strikkes 1vrang over retmasken og 1ret over vrang og så fremdeles.
  Hilsen en pige der er fra den tid hvor man skulle kunne strikke inden man startede i skole :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   23. februar 2018 at 18:03

   Det er dog alligevel en af de mest morsomme kommentarer, jeg har fået længe med tanke på så utroligt mange ting… ;-)

 • Avatar
  Reply
  Anja Blicher
  8. januar 2014 at 10:02

  Hvor er det en fin sweater – men kender godt det med at halsen ikke er pæn når man har den åbent-stående….. Jeg er lige ny her på blocken – så jeg skal lige finde ud af hvordan jeg følger alle dine spændende projekter.

 • Avatar
  Reply
  Dorte Klerke
  17. juni 2012 at 18:56

  Hej
  Skrev til dig på ravelry, og så fandt jeg din side, som jeg da vist har været inde på før. Jeg ville bare vide om du har ændret andet end “bare” at bruge 2 tråde højlandsuld. Jeg er nemlig ikke helt så erfaren at jeg lige kan overskue at finde ud af at ændre for meget i maskeantallet etc. selv. Kan jo se at løbelængden ikke passer helt, men det betyder måske bare man skal strikke en størrelse større og så passer den?

 • Avatar
  Reply
  blond5
  19. maj 2011 at 16:00

  hejsa jeg vil gerne strikke den her trøje hvor kan jeg købe opskriften er der nogen der kan oplyse mig om det mvh jette

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   20. maj 2011 at 07:31

   Hvis du lige læser indlægget igen, kan du se, at der står, hvor opskriften findes :-)

 • Avatar
  Reply
  unikarina
  17. maj 2011 at 19:35

  Skøn strikketrøje – strikket i super dejligt garn. Jeg er selv i gang med en skøn cardigan. Raglan oppefra og ned – og jeg glæder mig over at det eneste som skal monteres er lommeposerne! Det med at montere strik bliver aldrig en ynglingsdisiplin…

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   17. maj 2011 at 20:06

   Nej, kan man spare på den slags, er det klart at foretrække, Karina :-)

   Det med at strikke oppefra og ned er og bliver min yndling, fordi der er mulighed for tilpasning undervejs :-)

 • Avatar
  Reply
  Anette
  17. maj 2011 at 07:36

  Hej Liselotte.
  Jeg har netop modtaget bogen “Mere feminin strik” med posten og glæder mig til at vælge næste projekt.
  Du er virkelig inspirerende at følge. Kan det virkelig passe at jeg kan strikke en lækker trøje som Amanda for 150 kr. !!!! Hold da op, jeg må se at få bestilt :-)
  Mange hilsner
  Anette

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   17. maj 2011 at 08:17

   Den bog er virkelig en guldbrube af smukke mønstre, så den er jeg også meget glad for. Amanda er bare én af dem, jeg gerne har villet strikke.

   Jeg har brugt 499 gram inklusive knapperne, Anette, men hvis jeg var dig, ville jeg nok bestille ekstra 100 gram, for tænk om du bruger tre meter mere, end jeg gør ;-)

 • Avatar
  Reply
  Lykke Elnif Bay
  17. maj 2011 at 01:09

  – og jeg der har gået her og ønsket mig rullesten – nu kan jeg rigtigt se, hvor fin farven er. Og hvor er din trøje blevet god! – så blev rullestenen bekræftet.
  Sy’Fyn er bare så dejlig.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   17. maj 2011 at 08:14

   Rullesten er jo en fin grå farve og med to tråde bliver farven ekstra levende, så jeg er vild med den farve :-)

 • Avatar
  Reply
  Ulla Andreasen
  16. maj 2011 at 21:24

  Din nystrikkede trøje ser bare rigtig lækker og dejlig ud. Du har haft en rigtig god og hyggelig weekend på Fyn. Jeg havde også en dejlig lørdag,var til uldfestival i Saltum for første gang, men det er ikke sidste gang. Der kan man købe sig fattig i lækre garner og opskrifter, trist at det styrt regnede til så godt en engagement.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:27

