Lappecirkus eller hvordan sommerens indsats alligevel fik en renæssance og tilmed et formål

Forleden ryddede jeg op i alle de små strikkeprojekter, der var parkeret forskellige steder for at vente på, at jeg igen genfandt interessen for dem. Langt størstedelen røg direkte til skrald og det gav en dejlig følelse af lethed at skille mig af med ting, som alligevel kun mindede mig om, at jeg ind imellem opgiver, men enkelte ting overlevede.

Lapper

I går savnede jeg pludselig et eller andet let at sidde med. Efter Relief var hænderne såmænd ikke tomme, men for at bevare lysten til at fortsætte med strikkeriet, ville jeg veksle med lidt hækling. Jeg kunne huske, at jeg forleden fandt en stak lapper, hæklet på turene mellem Danmark, Italien og Frankrig sidste sommer.

Mange kilometer ad Europas motorvejsnet hæklede jeg lapper. Hænderne kan lide at være beskæftiget. Jeg strikker og hækler på forskellige småting, når vi planlægger ture ned gennem Europa og sommerens tur var ingen undtagelse. Det blev blandt andet til et Parrot, en stor stak lapper og nogle små babyting. Alt sammen noget, som kunne håndteres på forsædet uden stor tankevirksomhed. Nu skulle lapperne have en renæssance efter at have tilbragt et halvt år i eksil. Ikke til det tæppe de oprindeligt blev rettet mod, men til et langt, dejligt og farverigt tørklæde.

sondag 031

Antallet af lapper passede præcist til et stort, lækkert tørklæde. Jeg opgav system til fordel for tilfældigheder og lagde lapperne i to bunker, startede fra en ende af og hæklede dem sammen i den rækkefølge, de tilfældigvis lå i. Fælles for dem alle er, at de er omkranset af gråt, så udtrykket i sidste ende bliver roligt.

Da lapperne var hæklet sammen langs de yderste kanter, skulle jeg beslutte, om jeg ville hækle eller sy sammen på resten af siderne af firkanterne. Normalt ville jeg vælge at hækle, for det er hurtigt, nemt og bekvemt, men denne gang valgte jeg at sy. Af en eller anden grund passede det langsomme mig vældig godt i går, men man kan altså gøre begge dele og med lige godt resultat, synes jeg.

Lapper

Tørklædet er blevet blødt og dejligt. Det er hæklet af forskellige rester af Blackhill Højlandsuld på hæklenål nummer 3½ og derfor et oplagt resteprojekt eller alternativt en god grund til at investere i en Garnblomst. Det er kantet med en grå, men det ville være sjovt, smukt eller anderledes med sort, rød, orange eller hvid bundfarve også.

Jeg overvejede at give det en hæklet bort, som kunne være noget blonde af en slags, men jeg er mere enkel end jeg er flæse, så det endte efter et par rækker med fastmasker.

Det endelige mål er cirka 20 x 210 cm. Tørklædet vejer ikke mere end 147 gram og er både let og varmt på én gang. Det er sjovt og jeg er svært tilfreds med, at jeg alligevel lykkedes med at få noget smukt, anvendeligt og lækkert ud af sommerens hyggearbejde.

Relaterede skriv

27 kommentarer

 • Svar
  Mette Balch Petersen
  4. november 2013 at 00:41

  Kære Liselotte.
  Hvor laver du mange smukke ting – både i hækling og strik. Jeg er også en beundrer af din nye trøje med tempelblomsten og kommenterede også på den på Facebook. Nu har jeg selv bestilt bogen “Østen for solen” så jeg kan få opskriften på den smukke poncho med ærmer. Dog er jeg lidt forvirret over, at det er nødvendigt at bruge hele 3 forskellige kvaliteter, som jeg kan læse du har gjort.
  Jeg er selv i gang med at hækle et tæppe af alle mine rester – og der er mange. Jeg hækler 5-kanter med African flower i midten. Men da jeg så disse lapper blev jeg også forelsket. Det ser brandgodt ud. Jeg overvejer da også at anskaffe mig en garnblomst, men ved ikke om det kan købes hele året rundt? Vil du mon forklare, hvordan du går frem, når du hækler disse lapper,,,omgang for omgang?
  På forhånd tak og tak for en god Blog – Venlig hilsen Mette Balch Petersen.
   
   

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   4. november 2013 at 16:44

   Garnblomsten er på hylderne ind imellem :-)

   Omkring opskriften på disse lapper, så er de jo lavet ud fra fri fantasi og for snart to år siden, så jeg husker simpelthen ikke hvordan, desværre .-)

 • Svar
  Annemette
  11. februar 2013 at 12:43

   
  Smukt törklaede i flotte farver der blev ud af dine lapper :-)

  • Liselotte
   Svar
   Liselotte
   11. februar 2013 at 17:30

   Ja, det var slet ikke så dumt, Annemette :-)

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  11. februar 2013 at 11:05

  Altså jeg synes selv, at det er dejligt, at jeg fik brugt de lapper og resultatet er skønt :-)

 • Svar
  Rikkeprikke
  11. februar 2013 at 09:40

  Sikke et lækkert resultat. Jeg har også en stak lapper liggende, men de bliver vist liggende lidt endnu. Der er ikke helt nok til det ene eller det andet, men der er for mange, til at opgive. Måske en dag…

 • Svar
  Frau Putz
  11. februar 2013 at 09:13

  Hæ-hæ…  Da jeg så dit indlæg i min Reader troede jeg et øjeblik, at du var blevet til bordløber-dame   ;o)
  ~ Karina
   

 • Svar
  Lisbeth
  10. februar 2013 at 19:51

  Ej hvor er det flot Liselotte! Det er da også en total fed løber på bordet!

