21

Jeg ville se Døden fra Lübeck

Jeg havde et mål, da vi besøgte Hansestaden Lübeck i sidste uge. Jeg ville se Døden fra Lübeck.  Der måtte være en historie at lære at kende bag udtrykket “du ligner jo døden fra Lübeck”, så jeg søgte med Google og blev meget klogere. Vi skulle besøge Marienkirche midt i den gamle del af byen, så vi startede dagen med en kop kaffe på en fin café på Markt, hvorfra vi havde udsigt til kirken.

Efter kaffen tog vi genvejen ind under søjlegangen under det gamle rådhus og ud på Breite Strasse. Vi beundrede de smukke detaljer og ikke mindst den pompøst dekorerede karnap, der vakte opsigt og derfor også var et yndet motiv for alle os amatør-fotografer.

Huset minder mig om vores eget smukke Jens Bangs Stenhus på Østerågade her i Aalborg. Stilen er den samme og det er ikke svært at synes, at det er bygget for at imponere.

Jeg ville se Døden fra Lübeck

Vi gik gennem en lille, smal passage, der pegede i retning af Marienkirche og ganske rigtigt; kirken tårnede sig op foran os, så snart vi var nået gennem søjlegangen. Kirkebyggeriet er imponerende. Kæmpestor står kirken og knejser og i kraft af kirkens placering, blandt små, lave huse i den gamle bydel, er det ikke svært at forestille sig, at den har givet mennesker følelsen af at være små og ubetydelige i forhold til Gud og kirken.

Vi blev mødt af Fanden selv.

Udenfor kirken sidder Fanden selv. Historien går, at Fanden passerede byggepladsen, da kirken var under opførelse. Han spurgte ind til, hvad man byggede og byggearbejderne svarede, for at undgå hans vrede, at det var en beværtning, de var i gang med. Det passede Fanden godt, at de opførte et sted til synd, så da han endelig opdagede, at det var en kirke, blev han så vred, at han tog en sten for at kaste den og ødelægge kirken, men arbejderne lovede ham, at de efterfølgende ville bygge en kro og slap altså for, at Fanden jævnede Marienkirche med jord.

Marienkirche er et imponerende bygningsværk.

Marienkirche imponerer med sine 38½ meter til loftet. Søjler og buer gør svimmel, når man kigger opad og det er vel i grunden præcis den effekt, man har ønsket, da kirken blev opført i årene 1250-1350. Siden blev den udsmykket med en imponerende smuk samling kalkmalerier, ligesom detaljer omkring konstruktion og dekoration er så fantastiske, at det er svært ikke at fortabe sig i dem.

Jeg var meget betaget af deres evner. Det er svært ikke at lade sig imponere, hvis man forestiller sig, hvilke forhold arbejderne har haft at arbejde under. Stilladserne har med sikkerhed ikke været specielt stabile og gad vide om mennesket er blevet passet på undervejs i sådan et byggeprojekt.

Mest imponerende var orglet. Det sad oppe under loftet og organisten øvede Bach, da vi var forbi. Det giver genklang i kroppen og jeg røres, når jeg får oplevelser af den slags. Jeg er ikke religiøs og jeg er heller ikke en, der dyrker klassisk musik, men jeg røres og kunne måske bruge tid på i hvert fald musikken, når jeg engang synes, at overskuddet er der, for det gør noget ved mig.

Det er et imponerende instrument, de har bygget ind i toppen af skibet. Kan du læse tysk, kan du få alle de imponerende detaljer lige her.

Så fandt jeg Døden fra Lübeck.

Jeg var nu mere interesseret i at finde Døden fra Lübeck og jeg fandt den i et kapel i kirken. Dødedansen eller Døden fra Lübeck var et 30 meter langt maleri af Døden i kædedans og malet i 1463 formodentlig af Bernt Notke. Det blev ødelagt ved et allieret luftangreb palmesøndag 1942, men der er en fin udstilling af det oprindelige maleri/frisen, som gjorde pædagogisk opmærksom på, at Døden undgår ingen af os. Han byder alle op til dans; høj som lav.

Det var fantastisk at se. Jeg holder af at fordybe mig i den slags, så jeg brugte en rum tid på at se på detaljer på figurerne, men min tid er en hindring og jeg er ikke uddannet og kan derfor ikke genkende de kendetegn, der tydeligvis er strategisk placeret og fremhævet på de enkelte figurer. Jeg er sikker på, at en kirkegænger fra den tid uden problemer ville genkende alle professioner og klasser, men jeg har ikke en chance, for jeg kender f.eks. ikke købmandens særlige kendetegn eller farverens særlige arbejdsredskaber. Jeg kan genkende Kongen og Døden. De fleste andre må blive gætterier fra min side.

Døden klædt i hvidt.

Jeg bemærkede med det samme det sjove i, at vi bruger udtrykket “du ligner jo Døden fra Lübeck” om en person, der oftest er bleg og syg at se på, men Døden er jo nærmest mørk på gengivelsen af frisen/maleriet og iklædt hvidt, hvor vi normalt ser Døden skildret, som et skelet iklædt en sort kappe med hætte.

Efter kirken gik vi en tur gennem byen, spiste frokost og tog så benene på nakken. Jeg havde lagt en plan for eftermiddagen, så der var ikke tid til nøl, men Lübeck fortjener meget mere tid, så vi må gentage turen en anden gang.

 

- tak fordi du havde lyst til at læse med i dag -

Få de sidste nye opdateringer fra bloggen enten på FACEBOOK eller på BLOGLOVIN. Jeg kan også følges på Instagram.

