33

Risalamande, vi elsker dig!

Annemette og jeg har mange ting til fælles. Vi har altid været meget forskellige, men forskellene udligner sig med årene. Vi er begyndt at ligne hinanden. Også udenpå. Nogle fællestræk, som tidligere var usynlige, manifesterer sig nu og giver små genkendelsens gib, når jeg pludselig ser Annemette gøre en bestemt bevægelse eller krølle overlæben, som jeg krøller min. Det er hyggeligt. Jeg kan lide det.

Jeg kan også lide risalamande. Annemette kan det samme. Vi deler den passionerede og store kærlighed og vi er helt igennem barnlige, når vi nærmer os juledagene, for vi kan tale længe om, hvordan vi eliminerer risikoen for at udgå for risalamande. Vi koger – og det naturligvis i al hemmelighed – ekstra risengrød og sørger for, at der er fløde og kirsebærsauce på lager. Vi gemmer det. Vi siger ikke til nogen, at vi har ekstra lager, men det har vi, for vi vil ikke mangle. Aldrig nogensinde skal der spares på risalamande i vores jul og det bliver der heller ikke.

Kirsebær

Amarena ToschiJeg har været på indkøb og har hentet forsyninger hjem til juledagene, som vi heldigvis skal tilbringe sammen i år.  Amarena Toschi, som er min foretrukne sauce til risalamande, er indkøbt i rigelige mængder, for den skal sandelig heller ikke mangle på noget tidspunkt selvom selve risalamanden selvfølgelig er det vigtigste.

Kirsebærsauce kan starte skyttegravskrige. Kirsebærsauce er mange ting og nogle kan ikke fordrage den kirsebærsauce, der er lavet på Amarena, det lille, næsten sorte kirsebær, men foretrækker den traditionelle danske. Jeg er vild med Amarena-bærrene, som er mørke, parfumerede og intense. Jeg elsker saucen, som smager intens af kirsebær og mandel. Den fuldender i dén grad min risalamande, så der står glas på fjernlageret.

Annemette er hjemme på visit i denne uge, så jeg har købt lidt ekstra, fordi jeg havde lyst til at overraske hende med vores yndlingsdessert og samtidig kan Oline øve sig på at komme til at elske den lige så højt, som hendes mor og moster elsker den. Man skal altså bare elske risalamande i vores familie og gør man ikke det, må man lade som om ;-)

Senere i dag skal jeg hjem og koge risengrød. Jeg nåede nemlig ikke at starte den op i morges, som jeg ellers havde planlagt. Under min dyne kunne den have kogt færdig, hvis jeg ikke havde haft alt for travlt med at snuppe en halv time ekstra på øjet, fordi vi ærlig talt hygger os alt for meget om aftenen. Jeg er så glad! :-)

You Might Also Like

33 Comments

 • Avatar
  Reply
  Annie Hartvig
  18. december 2013 at 18:57

  Spændende kirsebær sauce, den vil jeg bestemt prøve, for ingen elsker ris a la mande mere end jeg….

 • Avatar
  Reply
  Gitte Bang
  18. november 2013 at 21:01

  Nu er jeg jo blevet nysgerrig :-) Jeg er simpelthen nød til at smage, men det store spørgsmål er: hvor køber jeg det? Kan nemlig ikke finde det, der hvor jeg har været.

 • Avatar
  Reply
  Hanne
  17. november 2013 at 11:19

  Jeg er nødt til at komme med en kommentar til risalamande snakken. Sidste år lavede jeg det af risottoris – ja det var faktisk min svigerinde, der komme med risalamanden, men som mange af jer siger, så skal der være NOK, derfor havde jeg lavet vores egen også .. bare for en sikkerhedsskyld. Risottoalamanden var virkelig god. Det var en opskrift, jeg fandt på nettet – lagt ud af en dansker i USA. Er der andre der har prøvet det?
  Knus til alle risalamande elskere – og dem der lader som om :-)
  Hanne

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   17. november 2013 at 12:37

   Jeg har ikke prøvet med den type ris, men de ligner jo grødrisene lidt, så selvfølgelig Hanne :-)

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  16. november 2013 at 10:12

  Det smagte simpelthen SÅ godt og var et skønt gensyn :-)

 • Avatar
  Reply
  Stationsforstanderen
  16. november 2013 at 07:41

  For jo næsten helt ondt i maven ved tanken om al den dejlige risalamande…

 • Avatar
  Reply
  Birte
  15. november 2013 at 21:43

  Jamen for mig er ris á la mande simpelthen grunden til at fejre jul. Efter at børnene er blevet voksne. Allerhelst hjemmelavet det hele, også kirsebærsaucen, selvom svigemors jordbærsauce heller ikke er at foragte.
  Der er nu sjældent en hel masse til overs til juledagene, kunne jo prøve med at lave en større portion

