25

Jeg har udvidet mit repertoire

Jeg har lært at strikke for snart 50 år siden. Jeg har udvidet mit repertoire lidt gennem årene, men det har oftest været med udgangspunkt i min trang til altid at springe over, hvor gærdet er lavest. Jeg ser ingen grund til andet, så det er en af mine store drivkrafte at gøre tingene på den mest smidige og logiske måde, jeg kan komme i tanke om. Ikke at min håndarbejdslærerinde altid var enig. Mor har også rystet på hovedet af det, hun kaldte dovenskab, men jeg betragtede som optimal udnyttelse af tid og så gror skaberglæde for øvrigt – for mig – i friheden til at gøre, som jeg har lyst.

Jeg har altid prøvet at gå den korteste vej

Det har betydet, at jeg altid har strikket på rundpinde. Det tog mig ikke lang tid at indse, at det var meget nemmere at sidde med dem i stedet for de lange, stive jumperpinde, som i løbet af et øjeblik gjorde strikketøjet både tungt og irriterende at arbejde på.

Jeg brugte også at fordele mine masker på to rundpinde til mange af de stykker strik, der skulle strikkes rundt og ikke lige var sådan at styre på mine ellers elskede strømpepinde. Det var vel en tidlig udgave af det, vi i dag kender som Magic Loop. Det gav mening. Mine projekter i flerfarvestrik eller kompliceret blondemønstre gled nemmere på to korte rundpinde (40 eller 60 cm afhængig af, hvad jeg havde adgang til) end det gjorde på strømpepindene, jeg ellers kunne betjene i søvne. Jeg skulle kun skifte pind en enkelt gang på en omgang. Det duede.

FOTO: Tasken er fra Bookhou og agern og hus er fra japanske Amirisu.

Jeg har udvidet mit repertoire

Jeg har udvidet mit repertoire siden. Jeg er blevet forholdsvist fortrolig med Magic Loop og jeg elsker det, når det kommer til ærmestrik, for jeg kunne ikke drømme om andet end at strikke begge ærmer på samme tid. På den måde bliver de ABSOLUT ens og jeg ender ikke med at synes, at ærme nummer 2 er til at skrige over.

FOTO: Tasken er fra Bookhou og agern og hus er fra japanske Amirisu. Strikkepinden er en skøn 100 cm rundpind fra ADDI.

Jeg strikker begge ærmer på én rundpind

Lige nu strikker jeg blandt andet på Ryðrauð og jeg er færdig med bullen og skal lige strikke ærmer, inden det hele kan samles og det smukke bærestykke kan strikkes. Det er rugbrødsarbejde, men jeg holder af det, for jeg strikker i Plötulopi (pladegarn) og det er jeg vild med. Jeg holder af det lette, varme stykke tekstil, der er resultatet og jeg har godt af den rytme, der opstår, når jeg skal strikke i det u-spundne uld. Der skal forsigtig kærlighed til og så strikker jeg jo begge ærmer på én gang.

Jeg bruger en lang (mindst 100 cm) rundpind, hvor jeg samler begge ærmer på og så strikker jeg ellers derud af med rolige hænder, mens ærmerne lige så stille vokser synkront. Det er bare lige mig, at gøre det på den måde. Det giver mening.

FOTO: Tasken er fra Bookhou og agern og hus er fra japanske Amirisu.

En rummelig og fuld strikke-værktøjskasse

Magic Loop faldt jeg over på nettet på et tidspunkt. Sådan er det med mange af de teknikker, jeg har udvidet strikke-værktøjskassen med. De er kommet til, når jeg er faldet over dem og en del af dem er nogle teknikker, jeg har lært, når jeg strikker efter engelsksprogede opskrifter. F.eks. gør amerikanerne flittigt brug af en bred vifte af forskellige teknikker til det samme formål – der kunne være at slå masker op eller lave ind- eller udtagninger.

Inden internettet kunne jeg det, jeg havde lært, da jeg lærte at strikke sammenholdt med det, jeg havde lært mig selv, fordi jeg syntes, at det var smart, men som tiden er gået har ikke alene internettet bredt sig til alle afkroge – det har vores lyst til at strikke også og det gør mig klogere.

Vi vidensdeler og inspirerer hinanden

Nu mødes vi om vores håndarbejde. Vi vidensdeler. Vi strikker og hækler sammen. Vi deltager i workshops, festivaler og kurser i alverdens former for teknikker. Vi har det sjovt SAMMEN og det er, efter min mening, det allerbedste. Vi har det sjovt… SAMMEN.

Om halvanden uge skal jeg introducere en flok mennesker til Magic Loop. Det er smart ad Pommern til og det gør bare en positiv forskel i strikke-værktøjskassen, når man mestrer den teknik. Det giver mange flere muligheder med færre redskaber.

Det er noget, jeg kan lide og allerbedst; så er det jo at springe over, hvor gærdet er lavest.

