Cirka sådan strikker du Cirka, cirka…

4. maj 2012

Måske kan du huske, at jeg eksperimenterede med en lille vest til småbørn for et stykke tid siden. Jeg havde en gammel, temmelig gustent udseende opskrift fra min mors gemmer, som jeg modificerede lidt, så jeg syntes, at den passede lidt bedre til nutiden. De oprindelig ærmegab var temmelig smalle, for småbørn fra min barndom var tilsyneladende alle sammen født med spaghettiarme, som kunne bøjes i uhyggelige positioner, ligesom de ikke har været meget tykkere end et stykke ukogt makaroni.

Jeg ville også gerne strikke vesten lidt kortere og dermed give den et mere moderne udtryk, ligesom jeg gerne ville lave mønstre og ikke bare retriller. Jeg ville så meget og endte med Cirka, som er en lille, hyggelig vest/trøje, som kan strikkes i både uld, bomuld/uld eller ren bomuld, som man har lyst til.

Jeg er ikke god til at skrive opskrifter, så jeg har eksperimenteret mig lidt frem med inspiration fra opskriften fra midt tresserne, men med mine egne ord, for andet ville simpelthen blive for morsomt. Til gengæld har jeg kunnet bruge den originale opskrift som rettesnor, så jeg forhåbentlig er kommet omkring alle greb undervejs.

Jeg tilbyder ikke spor support. Jeg garanterer absolut ingenting. Jeg kan ikke holdes ansvarlig for uheldige følgevirkninger som raserianfald, hysteri over så dumt tingene er formuleret, upassende eder i forbindelse med tydning af opskrift eller trangen til trøstespisning undervejs. Denne opskrift er en klar dig selv, men til gengæld er den omkostningsfri og spiser hverken rugbrød eller karameller. Jeg håber, at du har lyst til at prøve den :-)

Du kan downloade Cirka lige her og endda helt gratis, men med indbygget fare for akut trang til chokolade!

UPDATE – Karen skriver i en kommentar, at hun har strikket en lignende vest fra femina. Den opskrift ligner nærmest min til forveksling og jeg bliver virkelig i tvivl om, hvorvidt jeg kan have hentet hulmønster og maskeantal fra den (jeg husker ikke at have set den, men…), for jeg husker sagtens, at strikkefastheden var helt i skoven på den oprindelige, fordi vi i dag strikker meget løsere, end man brugte dengang. Man kan nærmest regne med, at man skal lægge en fjerdedel flere masker til i dag, når man vil opnå samme mål, men en nutidig strikkefasthed.

Jeg har kun den gamle vintage-model i retstrik og nogle håndskrevne noter om mål og maskeantal nu, hvor jeg så endelig har taget mig sammen til at få skrevet det hele om til en opskrift. Jeg vil bare gerne, at ingen skal være i tvivl om, at jeg aldrig har villet andet end dele og glæde og jeg vil bestemt ikke tage credit for noget, som ikke er mit. Uanset så er modellen sjov, let at strikke og lige til at variere i det uendelige med mønstre, striber eller hønsestrik i bedste halvfjerdserstil :-)

You Might Also Like

50 kommentarer

 • Svar trine 10. maj 2012 at 09:53

  Hej igen..
  TAK søde dig  :O)
  Du har vel ikke en i børnestørrelser??
  Og hvor er du bare fantastisk til det med pindene….
  Vildt misundelig  ..
  KH Trine

 • Svar Liselotte 10. maj 2012 at 07:10

  Cirka Cardigan finder du lige her, Trine. Det er en grund-idé, som kan udvikles og gøres personlig, så den er sjov at lege med :-)

 • Svar Trine 9. maj 2012 at 18:38

  Hej .Takfor den fine opskrift.Har lige bestilt lækkert garn hos din mand, og glæder mig vildt til at komme igang..
  Der er en ovenfor der skriver noget om em cirka- cardigan , hvor jeg mon finder denne???
  Kh Trine  

 • Svar Camilla 9. maj 2012 at 11:00

  Mange tak, Liselotte! Sødt af dig at dele. Jeg er lige gået i gang med at strikke lidt – er inkarneret hækler. Så den ser ud til at være god at kaste sig over :)

  • Svar Liselotte 9. maj 2012 at 15:53

   Jeg tror, at den er lige noget for dig så, for den burde være nem at komme omkring. Rigtig god fornøjelse :-)

 • Svar Alice 6. maj 2012 at 10:44

  Hvor er den fin, er flux gemt i mit bibliotek på ravenly . Jeg elsker at strikke veste tilungerne, men er kørt lidt træt i det mønster jeg havde, så det er bare super. 

  • Svar Liselotte 6. maj 2012 at 16:27

   Herligt, Alice og god fornøjelse :-)

 • Svar hej 6. maj 2012 at 07:48

  Hej
   som altid hygger jeg med at se ind til dig her på bloggen, du er en v´kvinde men masse af gode ider og god humor.
  Sød lille vest, måske jeg skulle smuppe den, så tak for et fint lille mønster. vil da lige sige at jeg måtte holde mig lidt på mave da jeg sad og læste dit indlæg her under der hvor du frasiger dig alt som kunne følge med strikkerns lidlser imens de strikker din fine vest…

   have en rigtig god søndag.

