10

Marker bugner af modnet korn og himlen er høj

Danmark er smuk lige nu. Marker bugner af modnet korn og himlen er høj, når vejret ellers er med os. Det sidste er det springende punkt, for det er ikke meget sommer, vi har haft i Nordjylland, siden vi kom hjem fra ferie og alle kan fortælle, at der så sandelig heller ikke er ruttet med det, mens vi har været væk.

Jeg savner den danske sommer, når den er varm, tør og tilpas. Den danske sommer er omskiftelig og vejret, vi har lige nu, er jo også helt klassisk for en dansk sommer. Det er sådan at leve i Danmark. Man må være forberedt på det hele og egentlig elsker jeg det, men jeg kan altså godt savne lidt varmere vejr og gerne lidt mindre regn. Det gør ingenting med skyer. Det gør heller ingenting med temperaturer, som ikke er skyhøje, men sol og tørvejr savner jeg.

Marker bugner af modnet korn og himlen er høj

I Dordogne dyrker de vin og solsikker. De producerer hø i enorme mængder, for de små landbrug bruger det som foder til dyreholdet vinteren igennem og der er også marker med korn og majs.

Der er hele tiden høj aktivitet på både marker og nærliggende veje, for høet køres under tag, så snart det er tørt og det foregår ikke altid med sikkerheden i højsædet. Vi boede f.eks. i baghaven til en landmand, som på sin meget gamle og meget slidte Massey Ferguson syntes, at det var en god idé at snuppe en rundballe med grabben, med grabben hæve den op over traktoren, så der igen var udsyn for chaufføren, og så sætte i gang langs landevejen i retning af laden nogle kilometer nede ad vejen.

Det gik godt hver gang, men vi foretrak god afstand, når vi mødte ham.

Landevej i Dordogne

På markerne omkring huset, hvor vi boede, gik kvæg, lam og ind imellem geder. Det er typisk dyrehold på egnen og så de allestedsnærværende høns. Høns af alle tænkelige størrelser og racer var at finde allevegne. Ofte fritgående, men andre gange i indhegnede aflukker, som altid var meget større, end selv de største hønsegårde, jeg har set herhjemme.

Alle syntes også at have en køkkenhave, hvor de dyrker grønt til eget forbrug. Supermarkeder og markeder bugner med friske grøntsager, men i Dordogne ser det alligevel ud til, at enhver med adgang til et lille stykke jord, dyrker sine egne grøntsager. Man vil kun spise det bedste af det bedste og det afspejler ethvert produkt på egnen. Man går meget op i kun at købe det ypperste af alting og derfor er der intet underligt i at købe sit baguette hos byens bager og dernæst køre fem kilometer til nabobyen for at købe croissanter hos bageren der, fordi han bare er den tand bedre til croissant, men til gengæld ikke kan finde ud af at bage baguettes.

Vi er, hver gang vi har ferieret i området, blevet mødt af skiftende udlejere, som hver især har deres foretrukne steder at handle. I år var ingen undtagelse. Udlejer anbefalede en dygtig, økologisk bager i nabobyen, men baguettes nede fra Issigeac. Honning er bedst hos en lille producent i en by tyve kilometer væk, “… men absolut værd at køre efter”, slagteren i Issigeac er fin, men prøv at køre til Villareal og prøv den oppe i bymidten, hvis I skal bruge en steg og sådan er der altid mange og lange lister med anbefalinger til det bedste, egnen kan byde på.

Jeg elsker, at det er sådan. Jeg holder af mennesker, som tager mad så alvorligt, at de faktisk handler brød i to forskellige byer, fordi den ene kan det, den anden ikke kan – og omvendt.

Man spiser aldrig dårligt i Dordogne og der er smukt, men det er der pokkertagemig også i Danmark lige nu. Lidt varme og jeg ville ikke bytte ♥

You Might Also Like

10 Comments

 • Avatar
  Reply
  Mona Elisabeth Pedersen
  3. august 2016 at 14:40

  Sikke nogle smukke og skarpe fotos, du har taget. Nej den danske sommer har ikke været prangende i år. Den har tittet frem i små glimt. Det mest positive jeg kan sige om den er, at haverne har blomstret og haft det godt.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   3. august 2016 at 15:13

   Tak Mona og nej, den danske sommer har vist ikke været rigtigt samarbejdsvillig i år, men vi ved det jo. Det er sådan de fleste danske somre er og de fleste af os er rigtigt gode til at få det bedste ud af det. Danmark er et smukt og dejligt ferieland – det kræver bare en varm sweater og et par gummistøvler :-)

 • Avatar
  Reply
  Signe
  3. august 2016 at 08:53

  Altså – I må virkelig se at tage til Bornholm :) Vi tilbringer gerne 3 uger derovre hver sommer, og igen i år har vejret været pragtfuldt! 1 aften med regn havde vi. Og vist nok en byge en anden dag :D Vi har badet i hav og i pool og været rundt på øen, og hver gang, jeg er der, imponeres jeg over, hvor utroligt mange ting og fødevarer der produceres der. De har vitterligt alt. Det er ren optur ;)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   3. august 2016 at 15:10

   Vi SKAL til Bornholm, men vi er bare ikke rigtig nået til at gøre alvor af det. Vi tager os vel sammen en skønne dag, for jeg vil rigtigt gerne derover :-)

 • Avatar
  Reply
  Ellen M
  2. august 2016 at 17:52

  Vi har sommerhus på tangen ved Ringkøbing fjord og konstaterer år efter år at der bare er mere sol. Fra tirsdag 2 uger siden og en uge frem var det omkring 25 grader. Dog skyer indimellem men lun vind. Flere aftner sad vi på vestterrassen med tændet stearinlys og med solen glimtende i hvidvinsglasset. Regnen kom som regel om natten men dog småbyer indimellem.
  Vi er såmænd også selv overraskede…..

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   3. august 2016 at 15:09

   Hvor lyder det skønt, Ellen. Det er vist et dejligt hjørne af Danmark, I har fundet. Hold fast i det :-)

 • Avatar
  Reply
  Randi
  2. august 2016 at 15:56

  Jeg kan godt lide det, du fortæller om, at man gerne køber brød to forskellige steder for at få det bedste af det bedste af det hele! Det var der mange her i Danmark, der kunne lære noget af – for mange er mad bare noget, der skal være så billigt som muligt – og det er sørgeligt.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. august 2016 at 16:28

   Ja, det er sørgeligt, men jeg synes desværre også, at det er tidskrævende at være kvalitetsbevidst i Danmark, fordi det simpelthen ikke ligger til os som forbrugere, så vi skal køre langt efter den enkelte varer og vi kræver alt, alt for lidt af vores leverandører. Det ER sørgeligt.

 • Avatar
  Reply
  Tina Nymann
  2. august 2016 at 15:48

  Ja, vi kunne ærligt talt godt trænge til lidt mere stabil sol og tørvejr…Hvor bestiller man det?:-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. august 2016 at 16:19

   Ja, gid jeg vidste det, Tina, for så var jeg i gang :-)

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)