   Den er bare blevet god, Ulla, så jeg er meget glad for den :-)

   Det var synd, at Uldfestivalen drukende i regn. Den er altid værd at gæste, synes jeg. Den bliver bedre og bedre år for år, så jeg må vist derop næste år igen :-)

 • Avatar
  Reply
  Marianne bentzen
  16. maj 2011 at 20:18

  Uh den trøje ser altså god og hyggelig ud – den kunne jeg godt bruge i aften her ved computeren, for jeg synes, at det er lidt koldt her i stuen. Jeg vender tilbage til modellen, når jeg er færdig med min lilla/lilla smarte trøje fra LANG, garnet er fra Kenneth.
  Kh Marianne

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:25

   Jeg synes også, at der er lidt koldt, Marianne, så trøjen er rigtig dejlig :-)

   Modellen kan anbefales :-)

 • Avatar
  Reply
  Sanne
  16. maj 2011 at 19:55

  Super fin trøje du har strikket Liselotte !

  Jeg er nødt til at kommentere lidt vedrørende monteringsarbejde – sådan generelt (jeg har dog ikke noget kendskab til den opskrift der er strikket efter her) …

  Nogle gange er det ikke muligt at graduere en opskrift uden at indlægge en sidesøm. Andre gange kan det være en stor fordel at have den faste sidesøm, simpelthen for at stabilisere modellen og det mønster den er strikket i. Det kan også sommetider blive et for tungt arbejde at sidde med, hvis ryg og forstykke strikkes ud i ét stykke.
  Forkanter kan ikke altid strikkes med samtidig med forstykkerne, men må monteres til sidst, fordi de ellers bliver for lange i forhold til forstykkerne…

  Mon ikke Lene Holme Samsøe ved udregning af sine opskrifter gør sig disse overvejelser inden opskriften laves :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:24

   Jeg er meget glad for trøjen og synes også, at den er smuk, Sanne. Der er heller ikke det mindste galt med Lenes opskrift. Hendes opskrifter er altid velskrevne og nemme at forstå, så det er slet ikke min anke. Det er alene alt den eftermontering, jeg ikke gider. En del af den er nem at undgå – også uden at gå på kompromis med modellen.

   Jeg mangler måske fantasi, når jeg ikke kan forestille mig en model, som ikke kan gradueres uden sidesøm, for jeg mener sagtens, at det kan lade sig gøre, hvis det er et ønske, at udarbejde modellen uden sidesømmen. Der kan jo gradueres allevegne. Til gengæld er jeg helt enig i, at en sidesøm kan være med til at stabilisere ligesom det kan ende som et tungt strikketøj, når man strikker sider og ryg samtidig. Forkanterne skal strikkes efterfølgende eller strikkes med afkortede rækker, for ikke at blive for lange, men en mulighed ER jo netop, at man strikker med afkortede rækker, hvis målet er at undgå eftermontering.

   Der er absolut INTET skidt at sige om Lenes opskrift. Der er meget at justere i den, hvis man er en doven hund, som mig, og gerne vil reducere monteringen. Det sidste kan gøres uden nogen store kunstgreb, så den frihed tager jeg mig, hvis jeg skulle fristes til endnu en smuk Amanda :-)

 • Avatar
  Reply
  AnnieK
  16. maj 2011 at 19:47

  Oj, hvor er den flot, men jeg elsker jo også kabelstrik…. Jeg har ikke skrevet før, men har fulgt med i din blog igennem længere tid. Jeg synes, at du har meget interessant og spændende at byde på. Både alle dine billeder, tankevækkende tekster, strik, men ikke mindst dit design af bloggen. Jeg går selv og pønser på at bruge WordPress´CMS og selv sætte et design op, men det bliver nok engang når der kommer to torsdage i én uge…. Lige til sidst så har jeg valgt, at give dig en award. Du kan læse mere om den på min side.