  • Svar Liselotte 6. maj 2012 at 16:26

   Tak og en god søndag til dig :-)

 • Svar Kirsten 5. maj 2012 at 15:17

  Hej Liselotte – tak for du deler din opskrift, jeg har strikket efter den med et godt resultat, så du får ikke “vrøvl” med mig :-)

  • Svar Liselotte 6. maj 2012 at 16:26

   Det var heldigt, Kirsten :-)

 • Svar Ingerlise 5. maj 2012 at 11:35

  Det er en Hjertegarn opskrift fra 2011.
  Har strikket 2 til mine oldebørn, men vil nu lave den i Wellers Højlandsgarn, som jeg har flere farver liggende af.- Tak.- 

  • Svar Liselotte 5. maj 2012 at 11:48

   Rigtig god fornøjelse med strikkeriet, Ingerlise :-)

   Det bliver mere og mere spøjst, det her, Ingerlise, for jeg har aldrig ejet en opskrift fra Hjertegarn. Den oprindelige opskrift er fra et gammelt ugeblad fra tresserne og helt i retstrik. Formentlig er opskriften fra enten femina eller Familiejournalen, for de er dem, jeg husker at have set hjemme, men det står ikke på udklippet :-)

 • Svar Hannah 5. maj 2012 at 07:58

  Jeg synes, dine strikkehistoriske betragtninger er meget interessante. At snittene har ændret sig, ja – har det at gøre med vores ernæringstilstand i dag eller bare med smag og mode? Og at vi strikker løsere i dag, hvordan i alverden kan det være? Er der nogen der har nogen bud på svar? 

  • Svar Liselotte 5. maj 2012 at 08:08

   Det er nemlig interessant, Hannah og den med strikkefastheden er jeg særlig optaget af, for jeg har strikket i snart 40 år og der er virkelig sket noget på den front. Der er stor forskel på dengang og nu. Meget stor :-)

 • Svar Eva T 4. maj 2012 at 22:03

  Uhhh, den ser lækker ud. Håber snart at kunne komme igang :-) Tak fordi du deler!

  • Svar Liselotte 5. maj 2012 at 08:07

   Det var så lidt og god fornøjelse :-)

 • Svar Sole 4. maj 2012 at 21:30

  Ja, nok lidt som en tvangsauktion, men huset var aabent, og alle moebler osv stod paa deres plads. Det sker ofte, naar folk doer, familien vil bare af med alt. Det kan vaere folk, der flytter. OG, nok det vaerste, ofte maa folk her simpelthen gaa fra ALT!!!

  I det her tilfaelde, tror vi, at det var et aeldre menneske, der enten var flyttet paa “plejehjem”, eller simpelthen doed. Det var helt fint, vi fik 10 italienske terracotta-potter i forskellige stoerrelser og faconer for ca. 20 dollars. Det var det, jeg gik efter. Potterne bli’r saa flotte, naar de har staaet udenfor i vind og vejr i laengere tid. Saa det var et rimeligt koeb, samtidig med at jeg syntes at familien ogsaa fik noget ud af det. Selvom de nok betaler en mindre formue til det “firma”, der staar for salget.

  • Svar Liselotte 5. maj 2012 at 08:07

   Heldige jer. I fik da et dejligt udbytte og sikkert også en oplevelse, Sole :-)

   Jeg er sikker på, at der er nogen, som skummer fløden, inden familien får resterne ;-)

 • Svar Sole 4. maj 2012 at 17:35

  Hjaelp….. jeg foeler mig dog enormt dum lige nu. Jeg har forgaeves soegt efter et download-ikon!!! Jeg har checket flere af dine andre moenstre paa Ravelry, og der findes ikonet enten som gratis download eller som koebsikon. Kan det taenkes, at noget er gaaet galt undervejs? Selvom jeg jo godt kan se, at andre allerede HAR downloadet. Jeg taenkte ellers, at dette moenster skulle vaere min debut udi baby-strik ;-) Nyd resten af din lange week-end.

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 17:37

   Prøv lige igen, Sole, for der var da sket et eller andet underligt med det link. Jeg tror, at det virker nu :-)

   • Svar Sole 4. maj 2012 at 17:47

    1000 tak Liselotte, nu virker det begge veje. Jeg proevede nemlig ogsaa ved at soege direkte paa Ravelry. Ingenting virkede. Men nu ser det fint ud!! Ha’ en god aften. Vi er paa vej til et saakaldt “Estate sale”. Mit foerste af slagsen. Det skal nok blive underholdende.

    • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 17:52

     Hvad er et “Estate sale”? Er det ligesom en tvangsauktion med alle tingene stående ude på gårdspladsen og auktion eller…?

     God fornøjelse uanset hvad det er :-)

      

 • Svar Stella Dea 4. maj 2012 at 16:52

  Igen engang TAK fordi du gider. Jeg tør godt satse på dine evner endnu engang og ryger der et ekstra stykke chokolade eller to, tager jeg det med uden brok. Jeg glæder mig til ny strik på pindene. Denne her kunne let blive et hygge arbejde til sommerens camper tur.

