25

Med tilbageholdt åndedrag

En stille morgenstund alene i eget selskab er ikke det værste at indlede lørdagen med, så sådan blev det.

Jeg tændte stearinlys for at jage det skumle, mørke og grå vejr lidt af vejen. Jeg bryggede kaffe, tændte radioen og hentede strikketøjet, for jeg var næsten ved vejs ende med Imogen Tee. I går fik jeg endelig samlet ærmer og bul og fik lavet raglanindtagningerne, så jeg kun manglede den sidste, afsluttende kant af retriller, inden overskydende tråde kunne hæftes og trøjen skylles op.

Den har været sjov at strikke med mønsterborten på forstykket. Jeg har lavet lange ærmer. Jeg er ikke til strik med korte ærmer. Jeg er i det hele taget ikke til sommerstrik. Jeg er til strik. Bastabum. Nu kom der lange ærmer i. Smalle og så lange, at de kan trækkes helt ud over hånden, som jeg kan lide det. Og så glemte jeg, at jeg ville ommøblere halsudskæringen og det var altså en fejl, for jeg synes, at den er fejlkonstrueret, men det går an og jeg er sikker på, at jeg kan trække den lidt i facon, når den kommer ud af maskinen om et øjeblik. Jeg krydser i hvert fald fingre.

Det var blevet helt lyst, da jeg var færdig med de sidste øvelser og jeg kunne konstatere, at der ikke var mange tre gram til overs af den grå Blackhill Højlandsuld. Til gengæld er der stadig masser af den tynde uld/cashmere, som er brugt som følgetråd og til sidst vil gøre strikken helt uimodståelig blød og luksuriøs. Der var mere højlandsuld på hylden, men sikke præcist det endte og dejligt, at jeg ikke skulle tage hul på endnu et nøgle.

Og så blev vaskemaskinen færdig… eller lidt om hvorfor man aldrig nogensinde skal tro, men altid skal vide…

Jeg har jo fået ny vaskemaskine. Den er et af flagskibene og med alskens teknologi, en millionmilliard forskellige muligheder for at indstille til højre og venstre ligesom den selv har en vifte af skånsomme programmer. Et af dem er et uldprogram, som skal være absolut skånsomt og lige til at kaste trøjer i, men det er en gammel løgn, kan jeg konstatere.

Jeg har vasket mere end et stykke strik i den og jeg har tænkt, at den har en tendens til at filte tingene. Jeg har forsøgt mig med forskellige indstillinger og mente nu, at jeg havde fundet programmet, der kan vaske strik. Sådan er det så ikke helt, men det er heller ingen katastrofe. Det er bare pokkers tæt på.

Min nye Imogen Tee er filtet til den tætte side. Mønstret er ikke helt så tydeligt, som jeg kunne ønske det. Til gengæld er den stadig meget, meget smuk og så blød, så jeg er helt og aldeles overbevist om, at det ikke er sidste gang jeg strikker i den garnkombination og siden vasker på det program. Lækkert, lækkert og lækkert er det, men det ville være løgn at sige, at det ikke er filtet en smule og en gentagelse kunne være totalt hovedløst med andre stykker strik.

Måske det er håndvask fremover, som også chefen foreskriver? Måske, sagde jeg ;-)

You Might Also Like

25 Comments

 • Avatar
  Reply
  Elsebeth
  1. maj 2012 at 19:05

  Jeg har aldrig vasket uld i vaskemaskine, fordi jeg lærte, at det er chokket fra det meget kolde vand, der laver ulykker. Når man vasker i hånden, kan man altid sørge for at temperere næste hold vand. Vand til uldvask må kun være lunkent.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. maj 2012 at 08:48

   Maskinerne i dag skulle kunne klare at vaske uld, men nogle maskiner er mere hårdhændede end andre, så man skal aldrig tro, men altid vide ;-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  22. april 2012 at 08:07

  Jeg er noget irriteret over denne nye maskines uldprogram, for jeg spurgte specifikt til det og jeg læste på lektien inden. Der er skåne-tromle i maskinen og der er alverdens andre tekniske finesser, som skulle gøre det til en leg at vaske uld i den, men nej… det holder altså ikke i virkeligheden, er jeg bange for :-(

  Vi kan selv programmere maskinen også og det skal lige forsøges, inden jeg helt opgiver.