  Mange hilsner Annie

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:14

   Tak for alle de smukke ord, Annie :-)

   Omkring award, så er jeg meget glad for den, men har ret dårlige erfaringer med den slags, så jeg siger bare tusinde tak og lader den ligge, Annie. Det håber jeg er i orden :-)

   • Avatar
    Reply
    AnnieK
    16. maj 2011 at 22:40

    Hej Liselotte,

    Det er helt forståeligt, det har jeg jo også selv.

    Ha´en god uge :-)

 • Avatar
  Reply
  Hannen
  16. maj 2011 at 19:40

  Meget lækker trøje. Var jeg habil strikker – ville jeg kaste mig ud i den og lade den “hænge” på mig. :-)

 • Avatar
  Reply
  HenrietteB
  16. maj 2011 at 19:29

  Jeg er også igang med Amanda og sparker mig selv over skinnebenet, fordi jeg ikke fulgte mine instinkter og forenkle opskriften og minimere monteringsarbejdet… Jeg tænkte præcis, som du.

  Nå. Nu er jeg igang og jeg gider ikke trevle op – og hvis min Amanda bliver ligeså vellykket som din Amanda, er jeg da bare en glad gris :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:11

   Jeg gør det næste gang, Henriette. Så strikker jeg den anderledes, men glæd dig, for den ender smukt :-)

 • Avatar
  Reply
  jette
  16. maj 2011 at 19:27

  Den er blevet flot. Dejlig farve.

  Lige netop den trøje fra samme bog, har jeg forelsket mig i. Nu mangler jeg bare tiden til at strikke den. Har nemlig en del, der skal være færdigt først!

  Hader også monteringsarbejdet. Hvorfor sidde med nål og tråd når man kan strikke! :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:10

   Jeg er også sådan en, som får startet alt for mange projekter op for øjeblikket, men jeg lykkes med at få noget færdigt efterhånden, så det… :-)

 • Avatar
  Reply
  Irene Aagaard
  16. maj 2011 at 19:16

  Hvor er den flot Liselotte! Så smuk! Men kan godt følge dig i det med monteringen, der også er et hadearbejde for mig:-) Meget skøn farve du har valgt. Synes nu det ser ud på billedet, som om halsudskæringen sidder fint nok:-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:10

   Den halskant ER altså lidt rigelig, Irene, men ellers er trøjen skøn og smuk med de mange snoninger :-)

 • Avatar
  Reply
  Diktesoph
  16. maj 2011 at 18:41

  Hvor er den FLOT!! Nøjh….!!!

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:09

   Tak skal du have, Diktesoph :-)

 • Avatar
  Reply
  Frau Putz
  16. maj 2011 at 18:36

  Yep. Jeg er også begyndt at læse hele mønstret igennem før start og overveje ændringer i retning af mindre monteringsarbejde. Hvorfor sy i stedet for at strikke?
  Måske er det også derfor jeg elsker raglan strikket oppefra og ned – og så har de jo også den fordel, at man kan prøve på undervejs og justere størrelse efter forgodtbefindende.

  Skøn farve – og den lidt løse halskant kan du måske redde med lidt elastiktråd? Så vi ikke behøver at genmodificere æblerne mere end de allerede er ;)

  KH Karina

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:08

   Den med elastiktråden må jeg lige prøve, Karina. Tak for tippet og så slipper I da for de blå æbler ;-)

 • Avatar
  Reply
  Tove
  16. maj 2011 at 18:18

  Den er da super flot! Jeg er heller ikke tilhænger af alt for meget monteringsarbejde.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   16. maj 2011 at 21:08

   Den er blevet rigtig dejligt, Tove – og monteringen skal reduceres til et absolut minimum, når jeg bestemmer ;-)

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)