You Might Also Like

25 Comments

 • Avatar
  Reply
  Pernille
  21. marts 2018 at 09:33

  Jeg er vild med at kunne finde så mange nye teknikker på nettet. Inden jeg fandt magic loop, lavede jeg selv en afart med et enkelt loop, når jeg strikkede med færre masker end en rundpind kunne holde. Det hed ikke noget dengang – muligvis at springe over hvor gærdet var lavest :)

 • Avatar
  Reply
  Sanne
  8. marts 2018 at 15:44

  Kan man også strikke 2 ærmer på en rundpind når man strikker oppefra og ned i raglang ?
  V.h.Sanne

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   9. marts 2018 at 10:57

   Ja, det kan man vel sagtens, Sanne, tænker jeg. Betingelsen er jo så bare, at de først skal monteres efterfølgende :-)

   • Avatar
    Reply
    Sanne
    10. marts 2018 at 23:18

    Ja ;) okay … det var så ikke lige det jeg mente.
    Men jeg vil forsøge med ingen dikkedarer som er på pinden lige nu hvis det bliver en succes, vender jeg tilbage

    • Avatar
     Reply
     Geeske
     12. marts 2018 at 17:02

     Hej Sanne. Jeg synes at jeg stødte på en video forleden, som netop viste, hvordan man strikker to ærmer på én pind oppefra ned. Kan bare ikke huske hvor – men prøv at søge på det på nettet. Det må kunne lade sig gøre – uden montering :)

     • Liselotte
      Liselotte
      14. marts 2018 at 18:10

      Man kan sagtens strikke to ærmer på én gang – både nedefra og op og omvendt – oppefra og ned. Sidste metode kræver montering efterfølgende. Første metode kan anvendes, hvis man efterfølgende sammenstrikker dem med bullen og færdiggøre bærestykket på en gang. Jeg har altså virkelig svært ved at se den anden mulighed, du beskriver, Geeske, så jeg håber, at du finder videoen :-)

     • Avatar
      Geeske
      23. marts 2018 at 21:54

      Tja, og så kunne jeg selcfølgelig ikke genfinde videoen :(. Men det gik ud på at sætte halvdelen af maskerne fra det ene ærme på rundpinden, over til det andet ærme og sætte halvdelen af maskerne derfra på rundpinden, så et loop, så anden halvdel af maskerne fra det andet ærme – tilbage til ærmet hvor man startede og sætte de sidste masker på. Så man sådan set har gang i to gange magic loop ærmer på én lang rundpind. Det så meget indlysende ud, da jeg så det på instagram, men det lyder temmelig sort, når man skriver det ned. Har dog fundet et billede fra en blog, der viser det. Måske det hjælper lidt? Linket er her: https://goo.gl/images/PE8H94

 • Avatar
  Reply
  Sisse
  8. marts 2018 at 12:27

  Kære Liselotte, Tak for MAGIC LOOP, det har jeg lært via dig, og det er det absolut bedste jeg har lært siden jeg lærte at strikke som barn. Jeg elsker den teknik, og kan slet ikke forstå at der stadig findes strømpepinde. Omvendt at jeg stor tilhænger af at man skal gøre som man bedst kan lide, uanset hvad andre synes. Men hurra for dig og dit blogindlæg for længe siden om magic loop. Dbh Sisse

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   8. marts 2018 at 16:06

   Jeg er helt enig! Man skal gøre, som man synes fungerer bedst for en selv. Skidt med hvad andre så gør :-)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   24. marts 2018 at 08:41

   Det var præcis sådan jeg kunne forestille mig det også, Geeske, men det har jeg simpelthen slet ikke fantasi til at forestille mig er smart. Tværtimod :-)

   • Avatar
    Reply
    Geeske
    24. marts 2018 at 08:48

    Det har du fuldstændig ret i – det kan blive en meget tung omgang. Men nu gik Sannes spørgsmål jo også på, om det kunne lade sig gøre – ikke om det var smart . Rigtig god lørdag til dig og dine her fra Sjælland .

 • Avatar
  Reply
  Lisbeth (Countryliv)
  7. marts 2018 at 21:37

  Tak for internettet og al den viden og inspiration man kan finde ude i verden. Magic Loop faldt jeg også på nettet ligesom jeg engang læste om din teknik med to rundpinde her på bloggen. Det må være sjovt at mødes og lære nye teknikker sammen – jeg er dog ikke nået helt til at turde det endnu, da jeg først for nylig har genoptaget strikning efter mange mange år og derfor piller næsten lige så meget op som jeg strikker..
  Jeg er fuldstændig vild med taskerne fra Bookhou, har du købt dine på Etsy?

