13

Brødbagning med spelt giver hovedbrud

Brødbagning

Jeg er uvenner med ren spelt. Sådan er det bare. Det bliver klægt for mig. Hver eneste gang. Nu er det S L U T. Jeg bager ikke mere med ren spelt. Jeg blander med, hvad der står på hylden, uden smålig skelen. Bare ikke mere ren spelt.

Jeg har to brød, som vejer som to voksne mænd. De er klæge og nej, det hjælper ikke at bage dem yderligere. De er bare klæge. Velsmagende men klæge. Ost vil sikkert klæde dem. Det er forsøget værd.

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Vibeke/Dobbeltlykke
    8. marts 2015 at 22:18

    Ost kan redde -også tonstunge speltbrød er jeg sikker på:-)

  • Reply
    MissMuffin
    8. marts 2015 at 19:23

    Jeg bager ofte på ren spelt, da kæresten har hvede-allergi. Spelt er det eneste ikke-hvede som indeholder nok gluten til at kunne stå alene uden at blive som beton.
    Jeg bruger altid lidt mere mel og en noget længere æltetid, da spelt suger meget mere væde end hvede fx gør..

  • Reply
    Madam Sand
    8. marts 2015 at 17:12

    Jeg har ingen erfaringer med ren speltbrød – blander altid. Der er jo næsten ingen gluten i speltmel. Men giver en dejlig smag.

  • Reply
    Katja
    8. marts 2015 at 12:49

    Min datter lider af sygdommen IBS og lever efter Low FODMAP Diet. Vi bager derfor alt brød af speltmel, lige fra kager og pizza til lette og luftige boller.
    Tre tips gør det nemmere:
    Glutenstrukturen i spelt er slap, så man må ikke ælte dejen for meget – højst 5-10 min. – ellers falder den sammen.
    Spelt suger meget vand, så pas på med at lave dejen for fast.
    Dejen tåler dårligt at hæve for længe (koldhævning går dog fint).

  • Reply
    Tina Nymann
    7. marts 2015 at 21:05

    Har det som du med spelt og iøvrigt også andre former for specialmel…det virker bare ikke ret godt for mig, så jeg holder mig til de klassiske sorter og lidt Durum Tipo 00 – det ved man hvad er;-)

  • Reply
    Gitte k
    7. marts 2015 at 20:12

    Øv, det godt og grundig træls at bruge tid og energi på at lave noget, som så ikke bliver som man havde forventer. Selv har jeg aldrig prøvet at bage af ren spelt, plejer altid at blande det, uden dog at have nogen god grund til det. Håber de trodsalt fungere med ost.

  • Reply
    Den Desperate Husmor
    7. marts 2015 at 19:29

    Spelt eller ej – de der brød på billedet ser superskønne ud. Næste gang kommer der tomater på halvdelen af mit foccaciabrød. Så er der en del med tomater til de voksne og en del uden til de kræsne teenagere.

  • Reply
    Birgit Gilbert
    7. marts 2015 at 13:51

    Jeg bager kun med speltmel, den fintsigtede speltmel samt den grove speltmel. Alle ingredienser blandes i min fantastiske Panasonic Bagemaskine. Efter to timer, er der friskbagt speltbrød, i dag med valnødder… I love it!
    Melet køber jeg hos Uldum Mølle, lækkert mel og så er det økologisk…

  • Reply
    Conny
    7. marts 2015 at 13:01

    Har ingen erfaring med ren spelt, men det fungerer fint i kombi med hvede. Leger for tiden en del med mask i brød, det giver en dejlig smag, flot farve, god konsistens og herlig duft. Hvis du kender en ølbrygger, kan det anbefales at tigge lidt mask :)

  • Reply
    Bente Bønke
    7. marts 2015 at 12:29

    Sandsynligvis fordi der ikke er så meget gluten i speltmel. Bager selv glutenfrit brød og det er bare så svært at få til at hæve. Er stadig på forsøgsstadiet. Bente

    • Liselotte
      Reply
      Liselotte
      7. marts 2015 at 12:51

      Det er måske derfor, men jeg har i hvert fald besluttet, at jeg opgiver spelten for en tid nu :-)

  • Reply
    Sheila Camilla
    7. marts 2015 at 11:43

    Til gengæld er der intet som helhedsoplevelsen ved hjemmebag… Duften, håndværket – og så mætter dine brød sikkert, nu de bliver så tunge! ;)

    • Liselotte
      Reply
      Liselotte
      7. marts 2015 at 12:48

      De mætter helt sikkert godt, Sheila og de smager altid dejligt :-)

    Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)