14

Fastelavnsboller

Det endte med at være fastelavnspirogger, for vi tog naturligvis den smarte nye anordning i brug og så kan det nok være, at der kom gang i produktionen. Den fungerede upåklageligt.

Resultatet gemmes til efter aftensmaden, så ungerne er sure nu, men sådan er det at være børn af Danmarks værste og ondeste forældre. Bollerne/piroggerne endte med hjemmelavet vanillecreme og store tunge stykker marcipan og det er slet ikke så ringe i kombination med en god chokoladeglasur.

Fastelavnspirogger

Fastelavnsboller med hjemmelavet creme

Gærdej med smør
(Den kan anvendes til stort set alt, såsom brunsviger, boller, kanelsnegle o.s.v.)

50 g gær
2 dl mælk
2 æg
1 tsk sukker eller honning
1 tsk fint salt
½ tsk kardemomme (kan udelades)
ca. 500 g hvedemel
150 g blødt smør

Opløs gæren i den kolde mælk. Pisk æggene i og kom herefter salt, sukker og kardemomme i. Rør det godt sammen og kom nu godt halvdelen af melet i. Dejen skal slås grundigt igennem i adskillige minutter – her er min maskine genial – for det er præcis det, som giver lette brød senere, når de kommer ud af ovnen.

Hæld den smeltede smør i dejen og rør det grundigt ind i den og først nu kommer du så den sidste rest hvedemel i. Dejen skal, når den er æltet færdig, lige præcis slippe skålens sider. Melmængden er ikke afgørende. Det er det rigtige “slip”, der gør den gode dej.

Vrid et viskestykke i vand og læg det over skålen. Lad dejen hæve til dobbelt størrelse – det tager 45-60 minutter.

Den færdighævede dej hældes ud på et meldrysset bord, luften slås ud af den og den er klar til brug. Rul den ud i ca. ½ cm tykkelse og skær den i firkanter, som fyldes med creme, marcipan, chokolade, rosiner eller hvad du nu har lyst til at fylde i. Cremen er vigtig – lad være med at være nærig med den. Luk firkanterne – gerne med lidt sammenpisket æg – og læg dem på bagepladen med lukningen nedad.

Bag dem ved 190 grader i ca. 15 til 20 minutter.

Hjemmelavet vanillecreme

1 æg
2 spsk sukker
Korn af en vanillestang eller 1 tsk vanille
3 tsk maizena
2½ dl mælk
Evt. 1 dl hakkede og smuttede mandler

Æg, sukker og vanille piskes sammen og maizena piskes i. Mælken varmes op til kogepunktet og hældes i. Det hele hældes efter omrøring tilbage i gryden og varmes nu op under omrøring – pas på, for pludselig koger og vokser skidtet overraskende – lad det koge op og tykne og kom så mandlerne i. Afkøl cremen.

Jeg laver altid dobbelt portion, for man skal altså ikke dø og efterlade et eftermæle der inkluderer “Hun var nu altid lidt nærig med cremen” – så hellere være lidt gavmild…

Du vil sikkert også kunne lide