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   8. marts 2018 at 15:34

   Du skal da bare turde, Lisbeth, for strikkere er altså bare helt vildt søde til at lære fra sig og vi ELSKER, når der kommer en, vi kan hjælpe videre med hendes/hans strik, så ud i verden med dig :-) Taskerne er købt via Etsy og direkte hos Bookhou.com :-)

 • Avatar
  Reply
  MaleneL
  7. marts 2018 at 16:24

  Det er så sandt, at vi inspirerer og lærer af hinanden! Jeg har lært rigtig meget af en tante og en veninde. Men jeg har også lært virkelig meget bed at læse/se videoer af for mig nye teknikker på nettet! Lige nu strikker jeg humulus – som jeg så hos dig, liselotte☺️ Og boede jeg dog lidt tættere på, ville jeg også prøve at komme i din fysiske butik og til dine cafeer/kurser. Tak for inspiration og videndeling!

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   8. marts 2018 at 14:29

   Jamen selv tak. Det er skønt at deles om noget, der bringer glæde hver dag, synes jeg :-)

 • Avatar
  Reply
  Conny
  7. marts 2018 at 13:41

  Åh, boede jeg dog bare lidt tættere på Aalborg! Så kunne jeg let og enkelt komme på kursus hos Garnudsalg ;)

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   7. marts 2018 at 14:37

   Det ville være hyggeligt, Conny :-)

 • Avatar
  Reply
  Jeanne Bay
  7. marts 2018 at 10:07

  Hej Liselotte. Acorn stitch markers og de andre lækre ting fra Amirisu, har du købt dem på den amerikanske side? Acorn stitch markers er desværre udsolgt, men det er måske længe side du har købt din? Håber de laver nogle flere for det er virkelig lækre sager. Du er som altid en stor inspirationskilde til alt fra garn og tilbehør, og tak for det.
  Hilsen Jeanne fra Sydfyn

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   7. marts 2018 at 14:18

   Jeg har købt dem direkte i Japan og agernet tog det mig faktisk mere end et år endelig at lykkes med at købe. Det er vel et års tid siden eller så… men de er lynhurtigt udsolgt, når de endelig er i butikken :-)

   • Avatar
    Reply
    Jeanne Bay
    7. marts 2018 at 18:41

    God aften Liselotte, Er vildt glad, for jeg har også købt direkte på den japanske hjemmeside. Det krævede lidt tålmodighed, men tålmodighed belønnes som bekendt Så nu venter jeg spændt på min pakke med Acorn stitchs markers og andet lækkert fra Amirisu. Hvor hurtigt fik du din pakke? Glæder mig som et lille barn til jul

 • Avatar
  Reply
  Bente
  7. marts 2018 at 09:45

  Jeg lærte Magic Loop i toget på vej hjem fra København. En amerikansk dame sad over for mig og strikkede to sokker på samme rundpind. Jeg spurgte hvordan det kunne lade sig gøre. Oh, don’t you know the Magic Loop? Det fik jeg lært inden Aalborg. Købte rundpinde på 120 cm, og blev spurgt om hvad jeg dog skulle bruge så lang en rundpind til, og svaret var: to ærmer strikket samtidig.

 • Avatar
  Reply
  Sara
  6. marts 2018 at 23:55

  Kære Liselotte
  Du rammer, med dit opslag, lige ind hvor min interesse indenfor ærmestrik er pt. Efter mange års ærmestrik med strømpepinde, er jeg løbet ind i et problem med “stiger” i det strikkede. Derfor er mit blik vendt mod Magic Loop. Kan det eliminere “stige”-problematikken?
  Vh Sara

  • Liselotte
   Reply
   Liselotte
   7. marts 2018 at 08:44

   Det ved jeg faktisk ikke, om det kan. Det handler jo om din personlige strikketeknik, som har ændret sig lidt. Måske kan dine hænder ikke længere holde til at holde spændingen på garnet (det er sket for mig, efterhånden som mine hænder er blevet mere og mere slidte) eller måske er du begyndt at strikke lidt anderledes for at kompensere for et eller andet. Jeg synes, at du skal prøve. Måske er det løsningen… og smart, det er det altså bare :-)

  • Avatar
   Reply
   Ina
   14. marts 2018 at 14:56

   Sara, for at undgå stiger ved overgangen mellem strømpepinde, gør jeg altid følgende. Når jeg har strikket alle maskerne på en pind, lægger jeg den tomme strømpepind væk et øjeblik. Så fortsætter jeg med at strikke 2 til 3 masker fra den nye, følgende pind. Så tag jeg den tomme strømpepind igen og begynder med at strikke den nye pind, på den normale måde. På den måde skifter de 2 eller 3 masker fra den nye pind til den lige strikkede pind. Det hele gør jeg 4 ganger i alt, så efter 1 fuld omgang overgangen mellem alle strømpepinde er flyttet 2 til 3 masker.
   Hvis du gentager dette hver 8. eller 10. omgang, vil du ikke se nogen stiger.
   Du kan også gøre dette med Magic loop, fordi denne teknik også udgør en risiko for synlige stiger.

  Tak for, at du giver siden liv med dine kommentarer :-)