  • Svar
   Lisbeth
   14. februar 2013 at 08:02

   Skulle til at skrive det samme, men det virker mærkeligt når jeg nu også hedder Lisbeth :-)
   Men ja, jeg overvejer om jeg ikke skal have mig sådan en løber….

 • Svar
  Sole
  10. februar 2013 at 19:00

  Tak for inspirationen. Maaske jeg skulle finde mit 4 1/2 gamle lappeprojekt frem….. Det var ment som et toerklaede, vist nok ogsaa dengang inspireret af dig ;-)))
   

 • Liselotte
  Svar
  Liselotte
  10. februar 2013 at 17:45

  Tak for alle jeres dejlige kommentarer :-)

  Omkring kasseret garn og strik, så recirkulerer jeg faktisk også, men det fremgår jo ikke af “ud i skraldespanden”, som skal forstås billedligt mere end bogstaveligt, for der er en strikkeklub i nærheden, som plejer at få fornøjelse af mit overskud :-)

 • Svar
  Fru Roed - Rodehovedet ;)
  10. februar 2013 at 16:44

  Hvor er det blevet et fedt tørklæde :D 

 • Svar
  Berit
  10. februar 2013 at 16:36

  Hvor er det bare flot.. Nu har jeg endelig en ide til alle min rester incl. garnblomst ;-) Glæder mig til at komme i gang med “lapperne”

 • Svar
  Gitte K
  10. februar 2013 at 13:49

  Fedt at få rydte op og så samtidig få et super fedt tørklæde.

 • Svar
  Yt
  10. februar 2013 at 13:34

  Du er en knag til det der ;))
  sad også og kikkede på et andet du har hæklet en sommer med en blomst i midten,
  forleden dag.
  yt.

 • Svar
  Conny
  10. februar 2013 at 12:45

  Har det som Hanne og får helt ondt i maven, når nogen smider godt garn til skrald – hvis man ikke selv kan bruge det, er der nok en anden, der har en god ide. Har også lidt længere til nærmeste garnbutik end du, så jeg bliver måske ikke så let fristet :)

 • Svar
  Fríða Bragadóttir
  10. februar 2013 at 11:46

  nöj, hvor blev det fiiint, og totalt Liselotte-agtigt. og din tröje forneden er bare super flot.
  kh.fra Island
  Frida

 • Svar
  Anne Holtegård
  10. februar 2013 at 11:33

  Dejlig inspiration til resterne, alt det er lokker med skønne farver i for små mængder til noget større. Jeg har planer om noget domino strik med “restepletter”.
  Mht at kassere….. jeg er altså jyde og det der kan trævles op og genbruges bliver lagt i kassen til “recirkulation”. Garn er guld og det smides ikke i skraldespanden.
  Alternative anvendelser for strik der ikke blev som forventet kunne jo blive en ny ideliste her i strikkeuniverset…. Filtet, omsyet, pyntet….. Der må være flere “jyder” derude????? Hvad har I kreeret?

 • Svar
  Hanne
  10. februar 2013 at 11:32

  Uh det er fedt, godt du ikke smed de lapper ud, jeg får nervøse trækninger bare ved tanken :)
  Helt som det skal være….uden flæse
   
   

 • Svar
  Lene
  10. februar 2013 at 11:08

  Jeg elsker dine billeder af dit håndarbejde. Du er en sand mester i hurtigstrik/hækling, men også i at fotografere, så det fremstår lige så smukt på billede som i virkeligheden. God søndag til jer :-)

 • Svar
  Louise F
  10. februar 2013 at 10:56

  Hvor er der smukt og vellykket. Grafisk – pang – og enkelt på samme tid!

 • Svar
  Erna
  10. februar 2013 at 10:54

  Nogle gange skal man bare lukke øjet og erkende at ikke alle ideer er til for at blive udført. En tur forbi skralden med noget som man alligevel ikke kan bruge – giver en god samvittighed. 
  Dit tørklæde er da blevet lækkert… den ide er gemt, til den dag jeg ikke ved hvad jeg skal lave – for det er da et projekt som man kan tage frem og pakke ned – men jeg ved allerede nu at jeg frygter alle de ender som skal hæftes.
  Ha’ en skøn søndag – for her skinner solen, så jeg vil lokke manden med en tur til Vesterhavet.

 • Svar
  djohanne
  10. februar 2013 at 10:54

  Smukt og slet ikke til flæser;)

 • Svar
  Mie
  10. februar 2013 at 10:54

  Vidunderligt tørklæde – og befriende at se og høre – at man både kan grave ting frem fra gemmerne, der så rent faktisk bliver til noget og bliver gjort færdigt – MEN også at det er ok at smide projekter ud….. Det øver jeg mig på – for projekter, man har mistet interessen for for alvor, kan nogle gange binde så megen energi – at de ikke kan komme hurtigt nok ud af huset og ud af systemet :-) Godt tørklædet fik lov at blive og blev gjort færdigt :-)

 • Svar
  Gilette
  10. februar 2013 at 10:51

  Smukt! Enkelt og smukt.

 • Svar
  Jette
  10. februar 2013 at 10:50

  Fantastisk tørklæde… det skulle du sætte i produktion… Så er jeg den første køber :)

 • Svar
  Ulla Røjkjær
  10. februar 2013 at 10:49

  Det et helt vidunderligt tørklæde du har fået ud af dine lapper.. Mums. 

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)