7

Jul uden stress…

I mange år var omgangsrækkefølgen fastlagt og der var ingen slinger i valsen. Det var til at finde ud af, for det var bare et spørgsmål om at tilgodese alle. Tre steder skiftedes til at fornøje sig med vores selskab juleaften og så havde de bare af at være glade. Stakkels den der prøvede at springe over køen og måske forsøgte at lave om på rækkefølgen. Så faldt der birkebrændeknuder ned – hårdt, og over rygstykkerne..!

Til sidst blev det for meget med alt det rejseri og alle de ting vi måtte indrette os på. Alle de mennesker, hvis lyst til at huse os, var bestemmende for om vi følte os godt tilpas i juledagene. Alle de fremmede steder med overnatning på gulvet med en hurtig opredning. Alle de morgener hvor der var kø til badeværelset og man altid selv valgte at gå derud sidst – værtsfolkene måtte vel hellere komme først. Alle de mennesker, som altid gerne ville se os i juledagene, nu vi endelig var i byen. Alle de mange mennesker vi ikke nåede at se, fordi der altid var så mange arrangementer i julen. Skuffelsen, når vi fortalte, at vi tog hjem inden nytåret. Det evigt gentagne spørgsmål om hvornår vi dukkede op igen.
Vi sagde stop og valgte at holde jul hjemme hos os selv…

Nu holder vi juleaften som vi synes juleaften skal være og det er nu vores traditioner – eller mangel på samme – som er bestemmende for juledagene. Vi bestemmer selv menuen, som kan være alt fra vildt til det helt traditionelle, afhængigt af vores lyster det år. Vi begynder at pakke gaver op fra morgenstunden og pyjamas er tilladt det meste af dagen. Vi læser, spiller, snakker over en kop rødvin, ringer på ved naboen og ønsker god jul, hjælpes ad med forberedelserne til julemaden og har i det hele taget ikke travlt.
1. juledag er døbt Store Pyjamas Dag herhjemme, for det er KUN tilladt at være iført omtalte beklædningsgenstand. Det er strengt forbudt at bevæge sig udenfor hjemmets 4 vægge den dag. Dagen er helliget afslapning. Spil og hygge er hovedingredienser og bli’r der inviteret til arrangementer, siger familien enigt nej tak.

Vores dør står åben juleaften. De fleste er velkomne og vi vil gerne have gæster. Vi vil bare ikke være afhængige af at skulle invitere og aftale allerede i juni måned. Vi gider heller ikke skulle fare rundt og ligne glansbilledet af den perfekte familie. Til gengæld lover vi, at der er hygge, ro og masser af stemning her – hvis man ellers kan abstrahere fra at der måske mangler et glas rødkål, stjerne i toppen af juletræet og vi forøvrigt også har glemt at købe fløde til sovsen…

Gran i håret… og så derudaf…

Du vil sikkert også kunne lide