You Might Also Like

21 Comments

 • Avatar
  Reply
  Pernille
  4. august 2017 at 18:08

  Tak for historien.
  Jeg synes det er spændende, når gamle historier bliver vakt til live igen, og kommer til at tænke på en byvandring i København for mange år siden, der gav bund til historien om at Fanden er løs i Laksegade :)

 • Avatar
  Reply
  Lars Røssell
  2. august 2017 at 18:33

  Hvis I kommer derned igen – og hvis I kan lide kager af chokolade, fromage, mange slags bær, marcipan, nødder og “ost” så besøg Cafe Steinhusen. Indretning og opskrifter er ikke blevet ændret i 60 år. Der er også en lille have til. Hunde er vist velkomne. Danske kager der består af fedt, sukker og mel kan godt gå hjem og lægge sig. Jeg køber altid for et par hundrede kroner når jeg er dernede – og det er meget billigere end herhjemme.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. august 2017 at 18:47

   Det tip vil vi huske, Lars :-)

 • Avatar
  Reply
  Eva
  2. august 2017 at 05:44

  Jeg besøgte Lübeck forrige år med mit kor, og vi sang blandt andet til gudstjeneste i Marienkirche Kristi Himmelfartsdag. Det var en storslået oplevelse. Vi besøgte også Schwerin og Wismar. I den grad skønne byer og et dejligt område at opleve.
  Bernt Notke har faktisk også lavet den fantastiske altertavle i Aarhus Domkirke, – den er så sandelig også et kig værd.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. august 2017 at 11:48

   Det er virkelig et dejligt område, som vi helt sikkert vender tilbage til :-)

 • Avatar
  Reply
  Kirsten
  2. august 2017 at 02:44

  Det er så heldigt, at Bernt Notke, som efter sigende kom fra Tallinn i Estland, også malede en næsten lignende Dødedans/Dance Macabre til sin hjemby. Dette maleri har også haft en dramatisk skæbne, men der eksisterer stadig 6-7 meter af det i Nigoliste-kirken (Skt. Nikolai Kirke) i Tallinn, som er en af de skønneste og mest interessante byer, jeg kender. At Estland også er berømt for sit strik og kunsthåndværk er kun endnu en grund til at tage dertil:)
  Her er et link til en ret grim, men informativ hjemmeside: http://www.dodedans.com/Eest.htm

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. august 2017 at 11:32

   Estland er på min liste over steder, jeg gerne vil besøge, så nu puffede du lige til den drøm. Tak for det, Kirsten :-)

 • Avatar
  Reply
  splajensen
  2. august 2017 at 00:25

  Tak for din beretning om jeres korte besøg i Lübeck. Jeg har været der på et lidt længere besøg. Den store klokke der stadig ligger i kirken som den faldt under luftangrebene er et moderne momento mori.
  Når man spadserer rundt i byen er det også skræmmende at opleve hvor der blev bombet. Der er med jævne mellemrum opført nye huse der hvor bomberne faldt. Og når jeg gik rundt
  I byen fik jeg en skræmmende oplevelse af den måde byen blev raseret på i 1942.
  Hvad der også står som noget kæmpestort er søndag morgen hvor der blev ringet til gudstjeneste med klokkerne i alle byens kirker. Domkirken har igen en kæmpe klokke som udgør bunden i denne smukke “klokkekoncert”. Så vandrede jeg mindst 500 år tilbage og så alle byens borgere strømme til gudstjeneste i byens mange smukke gamle kirker.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. august 2017 at 11:29

   Det lyder rigtigt specielt med den søndag morgen. Den ville jeg gerne opleve :-)

 • Avatar
  Reply
  conny
  1. august 2017 at 23:27

  Dejlig tur, du tog os på. Jeg kom til at tænke på bogen om Jordens Søjler, hvor de bygger en imponerende katedral. Den må have lignet denne kirke i Luebeck.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. august 2017 at 11:28

   Jeg tænkte det samme, da jeg gik rundt ind i kirken, Conny :-)

 • Avatar
  Reply
  Laila lundstrøm
  1. august 2017 at 21:24

  Tusind tak for billederne af den smukke kirke, hvilket fantastisk bygningsværk. Tror afgjort Lübeck skal opleves engang. Er det ikke også i Lübeck de har den smukkeste juleudsmykning ?

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   2. august 2017 at 11:27

   Det tror jeg, at du kunne have ret i, at det er, Laila. De er i hvert fald kendte for deres julemarkeder :-)

 • Avatar
  Reply
  Dorien
  1. august 2017 at 20:30

  Tak for de gode historier og meget flotte billeder. Du forstår at fange storheden; så flot.

 • Avatar
  Reply
  Tina Nymann
  1. august 2017 at 15:39

  Spændende indlæg – tak!!
  Flotte farver på garn og jakke;-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   1. august 2017 at 16:18

   Ja, der er – og det er sjældent – knald på farverne den dag :-)

 • Avatar
  Reply
  Lisbeth Helth
  1. august 2017 at 14:48

  Kan kun give dig ret i, at den kirke er fantastisk at besøge. Så så du også de nedstyrtede klokker, der stadig ligger der, fra luftangrebet.
  Du nævner ikke om I var inde i Heilig-Geist-Hospital. Det er mest spændende før jul, hvor der er indrettet boder derinde med kunsthåndværk. Man bliver lukket ind i hold, så besøgt er det, men det er altid et besøg værd.
  I Nørre Alslev kirke har vi en berømt kalkmaleri frise med dødedansen.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   1. august 2017 at 15:32

   Vi udforskede slet ikke hverken kirken eller Heilig-Geist-Hospital, som de begge fortjener, men det må blive en anden gang, vi får kigget grundigt på dem begge :-)

 • Avatar
  Reply
  VenterPaaVinBlog
  1. august 2017 at 13:42

  Hvor spændende – jeg elsker at besøge kirker verden over, som ikke-troende er det stadig altid en kæmpe oplevelse (:

  A

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)