 • Avatar
  Reply
  Lone Hesselberg
  22. april 2012 at 07:56

  Hvor er det ærgerligt – jeg har en 16 år gammel vaskemasine med et fantastisk uldprogram. Jeg kan forstå, at min frygt for at få ny vaskemaskine er berettiget. Det kunne faktisk være dejligt med noget erfarinsudveksling om de forskellige vaskemaskinetypers uldprogram.

 • Avatar
  Reply
  Joan
  21. april 2012 at 22:08

  Åh dog! Kender historien…Jeg har netop vasket hjemmestrikket KJOLE i vaskemaskinen – og den filtede også en smule. Jeg var faktisk grædefærdig……men den kan bruges, når det igen bliver piv-koldt….Vasker nok aldrig mere noget i maskinen, uldprogram eller ej…

 • Avatar
  Reply
  Gitte
  21. april 2012 at 21:58

  Den er smuk, smuk, smuk! Jeg er forelsket :-)

 • Avatar
  Reply
  Marianne
  21. april 2012 at 17:05

  Oj, for en lekker genser!
  Og du er dristig, det er ikke til  å stikke under stol! Maskinvask og ull er en usikker affære!

  -Forresten du begynner dagen din på nøyaktig samme måte som meg. ;) 

 • Avatar
  Reply
  Hækla
  21. april 2012 at 12:23

  Liselotte – din blonde tumpe – der er kun een vej til frelse; gå på http://www.garnudsalg.dk og læs foreskrifter for vask! :):):) – altså!!

 • Avatar
  Reply
  Christine
  21. april 2012 at 12:15

  Øv da også! Håber, du kan bruge den alligevel.
  Flot, flot mønster, som jeg vist også skal have gang i…. 

 • Avatar
  Reply
  Britta
  21. april 2012 at 11:44

  Uh jeg fik helt ondt i maven, ved tanken om at det kunne gå galt, vasker også i maskine på uldprogram og endnu ingen ulykker !!  

 • Avatar
  Reply
  Fríða
  21. april 2012 at 11:31

  uha, godt det blev ved forskrækkelsen! jeg har maskine med håndvaske-program og bruger det uden problemer til alt mit strik. hvis jeg skal til at köbe en ny maskine, skal den også have sådan et program, for håndvask og gigtplagede hænder er ikke gode venner.
  kh.fra Island
  Frida

 • Avatar
  Reply
  unikarina
  21. april 2012 at 10:49

  Sikke en fin model, som du har strikket. Den er kommet på min strikke-ønskeliste.
  Da vi købte vaskemaskine – så købte vi en som er certificeret til at vaske uld. Den vasker blidt og smukt…

 • Avatar
  Reply
  Birte
  21. april 2012 at 10:40

  Pyha for en forskrækkelse. Jeg gør ellers normalt som din Kenneth foreskriver, altså vasker i hånden, men har også oplevet nogle få gange, at uld filter lidt mere end man havde regnet med i maskinen. Har tænkt på hvad grunden kan være, når jeg læser om så mange, der vasker i maskinen, og er kommet frem til, at det måske kan have noget at gøre med, hvor mange omdrejninger man centrifugerer på? Jeg har tendens til at vælge et højt tal, for jeg synes strik bliver lækkert, når det er slynget godt, men måske kan det også blive for meget? Eller er det maskinen der skal prøves af, jeg har kun et uldprogram men derfor kunne et finvaskeprogram måske gøre det bedre?

 • Avatar
  Reply
  yt
  21. april 2012 at 09:36

  Ej, hvor ærgeligt.
  Men godt du stadigvæk kan bruge den.
  Hvor er den fin og flot.