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 17:04

   Det kan den sagtens, for det er et lille, nemt stykke strik med plads til kreativitet og sjov :-)

 • Svar Maj-Britt 4. maj 2012 at 16:45

  Som altid super inspiration fra dig. Tusind tak fordi du har overskud til at sprede din strikkeglæde til alle os andre. En skam jeg ikke kan hente CIRKA-opskriften på Ravelry – plejer ellers ikke at have problemer med det… Men nå ja, jeg kommer nok også kun til at bruge den som inspiration fordi jeg gerne vil lave den til min datter i str 6 år ;-) Rigtig god weekend!

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 17:03

   Du kan sagtens bare bruge ideen som inspiration, Maj-Britt, for det er selve ideen omkring at strikke i et stykke, der er det geniale her. Jeg er sikker på, at du får lavet en skøn model i størrelse 6 år :-)

   • Svar Maj-Britt 5. maj 2012 at 06:54

    Ja, se noget var galt på ravelry-siden… det var jo ikke bare mig der ikke kunne hente opskriften. Nu er den både hentet og printet til samlingen af opskrifter! Og nu vil jeg igang med at afprøve det geniale ;-) Om det så bliver en str 1 år eller 6 år… der er nok af aftagere ;-) 

 • Svar Gitte K 4. maj 2012 at 15:15

  Hvor er den fin, kender både en lille dreng og en lille pige som vil gøre sig i din meget fine vest, hvor er det pænt af dig at dele den med os, har masser af rester af blackhillen, så der er údsigt til flere af modellen, først vil jeg lige strikke min ludo færdig, men så skal den også på pinden. Glæder mig til Uldfestivallen, også den eksterne del!

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 15:38

   Vi glæder os også, Gitte :-)

 • Svar jytte 4. maj 2012 at 15:13

  Tusind tak for delingen, glæder mig til at få den på pindene!
  Kommer med garanti ikke til at trøstespise, snarere til at nydenippe til lidt andre lækkerier ;-)
  God Bededagsferie – og ih, hvor jeg glæder mig til Åbent hus i Gug ;-))))))

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 15:38

   Man kan aldrig vide, for jeg er ikke altid så god til at forklare, er jeg bange for :-)

 • Svar karen jensen 4. maj 2012 at 15:11

  Hej Liselotte!

  Jeg har lige strikket det lille stykke strik, til mit barnebarn, og opskriften fandt jeg her:   http://www.femina.dk/Strik/Boe.....strik.aspx. Den ligner rigtig meget og er bare så sød.

  K.h karen 

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 15:37

   Ja, den ligner da faktisk nærmest til forveksling, Karen. Den har vist bare lidt andre mål, men ellers er den jo nærmest identisk. Måske inspirationen kommer samme sted fra :-)

   Det er en rigtig sød lille vest, som er sjov at strikke og som kan varieres i et uendelige. Mønstre og farver, striber og ribkanter og så videre :-)

 • Svar frksnupp 4. maj 2012 at 15:11

  Takk for oppskriften, den håpet jeg at du ville lage =) god fredag!

 • Svar Lykke Elnif Bay 4. maj 2012 at 14:15

  Tak, fordi du har gidet.  Der er godt nok ikke een baby i sigte nogen steder, men det er så sjovt at strikke bittesmå ting.
  Er i fuld gang med Cirkacardigan’en, så dine opskrifter/forslag er fuldgode!

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 15:34

   Tak Lykke og god fornøjelse :-)

 • Svar Susanne 4. maj 2012 at 14:09

  Hvor er den sød, tusind tak fordi du deler.

 • Svar Lis 4. maj 2012 at 13:04

  Tusind tak, den er hermed downloadet. Sød og lækker lille sag du har begået. 

  Kh. Lis 

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 13:23

   Selv tak Lis og god fornøjelse :-)

 • Svar Ulla Røjkjær 4. maj 2012 at 13:01

  Jeg kan garantere at du bliver gjort ansvarlig hvis jeg får trang til trøstespisning under udførelsen af den søde bette sag;0)))) 

 • Svar Annie 4. maj 2012 at 12:58

  Tusind tak for Cirka, den er for fristende, er straks hentet. God Weekend til jer

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 13:22

   Tak og i lige måde, Annie. En god weekend til dig :-)

 • Svar GitteSP 4. maj 2012 at 12:42

  Så gavmild du er – tak for det :-)

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 13:20

   Det er ikke gavmildt. Det er modigt. Jeg indtager position til kølhaling med den gang miskmask, men altså… den er i hvert fald gratis ;-)

 • Svar Tove 4. maj 2012 at 12:15

  Tusinde tak for den ;O) Jeg går straks igang med den til Villy, han fylder 1 år på søndag. Rigtig god weekend. 

  • Svar Liselotte 4. maj 2012 at 12:16

   Hvor lyder det herligt, Tove. Det er en nem, lille sag, som varmer de helt rigtige steder :-)

  Giv dit besyv med