 • Avatar
  Reply
  birthe
  15. november 2013 at 09:09

  Jeg sidder her og smiler af alle Jeres indlæg..jeg elsker nemlig også ris a la mande…..og spiser det til morgenmad 1. juledag….og ind imellem når jeg kan snige mig i køleskabet efter en ekstra portion. Jeg har et lille fif, så den bliver endnu bedre….selvfølgelig masser af mandler og fløde i, men også et par dråber mandelessens i…prøv det og I vil aldrig spise andet….God jul

 • Avatar
  Reply
  Lene - Bag havelågen
  14. november 2013 at 21:15

  Jeg er også en stor fan af risalamande. Plejer at spise det til morgenmad 1. juledag :). I år skal der også laves ekstra meget.

 • Avatar
  Reply
  Connie // Larsens Blog
  14. november 2013 at 18:05

  Her er – og har været – ris a la mande også været julens største hit … sønnen og jeg var så vilde med ris a la mande, at vi også lavede det hvert år i hans sommerferie :-)  … og til jul var vi kun 3 personer (2 voksne og 1 barn) … der blev kogt risengrød – udelukkende til ris a la mande – af FEM LITER MÆLK!!! Vi spiste ris a la mande i flere dage … og så var vi mættet … lige indtil sommerferien altså *griner*  … i dag får jeg kvalme ved tanken :-) … Nu er vi kun 2 voksne juleaften og der bliver altså lavet væsentlig mindre ris a la mande … dog så vi har lidt til første og anden juledag :-)

 • Avatar
  Reply
  Lotte
  14. november 2013 at 17:45

  Åh tænk at have en søster , det må være skønt, lidt mere end en veninde . Hos os skal der laves risalamande juleaftensdag af datteren, og nu er hendes datter på 6 også med , og der slikkes skåle og og fade så de er helt hvide i hovederne. Sovsen, bliver der ikke så meget af, det skal være risalamanden uden noget på ;)

 • Avatar
  Reply
  marianne bentzen
  14. november 2013 at 17:30

  Jeg er absolut også tilhænger af Risalamande med Amarena kirsebær, men Willliam foretrækker karamelsauce, så det laver vi til ham, han var ungkarl tilhan blev gift med mig, så det kan slet ikke lade sig gøre at lave om på en forkælet ungkarl.
  Jeg misunder dig din søster, det må være skønt at have sådan en. Jeg har 2 halvsøstre, men kender dem desværre ikke.
  Kh Marianne

 • Avatar
  Reply
  Gry
  14. november 2013 at 17:12

  Her får vi det gerne til datterens fødselsdag – i august – hvor det godt kan være lidt svært at finde kirsebærsovs ;o)

 • Avatar
  Reply
  Marianne
  14. november 2013 at 16:59

  Risalamande er bare det bedste . Jeg kan spise rigtig meget af det og kan også spise det selvom det ikke er jul :) 
  kirsbærsovsen er råsyltede kirsbær  – helst et par år gamle eller mere tilsat lidt portvin og kerner fra kirsbær – så jo vi har hver især vores favorit.
  Min mand kan ikke li det – yes så er der meget mere til mig og min mor :0))

 • Avatar
  Reply
  Janni
  14. november 2013 at 15:51

  Mmmhh! Jeg har allerede lavet risalamande, her for en måneds tid siden. Kunne sagtens klare en omgang mere inden jul :-P Og giver dig ret i, at denne Amarena kirsebærsauce er den bedste. Har dog den med blå skrift på krukken….ved ikke helt hvad forskellen er?

 • Avatar
  Reply
  FRØKEN LARSEN I/S
  14. november 2013 at 15:03

  Så er dén ged vist barberet…;0)
  Kh. Lene.

 • Avatar
  Reply
  Dorthe lige om hjørnet
  14. november 2013 at 15:00

  Jeg tilslutter mig 100% :-)

 • Avatar
  Reply
  Den Desperate Husmor
  14. november 2013 at 12:56

  Mums…det er bare julens bedste ret…..ELSKER det og nyder det meget gerne om morgenen 1. juledag :)

 • Avatar
  Reply
  Karina Simonsen
  14. november 2013 at 12:39

  Så skønt at høre om madglæde og søsterlykke! Hyg jer.

