17

Når man kan lide at være den, der bestemmer…

Jeg er meget afhængig af at være den, der bestemmer. Det er ikke nogen flatterende egenskab, så jeg prøver at tøjle trangen, så jeg fungerer rimeligt med mine omgivelser. Heldigvis er der steder, hvor jeg hersker enevældigt og ét af stederne er lige her, så her vil jeg gerne bestemme. Alting omtrent.

Den lyst har haft trange kår i mange år, for jeg vil så gerne bestemme, hvordan min side ser ud, når du kigger indenfor, men en lang række parametre, som er udenfor min jurisdiktion, bestemmer allerede en mængde ting og jeg kan kun indrette sådan, at nogle af tingene er givne fra min side. Jeg kan bestemme farverne (selvfølgelig kan jeg så ikke vide, om din skærm er farvekalibreret), jeg kan bestemme hvad indhold, der kommer her og jeg kan beslutte hvor bred siden skal være. Jeg bestemmer, om den skal være fleksibel eller rigid. Skal den indrette sig på din skærmopløsning, skal jeg suverænt bestemme eller skal jeg lave en blid mellemvare, hvor jeg bestemmer lidt og du (eller din skærmopløsning) bestemmer resten? Sådan kan jeg lege med de muligheder, jeg har.

Èn ting har jeg savnet og det er at kunne bestemme hvilken font, du skal læse siden her med. Det har jeg ikke kunnet, for det er ganske enkelt afhængig af, hvilke fonte du har installeret på din computer. Har du fonten, som jeg foretrækker og har bestemt skal anvendes, ser du siden, som jeg ønsker det, men ellers har jeg defineret en lang række alternativer, som måske ikke er lige så smukke (jeg er font-nørd), men som med stor sandsynlighed findes på din computer.

I et stykke tid har jeg leget med Google Web Fonts. Google fungerer som lager for en lang række fonte, som jeg – via et lille, smart plugin – kan definere for alle de steder, hvor jeg kunne synes, at det er relevant eller sjovt. Det er altså ikke længere nødvendigt, at du har en font installeret på din computer, for at jeg kan bestemme, at det er den, du skal se. Nu hentes fonten hjem til visning på din skærm, hver gang du besøger mig. Den lagres ikke hos dig, men ligger fortsat ude hos Google, men jeg har enevældigt styr på, hvordan siden ser ud i din browser og det er lige præcis vidunderligt, når man er en smule nørdet og holder meget af det udtryk, fonte kan give, når de anvendes bevidst.

Jeg bruger udelukkende muligheden til mine overskrifter, for lige nu loader siden langsommere, når den først skal ud og hente en font. Var det mere end den ene, er jeg sikker på, at siden ville blive bemærkelsesværdig langsommere, men alene det at kunne lege med overskrifterne er rigtig sjovt. Måske bliver servicen hurtigere på et senere tidspunkt og så er der virkelig potentiale for at blive den, der bestemmer. Det kan jeg lide.

Der er mange fonte at vælge mellem og der kommer hele tiden flere til. Måske har du lyst til også at lege lidt. Så må du have rigtig god fornøjelse, for at være konge er slet ikke det værste ;-)

Lidt teknisk info om, hvilke browsere, Google Web Fonts API er kompatibel med:

Google Chrome: version 4.249.4+

Mozilla Firefox: version: 3.5+

Apple Safari: version 3.1+

Opera: version 10.5+

Microsoft Internet Explorer: version 6+

Du vil sikkert også kunne lide