6

Mosekonen brygger…

I den tidlige morgenstund står en tyk tåge over Østerådalen. Den indhyller de lavtliggende engområder i et magisk spindelvæv af ugennemsigtighed og mystik. Det er lige før man ikke tør bevæge sig ind i tågen. Tænk om man ikke kom ud igen på den anden side…

image

Mosekonen er jo i familie med elverfolkene og de underjordiske og i nordjylland har vi masser af beviser på de tætte forbindelser til netop det underjordiske og at anvende lidt magi i ny eller næ, har aldrig været noget der ku’ skræmme en nordjyde…

Troldkvinden som fl�jtede ulvene bort og k�rligheden til…

I mange år plagede ulvene Vendsyssel. De åd bøndernes kvæg og svin og var der ikke nok af dem, kunne de finde på at overfalde menneskene. Til sidst havde bønderne endelig fået nok og de besluttede sig for at henvende sig hos den lokale troldkvinde for at få stoppet plagen. Hun var kendt videnom for at være dygtig og naturligvis krævede hun derfor en god betaling, hvilket hun fik.

Hun ville fortrylle ulvene og hun ville starte i skoven en tidlig morgenstund. På en stille morgen, lokkede troldkvinden alle ulvene til sig ved at spille på en fløjte. De flokkedes om hende og hun begyndte at vandre ud af skoven med ulvekoblet bagefter sig. De vandrede langt og til sidst nåede de Lønstrup Klit helt ude ved Vesterhavet.
Tusinder af ulve flokkedes om troldkvinden og hendes magiske fløjte, og da alle ulvene endelig stod ude på den såkaldte Ulveklint, skete der pludselig noget.

Troldkvinden begyndte at spille en ny og indtagende melodi på fløjten og ulvene stod i første omgang helt stille og lyttede. Pludselig sprang den første og snart efter resten direkte ud over Ulveklinten og direkte ned i det frådende Vesterhav, hvor de druknede en efter en.

Nu var det ikke kun ulvene, som blev lokket og fortryllet af fløjtespillet. En dværg fra Lønstrup Klit blev draget mod spillet også og i samme øjeblik han fik øje på troldkvinden, blev han så forelsket, at han friede på stedet. Der blev holdt stort og muntert bryllup på stranden, og det siges, at de blev stamforældre til en frygtelig masse dværge, som en overgang huserede i Vendsyssel. Dværgene var efter sigende værre end ulvene, men heldigvis er der i dag kun få tilbage.

Frit fortalt og fortolket med udgangspunkt i ???Gode historier” af Gorm Benzon

Du vil sikkert også kunne lide