9

Gråsten Slot, et fint lille sommerhus

Vi ankom til Sønderjylland sidst på eftermiddagen lørdag. Vi havde et hotelophold, vi skulle nyde. Efter en kop kaffe tog vi bilen ud i landskabet. Vi kørte uden mål, men kunne pludselig konstatere, at vi var i Gråsten og derfor var en spadseretur i haven omkring Gråsten Slot temmelig oplagt.

Vejret var mildt og dejligt. Der var gråvejr med kig til åbne stykker himmel, men dejligt lunt og det tog os ikke lang tid at parkere bilen og finde vej ind i parken, som viste sig at være imponerende smuk. Ikke at vi nåede særligt langt ind i den, men den er virkelig smuk og stemningsfuld og med masser af kig til både Slotssøen og de andre, mindre søer i parken.

Gråsten Slot, et fint lille sommerhus

Vi skulle måske have medbragt gummistøvlerne

Det er et charmerende sted med smukke grus-stier, der leder dig rundt i hele haven, hvis du har tid til det. Det vidste vi, at vi ikke havde. Det var sidst på eftermiddagen, gråvejr og iøvrigt var der overraskende vådt på nogle af stierne, så det var ikke alle steder, man kunne færdes uden et par gummistøvler.

Skilderhusene fristede ikke kun Kenneth

De opstillede skilderhuse lagde ryg til mere end et fotografi, mens vi var i parken. Kenneth måtte naturligvis ind at stå i et af dem, men han var ikke den eneste, der blev fotograferet stående ret i den røde blyant.

Smukke roser i slutningen af oktober

Mon rosen her er Dronning Ingrids valg? Smuk var den i hvert fald, da vi passerede den i Slotsparken. Tænk at der er roser i slutningen af oktober. Også staudebedet på den anden side af slottet blomstrede stadig righoldigt og nok er efteråret blevet tydeligt, men der var stadig meget at beundre i haven, da vi travede et stykke ind i den.

Vi mødte andre, men vi var ikke mange gæster.

Slottet er vel ikke meget mere end en herregård, men smukt er det og der er ingen tvivl om, at det er en dejlig ramme om familieferier, men jeg kan ikke lade være med at tænke, at bygninger som denne er så frygteligt triste og døde at se på, når der ikke leves liv bag murene. Det er både synd og ærgerligt, synes jeg, men det er jo kongefamiliens sommerhus og så længe vi i Danmark har en kongefamilie med særlige privilegier og dermed brugsret over dele af vores kulturarv, skal jeg jo ikke blande mig i, hvor mange dage om året, slottet emmer af liv.

I 1920 overtog Staten slottet og det blev anvendt til forskellige administrative formål som f.eks. retslokale, bolig for dommer og politimester samt bibliotek. I 1935 blev slottet overdraget til sommerbolig for det daværende kronsprinsepar (Kong Frederik den 9. og Dronning Ingrid) og siden da står det jo tomt en stor del af året.

Vi fik en tur i parken. Den er smuk og dejlig at færdes i. Vi så kun en brøkdel af arealet, inden vi vendte tilbage til bilen og kørte længere ind mod Sønderborg, for at gøre stop ved Dybbøl Mølle.

You Might Also Like

9 Comments

 • Avatar
  Reply
  Britt
  27. oktober 2017 at 23:18

  Gråstenerne er faktisk ret stolte over at slottet er kongeligt og anvendes sådan. Desuden er slotskirken sognekirke og anvendes til mange smukke kirkehandlinger (jeg er så heldig at være gift og konfirmeret der). Gråsten er måske nok en stille by, men indbyggerne er stolte over deres lille og yderst smukt beliggende by. Hilsen en, der er vokset op der og stadig har familie og hjerte der.

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   28. oktober 2017 at 09:49

   Hvor er det dejligt at høre fra en (næsten) lokal og der er jo fint plads til forskellige opfattelser af verden, så tak for dit indspark, Britt :-)

 • Reply
  Heldigvis bliver det ikke værre af Slagt en hellig ko
  25. oktober 2017 at 23:16

  […] er kun startet, da jeg kan konstatere, at jeg har fået hentet mig et eller andet skummelt på weekendens tur til Sønderjylland. I hvert fald er jeg langt fra at være frisk og kry. Nærmere sådan lidt underdrejet med ondt i […]

 • Liselotte
  Reply
  Liselotte
  25. oktober 2017 at 17:06

  Jeg synes også, at det er spild, at bygninger på den måde står tomme, men det er der jo så mange andre sommerhuse i Danmark, der også gør. Jeg tror forskellen er, at her ville det skabe liv i en by, jeg synes kunne bruge det og det er altså ikke et helt almindeligt sommerhus, men et sted, der er så stort, at det kunne rumme mangt og meget :-)

 • Avatar
  Reply
  Bodil
  25. oktober 2017 at 10:26

  At lade kongehuset råde over et slot, de i bedste fald bruger nogle få dage om året, er efter min mening spild af de velholdte bygninger og den fine park. Der er så meget andet bygningen kunne blive brugt til – og Gråsten kunne godt bruge et pift udefra. Det vill være bedre at lade staten overtage Gråsten Slot igen, og så få skabt noget liv omkring det.

 • Avatar
  Reply
  Lars Røssell
  25. oktober 2017 at 09:52

  Ja kongefamilien KUNNE jo gøre som Grevinde Danner og forære bygningerne/formuen til velgørenhed.
  Men Grevinde Danner vidste hvordan det er at være fattig.
  Det ved kongefamilien ikke.

 • Avatar
  Reply
  Conny
  25. oktober 2017 at 09:35

  Ren symmetri på det sidste billede – flot “skudt”.
  Nej, kongefamilien indgår vist ikke i den statslige udflytning.

 • Avatar
  Reply
  heidi
  25. oktober 2017 at 07:40

  Området, haven og slottet er nemlig dejlig. Og du kan have ret i din holdning omkring g det står så ofte tomt. Tænk på mørke vinteraften med flotte lamper og levende lys i vinduerne. Det ville være helt unikt.jeg bor i Sønderjylland, og jeg ved at man i møgeltønder også har syntes det var ærgerligt at prinsen valgte at forlade schackenborg. Det er trist at køre forbi. Men det er desværre ikke attraktivt for nogen af de royale at bo uden for København. Det kunne ellers være et nyt godt initiativ fra deres side.

 • Avatar
  Reply
  Sidsel
  24. oktober 2017 at 17:21

  Så flotte billeder❤️ Det kan man længtes efter. Smukt smukt.

 • Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)