19

Æbletid

Hvis man kunne vinde en præmie for det rødeste æble, ville jeg vinde…

Verdens rødeste æble

Det kan man ikke, så i stedet vil jeg glæde mig over, at æblekinderne pynter gevaldigt og så forøvrigt glæde mig til, at mit Ingrid Marie begynder at bære frugt, for nej, sådan et er det nemlig ikke. Jeg ved ikke hvad dette æble hedder, men det smager dejligt friskt og sødt.

Jeg har tre yndlingsæbler. Ingrid Marie er klart det ene. Jeg havde, i min første have, et lille træ, som bar i så rigelige mængder, at der blev sat kasser ved vejen, til fri afbenyttelse. Overskudsdeling blev en fast bestanddel i mine efterårsritualer og kassen kunne så fyldes hver aften, når forbipasserende igen havde tømt den.

Sammen med Ingrid Marie stod også en kasse med Belle de Boskop, som er et syrligt madæble, hvilket også stod at læse på skiltet, der var placeret på toppen af kassen. Det er også et af mine foretrukne æbler, for det er eminent til chutney, grød og vinterens bagte æbler. Til den spise brugte jeg et af de to ovennævnte sorter, fordi de begge er en smule syrlige og derfor passer så godt til den kanelsukker, som gjorde oplevelsen ekstra lækker.

Det sidste æble er Cox Orange, som ikke vokser i min have. Jeg har forsøgt mig, men mosegrisene kunne også lide træets rødder, så det svandt langsomt ind til det rene ingenting. Siden er ønsket gået i glemmebogen, men måske man skulle…

Opskrift på Amerikansk Æbletærte.

En lille historie med en snert æble.

Verdens bedste æblechutney.

Et par idéer eller tre, hvis du har æbler til din rådighed.

En god idé til overskudsæblerne.

Du vil sikkert også kunne lide