12

Kaffekvarnen

Madame har en tidsmaskine stående. Hver eneste gang hun passerer den, kastes hun tilbage i tiden og mindes en dejlig dag i selskab med sin mor.

Det er sjovt med ting, som rummer historie og kan sende os tilbage i tiden. De fleste af os er heldige, at have en ting eller to, som har den egenskab. Måske er det et par bukser, som minder os om en fest for længe siden, en kop, som gør, at vi husker en bestemt episode eller noget helt tredje.

Jeg har en blandt andet en kaffedåse. Den stammer fra min farmor og farfars hjem og hver eneste gang, jeg tager den ud af skabet, er jeg tilbage i deres lille, men hyggelige køkken inde i Dannebrogsgade. Jeg kan smage det hjemmebagte sigtebrød med sukkerdrys og høre deres stemmer. Det er dejligt.

Kaffekværnen

Kaffedåsen er fra Jie John­sons keramiska fabrik i Gantofta og designet i 50’erne, hvad man ikke er det mindste i tvivl om, når man ser den. Den er meget tidstypisk med sine stregtegninger og farver.

Anita Nylund har designet og Kaffekvarnen er fra en serie, som hed Vår lilla Stad. Den indbefattede stort set alt, hvad man kan komme i tanke om. Der var f.eks. Frits Friska Fisk, Majas Mejeri og Söta Susies Syltbod, så der var en krukke til næsten ethvert formål.

Krukkerne stammer som sagt fra en serie, som tilmed er nummererede og min kaffebeholder er nummer 2/22. Det er morsomt at spekulere i, hvor pokker mine bedsteforældre havde krukken fra, for de var ikke specielt interesserede i kunsthåndværk, men min farmor havde en fin fornemmelse for farver og design, så måske hun bare har syntes, at den var smuk. Det er jo så absolut grund nok til at have den stående på hylden.

I dag sælges Anita Nylunds serie antikvarisk. Det er ikke store summer de sælges for, men selvom det skulle være tilfældet, ville jeg aldrig skille mig af med farmors kaffedåse. Jeg elsker, at den minder mig om dengang, da jeg sad i det varme køkken og delte gode historier med mine forlængst døde bedsteforældre.

Du vil sikkert også kunne lide