 • Avatar
  Reply
  Inge
  14. november 2013 at 12:09

  Jeres søsterskab lyder vidunderligt. Jeg ville gerne have en søster, men jeg er altså velsignet med en bror…Han er også vidunderlig, men et søsterskab ER altså noget helt særligt :O)

 • Avatar
  Reply
  Catarina
  14. november 2013 at 12:07

  Hi hi, herhjemme lader Søren som om. ;-)
  Men så er der jo mere til mig og det er bestemt ikke tosset. 

 • Avatar
  Reply
  Conny
  14. november 2013 at 12:06

  Jeg smugtræner med topping af mos lavet på Filippaæbler – det er heller ikke så ringe :)

 • Avatar
  Reply
  Helle K.
  14. november 2013 at 11:48

  Vi elsker også risalamande i min familie – også det år hvor min svigerinde lavede en KÆMPE portion og smed mandlen i kæmpeportionen … aldrig har vist spist så meget risalamande juleaften og selv nu 10-15 år senere, taler vi stadig om den portion, men ingen er blevet træt af det. Jeg har planer her i weekenden, det har jeg altså, selvom min mand og børn måske ikke er helt så syge med det, som jeg er.

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  14. november 2013 at 11:41

  Jamen I er da herligt mange, der godt kan forstå, at jeg glæder mig så :-)

 • Avatar
  Reply
  Lotte
  14. november 2013 at 11:36

  Hvis ikke man spiser risalamande til morgenmad 1. juledag, så er det altså ikke jul!!!
  Basta.
   

 • Avatar
  Reply
  Anita Dahl
  14. november 2013 at 11:14

  jeg kan kun sige: Uhm! 

 • Avatar
  Reply
  sidse
  14. november 2013 at 10:35

  Altså uden Risalamande ingen glædelig jule. Afgjort.
  Og Randi, min gode veninde Birgitte,(Escherich) har lavet en Risalamande med,(tror jeg nok,) risfløde. Hvis du skriver til Præstø Madmarked (facebook), tror jeg næsten hun kan give dig opskriften på denne sag. Jeg har smagt den sidste år til vores Stavreby Julefrokost, og den er slet slet ikke tosset.

 • Avatar
  Reply
  diana rose
  14. november 2013 at 10:26

  Kære Liselotte.
  Tiden for mig er meget svær, når der begynder at komme ris a la mande i butikkerne  jeg syntes nemlig det smager SKØNT. Og værst er, at det bagefter er fastelavnstid. Det er slemt, når man har munden fuld af søde tænder, – lige har tabt 18 kg, men godt kunne tabe 20 mere uden det kunne ses synderligt.
  Hyggelig uge til jer fra Diana

 • Avatar
  Reply
  Randi
  14. november 2013 at 10:10

  Jeg har altid været fuldstændig tosset med risalamande. Efter at jeg for omkring 30 år siden fik allergi overfor mælkeprodukter, har det værste været at undvære risalamande. Når min familie spiser risalamande i juledagene nyder jeg duften af denne himmelske dessert.
  Risalamanden er nærmest hellig i forbindelse med vores jul. Den skal bare være der i rigelige mængder og lavet på lige præcis den måde, som vi foretrækker – der må endelig ikke eksperimenteres :-)

  • Avatar
   Reply
   Connie Childs
   16. november 2013 at 04:08

   Randi, kan man ikke købe mandelmælk i Danmark?  Jeg er begyndt at bruge det (her i USA hvor jeg bor) på havregryn og elsker den svage smag af mandler man får med i købet.  :-)  Jeg køber den usødede version…

 • Avatar
  Reply
  A + K = ♥
  14. november 2013 at 10:09

  Vi er også helt tossede med risalamandel i vores familie – med tons af hakkede nødder, og litervis af sauce. Kirsebærsauce fra Sellerberg er den allerbedste, men mors hjemmefixede solbær/æble-sauce eller mosters jordbær-sauce er også velkommen. Yum yum yum! Hvorfor dog nogensinde spise risengrød?
   
  – Anne

 • Avatar
  Reply
  Camilla
  14. november 2013 at 09:59

  Åh, risalamande! Den bedste, mest smagfulde, mest skønt dessert i hele verden! Jeg kan kun dele jeres kærlighed :-) Heldigvis har jeg med årene erhvervet mig en svigerfar, der elsker det ligeså meget som jeg, og vi hjælper hver jul ad med at lave ekstra trippel-portion. Og når de andre sukkende giver op 3. juledag, så smiler vi hemmeligt til hinanden, og henter en portion mere :-) 

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)