13

Hvordan møl kan gøre sommer til efterår og hvordan man bare skal ignorere

I vores have er kastanjen en del af træbeholdningen. Den står flere steder. Den spreder glæde hvert eneste forår, når den springer ud og pludselig står med lys som noget af det allerførste pynt i haven. I efteråret har den givet os mange timers sjov og leg, når kastanjerne falder til jorden og vi har kunnet samle dem og lave kastanjedyr og edderkoppespind. De omkringboende børn har haft glæde af kastanjerne også og jeg henter dem selv ind, så de kan signalere efterår på mine borde.

For år tilbage fandt Kenneth og Alexander en kastanje, som var faldet til jorden og i løbet af foråret havde spiret. De gravede den op af skovbunden og satte den ude på gårdspladsen, hvor den nu er groet til et stort, smukt træ. De kastanjer, der falder til jorden derude, giver os mange sjove snakke med kvarterets børn, for de vil så gerne samle og spørger altid pænt, om de må komme ind på gårdspladsen og hente. Selvfølgelig må de det.

I morges, da jeg tog den sædvanlige haverunde, var det blevet tydeligt, at kastanjerne er ramt af minérmøl. Det varierer, hvor tidligt vi kan se det, og i år er det kommet senere, end jeg husker det fra sidste år. Bladene bliver rustfarvede og antager næsten efterårets farver. Du kan ane det på billedet ovenfor, hvor kastanjen står midt i samlingen af træer. Det bliver kun mere og mere og inden længe ligner kastanjerne efterårets træer.

Træerne overlever fint mølangrebene, når de ikke er stressede, så der er ikke noget, som truer kastanjerne her i nærområdet. Det er kun rent æstetisk, at træerne påvirkes, men det er nu også rigeligt, hvis du spørger mig. Det er jo alt for tidligt med efterårsfarvet løv.

Kaffen er drukket ude på terrassen. Der er rigeligt lunt til den slags udskejelser. Regnen truer måske i det fjerne, men der har været dejligt vejr indtil videre og jeg holder jo meget af vejret, som det er i dag. Regnventevejr med indlagt vatfølelse. Jeg kan lide det.

Mon man skulle tage på torvet, inden det for alvor går løs? Ideen er ikke så tosset.

Du vil sikkert også kunne lide