  Yt

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   21. april 2012 at 09:42

   Ja, sikke et held, at den ikke døde, Yt! Hvor ville jeg have ærgret mig så, men den er bare blevet lækkert blød og kan sagtens gøre mig glad fremover :-)

 • Avatar
  Reply
  Jane
  21. april 2012 at 09:23

  Hvor er den smuk din imogen tee. Du finder altid sådanne nogle spændende modeller. Måske det skal være den min pistacie (uld/cashmere) skal omdannes til. Jeg har flere gange strikket i ren uld/cashmere og har ikke haft problemer med vask på uldprogram. Lidt af en forskrækkelse for dig og godt at det kun blev ved forskrækkelsen. 
  Smuk er den under alle omstændigheder. God dag fra en morgen syvsover( der er lidt misundelig på dinE tidlige morgener) 

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   21. april 2012 at 09:42

   Tak for roserne, Jane og jeg plejer jo også at kunne vaske ALT i min maskine, men den nye er lidt mere hidsig, kan jeg konstatere ;-)

   Uld/cashmere-blandingen er bare helt utrolig skøn, synes jeg. Den bliver for øvrigt fantastisk blandet med én tråd Blackhill Højlandsuld. Uhm, som det er blødt :-)

   Jeg synes, at Imogen Tee er sjov at strikke, men jeg vil anbefale, at man kigger på halsudskæringen og overvejer at gøre den dybere, for den sidder altså ikke rigtigt, synes jeg :-)

 • Avatar
  Reply
  Gitte K
  21. april 2012 at 09:19

  Jeg smider også alt mit strik i maskinen, men jeg er også så heldig at min maskine har et godt og skånsomt uldprogram, og som, 7-9-13, endnu ikke har haft et uheldigt udfald. På billedet ser den rigtig fint, midterborten er utrolig smuk.

  Jeg er heller ikke til sommer strik, har strikket en enkelt med korte ærmer, men i uld og jeg bruger den kun om vinteren over en t-shirt. Jeg tror det skyldes at jeg er en uld pige, bryder mig overhoved ikke om at strikke i ren bomuld, dog er jeg helt pjattet med Kennets blanding af uld og bomuld.
  Nu vil jeg ud i fortelte og tænde starinlys, og nyde en kop te og regnens stille trommen på taget.    

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   21. april 2012 at 09:22

   Det lyder så hyggeligt med regn på taget, Gitte :-)

   Vores gamle maskine vaskede uld til perfektion. Den nye er noget mere hidsig, så den skal lige tæmmes, kan jeg se ;-)

 • Avatar
  Reply
  jytte
  21. april 2012 at 09:05

  Og sveden kan tørres af panden! Smuk trøje, som bestemt fortjener en blid vaskehånd i fremtiden – altså måske, kan jeg forstå ;-D
  Mit nervesystem har det bedst med at følge din kloge chefs råd, så det gør jeg (pudser glorien ;-p)

  Nyd en dejlig weekend!

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   21. april 2012 at 09:07

   Det gør jeg også fremover, Jytte… altså indtil chefen har eksperimenteret sig frem til et hjemmekomponeret program, som kan gøre det, for det har han lige lovet mig, at han gider ;-)

 • Avatar
  Reply
  Pernille
  21. april 2012 at 09:00

  Det kræver ind imellem lidt mere end bare is at turde kaste nyt strik i vaskemaskinen :)
   
  Det er sådan et fint mønster – borten foran. Jeg har set den i mange forskellige sammenhænge og strikkede engang en trøje med hele forstykket fyldt. Jeg husker det som et dejligt stykke strik, der ser forfærdelig kompliceret ud, men som hurtigt hænger fast :)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   21. april 2012 at 09:06

   Jeg har lyst til at strikke den igen, Pernille, for den er så fin og kunne også være pæn i andre farver end den grå, som ellers trofast følger kedelige mig ;-)

   Ja, det er noget af en satsning med uld i vaskemaskinen, men det ved jeg jo ;-)

 • Avatar
  Reply
  Hanne
  21. april 2012 at 08:53

  Årh altså, håber du kan bruge den alligevel……

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   21. april 2012 at 08:54

   Det kan jeg og jeg bliver glad for den, så ingen katastrofestemning her, men klogere er jeg da blevet. Igen! Og jeg trængte ;-)

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)