15

Kvædemarmelade

Kvædemarmelade på vej

To kilo uvillige og vrantne kvæder halveret, kvarteret og hugget til pindebrænde i selskab med skal af citron, vanillestænger i rigelige portioner, saft fra en sur citron fik lov til at koge på mit ildsted en times tid eller to. Til sidst blev det blendet næsten glat og i kom et lille kilo rørsukker efterfulgt af stille boblen, til jeg var tilfreds.

Hver gang jeg tager tilløb til kvæder, husker jeg, at de er den sejeste og fineste frugt jeg kender. De kender ingen nåde. Der er arbejde i dem. Man skal ikke være svag i hverken fysik eller ånd, når man tager hul på dem. De er hårde som sten, seje at skære i stykker og gerne underligt nærige med den smukke og særegne aroma, de besidder. Det er svært at bevare troen.

Man skal ikke give op. Belønningen venter i sidste ende i form af smukke, velduftende og utroligt velsmagende sylterier. I dette tilfælde en smuk, ensartet mos, som duftede af 1001 nat, mens den stod og kogte ind til en tyk, vidunderlig og meget sanselig oplevelse.

Kvædemarmelade

Omtrent det hele blev hældt på glas og nu er der den dejligste kvædemarmelade med smukke fregner af vanillekorn på lager til ostemad og andet godt. En lille rest forvandles til frugtlæder.

Der er mere, hvor det kom fra…

Kvæder

Jeg bliver ikke kvæde-løs lige foreløbig, så der kan fortsat udvides med den kvæde-chutney, jeg drømmer om. Den syrlige og stærke ledsager til vinterens skønne og kraftige gryderetter, stege og fjerkræ.

Det bliver ikke i dag. I dag er reserveret til strik. Det er godt.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply
  Ozlem
  9. november 2014 at 13:44

  hmmm deilig… Isear sammen med ost uhm. En lille tign til huske neste gang, gem altid kernene naar du skal koge kvaede igen. Kom en stor tepose ,eller lad vaere og kog sammen. Der faar du allverdens smukke “brendt rod” farve paa din marmalade. Bon appetit Liselotte!

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   10. november 2014 at 12:07

   Tak for dit gode råd, Ozlem :-)

 • Reply
  Ingrid Torp
  2. november 2014 at 17:45

  Ualmindelig misundelig over du har kvæder. Min bedstemor lavede kvædebrød, og det var lækker konfekt, a la frugt flæsk. Kram

 • Reply
  Connie // Larsens Blog
  2. november 2014 at 14:35

  Åh, sikke lækkerier :-) Og så ER der bare noget fantastisk ved at fremstille sine fødevarer selv … og gemme til vinterens mørke og kulde. Mange siger, at de ikke har tid til den slags … har man tid til at lade være? Det er i sidste ende et spørgsmål om prioritering, det ved jeg godt … men tilfredsstillesen ved f.eks. at kunne tage hul på et glas hjemmelavet marmelade kan ikke gøres op i hverken tid eller penge :-) God søndag i det nordjyske.

 • Reply
  Lene
  2. november 2014 at 12:10

  Hvor er du bare flittig, håber du får slappet af med strikketøjet – eller det er jo så ikke afslapning, for det skal vel munde ud med en opskrift :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. november 2014 at 13:01

   Jeg slapper af. Jeg hygger mig med familien og strik. Jeg drikker varm te og jeg spiser om lidt en bolle med ost. Så bliver livet ikke meget bedre :-)

 • Reply
  Anne Holtegård
  2. november 2014 at 12:07

  Jeg er glad for, at manden min syntes, det var arbejdet værd… for det smager så englene synger sammen med et stykke nybagt duftende brød!
  God søndag i Gug.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. november 2014 at 13:00

   Det smager bare så dejligt og nu fik jeg lyst til nybagt brød, Anne .-)

 • Reply
  Mette. Sch. Fladbjerg
  2. november 2014 at 11:22

  Åh, Liselotte . Din kvæde marmelade minde om min barndom når min mor lavede kvæde marmelade/ brøde. Samtidig vil jeg lige tak for din dejlige måde at skive på,man bliver så glad. Du og familie må havde er rigtigt god søndag

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. november 2014 at 12:59

   Selv tak, Mette og tak for at skrive det, for den slags gør mig så glad :-)

 • Reply
  Gitte H
  2. november 2014 at 11:22

  Uhm det lækkert ud og jeg kan næsten fornemme duften.
  Det kunne godt være jeg skulle hente de kvæder min nabo har tilbudt mig og prøve opskriften.
  Tak for inspiration.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. november 2014 at 11:28

   Det skal du bestemt, Gitte. Det kan godt betale sig :-)

 • Reply
  Mona
  2. november 2014 at 10:34

  Mmm det ser lækkert ud. Ja, de er hodt nok hårde og udfordrende de kvæder – men dejlige. Sidste år skar jeg et par kvæder i mindre stykker og hældte 40% vodka over, her til morgen smagte vi på kvædesnapsen og uhmmm, den var blød og lækker, så den laver jeg igen i år.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. november 2014 at 11:27

   Uha, den kvæde-snaps lyder som noget, jeg er nødt til at prøve. Tak for ideen, Mona :-)

   • Reply
    Marianne Pia
    2. november 2014 at 13:55

    Snaps må jeg så afgjort også prøve :) Et godt tip er at putte kvæderne i fryseren, når du tør dem op igen, er de bløde som ferskner.

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)