4

Det er ikke nok…

Det er ikke nok at være historiker, man skal også være historiefortæller. Det er ikke nok at rumme masser af faktuel viden, hvis man ikke har talent for at formidle den. Historien om Danmark og danskeren er spækket med interessante fortællinger og ingen er ikke interesserede, hvis formidleren forstår at gøre det fortalte nærværende.

At kunne formidle historie kræver talent. At formidle fakta er en udfordring, men specielt når det kommer til danmarkshistorien bliver talentet som fortæller en tydelig markør for hvor engagerede lytterne er. Vi husker vist alle, hvor trist historietimerne i skolen kunne være. Hvordan de timer føltes som år og hvordan mange af os opfandt viskelæderlege, skrev små kærestebreve eller slet og ret bare tog en tur ud af drømmenes motorvej, når de indfandt sig. Jeg drømte mig langt væk, når vi skulle have historie, men kun ind til det øjeblik, hvor en talentfuld fortæller trådte ind i mit liv. Han vakte min interesse for Danmark og vores fælles historie.

Min nye historielærer formåede, at gøre det hele nærværende. At anlægge vinkler på den lidt tunge del af danmarkshistorien, som pludselig gjorde den interessant. I stedet for at formidle årstal og kongerækker, fortalte han indlevende om mennesket i alle disse fascinerende tidsaldre. Han fortalte om en dagligdag, som var helt forskellig fra min. Han fortalte om intriger, handelsaftaler, snyd og bedrag, vikingebål, byers opståen og kongers fald med et enestående talent for historiefortællingens kunst.

Siden har det opslugt mig og jeg har bevaret interessen for Danmarks historie, men jeg ærgrer mig, når jeg om og om igen oplever, at historikere ikke nødvendigvis er gode eller interessante historiefortællere, for det betyder alverden for stoffet, som rummer fortællinger til et helt liv, hvis bare man formår at sætte sig ud over kun at ville formidle til andre eksperter på området, men glemmer, at den slags skal være nærværende og gøres vedkommende, for at gribe de fleste mennesker.

�rhus for tusinde år siden...

Vikingernes Aros forsøger og der er bestemt meget at kigge på, men teksterne bærer præg af at skulle formidle faktuelt, hvilket jeg bestemt ikke anfægter – jeg synes bare, at der er så meget mere at fortælle.

Jeg savner beskrivelser af hverdagen, maden, livet og døden, som ikke bærer præg af historikerens trang til at formidle fakta, men i langt højere grad er båret af lysten og trangen til at fortælle den gode historie.

Jeg elsker en god historie…

Du vil sikkert også kunne lide